Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

RJancsi

Őrzök egy hasonszőrű szerkezetet. 6 csatornás ejtőkengyeles pontíró a becsületes neve. A benne levő regisztráló szalag alapján 2004-ben mértem vele legutóbb. Az se ma volt. Ma  már nincs kedvem fotózni, de előbb-utóbb teszek fel róla képeket.

PSoft

Ha úgy döntenél, hogy újra beüzemeled...

Tudok hozzá adni original alu kapszulás színszalagokat, a kiszáradtak helyett.[#nevetes1]
De, papírtekercset is, ha gondolod.:)
[#wave]

RJancsi

A papírtekercs érdekel, feltéve, hogy egy oldalon kerek lukakkal perforált.[#worship] De az én műszerem nem festékszalaggal dolgozik, hanem a papír alatt van egy dob 6 db. festék hengerrel (vastagabb "cérnával" betekert rudakkal), amit szemcseppentővel kellett időnként befestékezni. Van kb. 1 liter indigó színű vegytintám hozzá, ami 1000 évre elég. :)

zozo

[#taps][#eljen][#worship]

Eszembe jutott, hogy 12 évesen olyan csengőt csináltam, hogy egy mágneskapcsoló tekercsben valami vasdarab dörömbölt az ablakpárkányon. Sokszor gondoltam már, hogy gyerekként baromira nem féltem a 220-tól, "vót dóga" az őrangyalomnak bőven :)

A szobámban a fénycső a tüskéire csavarva a dróton lógott, se foglalat se gyújtópatron nem volt hozzá. Kis szikráztatás után már gyújtott is :)  Eszembe se jutott, hogy óvatlanul is hozzáérhetek, pedig tisztában voltam a veszélyeivel.

zozo

Nekem is van valami ilyesmi szerkezetem, holnap majd előásom.

RJancsi

Az nálunk is bevett szokás volt, hogy a rossz gyújtót egy darab "U" alakúra hajlított drótdarabbal és szikráztatással pótoltuk. [#csodalk]

PSoft

Az már csak holnap fog kiderülni, hogy kerekek-e a likak.:)

Ma már megmosolyogtató, egy a nyolcvanas évek elején, a COCOM listán valahogy "átcsúszott" regisztráló...
Gyönyörű, zöld, hatalmas pontmátrixos VFD kijelző az elején.
(szöveget olvastunk rajta, igaz hogy németül írt, de az mindegy is volt)[#wow1]
És képzeld, termofejjel írt/rajzolt a papírra, hajszálvékony, kontúros vonalakkal húzva a nyomás, hőfok, stb. grafikonokat.

A mellette levő szekrényen meg...
Az én öreg, tintakapszulás, pacsázó, maszatoló regisztrálóm kattogott.[#nevetes1]

RJancsi

Biztosan öregszem, de nekem ezek a régi kattogó, maszatoló elektromechanikus műszerek jobban tetszenek. [#nevetes1]
Na, aludjunk rá egyet! Jó éjt!

PSoft

Aaaaaa...

Konnektorból, kondenzátorral kicsatolt antenna megvóóót???:)

Mai szemmel rémálom![#csodalk]
Fejemen a füles, onnan drótok a detektoroshoz a deszkára, onnan meg drót a konnektorba.[#nevetes1]

TROMF22

Ha már regisztráló... COCOM lista...termofej...

Itt pihen egy a polcomon, négy csatornás de nem színes, 1986-ból.
Kb. másfél műszakot ment. Egy célgép átadásához használtuk bizonylatolásra.
Még az első tekercs van benne (és van hozzá plusz nyolc).
Az akkori szokás szerint tartalék temofejek is érkeztek hozzá gondolván arra, mit hozhat a fagyos jövő.
Azóta is mind érintetlen.

zozo

Természetesen! :)  Minden konnektorra rá volt írva, hogy melyik a "0"  
Az első Középhullámú adó-vevő, amit csöveset csináltam, az is úgy "működött el" a haveromék házáig, hogy a 0-án volt az antenna, földnek meg az ablakon kívül levert vasdarab :)

Nem is tudom már milyen volt, talán valami kettős trióda az elején és egy EL80? cső az adó végfoknak. :)  Pár száz méterig leültetett minden adást, kivéve a Kossuth rádiót :)

s7manbs8

Előbányászom már a csöveimet én is holnap mutogatni.

sasi

Nem tudom megmondani, most négy akadt a kezembe, viszont találtam egy Fémmunkák című, általános iskolás szakköri füzetet, melyre már nem is emlékeztem.

Belelapozva meglepődtem, hogy már olyan fiatal koromba ilyen  dolgokkal ismerkedtünk, mely némely végzős főiskolás számára is újdonságot jelentene...[#csodalk]

sasi

Hetedikes koromban a kristálydetektoros után visszacsatolt audionnal riogattam a környeztünk rádió hallgatóit.
Készítettem egy ötvenméteres antennát, amiért büntetést kaptam, de megérte.
Baj akkor volt, mikor nem én zavartam a rádióvételt, de a mi ablakunkon kopogtak a szomszédok...

zozo

Az enyémet is szétszedették a rendőrök :) 69-70-et írtunk akkoriban. A rendőrautóban is az én magnómról ment a zene, kiütve amit épp hallgattak. A hatókört bemérték könnyen, aztán kérdezték, van-e rádió Tv szerelő a környéken. Egyik szomszéd mondta, van itt egy gyerek, az folyton szerel valamit :)

Aztán a kérdésekre mutogattam az ezermestert, amiben a lemezjátszó átjátszása rádióra cikk volt. Persze az csak egy modulálható oszcillátor volt, de a rendőrök mindent értettek, aztán mondták, ez nem jól működik, mert zavarja a rádióadást, ezért most szét kell szednem és akkor nem lesz semmi baj. Ekkor kezdtem el URH-ra építeni tranyókkal adót, de pár száz méternél tovább nem működött a kézi adóm :)