Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

zozo

"Ha már megígértem a bocsoknak..."

No, akkor egy "vizes" érdekesség,  30-40 éves csónakmotor, ami alig üzemelt egy-két órát.

Eredete nem százas, de valószínűleg NDK gyártmány.
Tolóereje kb. 9 kp.

Sorba kötött forgó és állórész tekercsek, az érdekesség pedig, hogy két fokozatú, ami 2 illetve 4 állórész tekercs gerjesztésével változtatható.

12V-ról 20A-t fogyaszt max. fokozaton, egy könnyű csónakot szépen elvisz.

Én mondjuk azt nem tudom, hogy miért 90 fokra vannak a kefék benne, de valaki biztosan elmondja az okát.

Akkor nézzük belülről.

nw6j7czph

Szia.
Írtam a freemailos címedre.
Tamás

Szalai György

Tanulságos így visszalátni, hogy a mai meghajtásokon menyit javított a számítógépes tervezés.

Optimalizált lapát, jobb hatékonyság, kicsi kavitáció, nagyobb terhelhetőség.
Ha ehhez még az állandómágneses motor értékeit is hozzáveszem. . .

zozo

Igen, nagy a különbség.

Ez a motor a nagy és nehéz csónakomat max. 3,5 km/h-val "repítette", 20 A áramfelvétel mellett. :)

A digi vezérlésű (egyébként amerikai fejlesztésű) motorom 3,5 km/h sebesség mellett ennek a 2/3-át fogyasztja.

PSoft

A 4. tengely forgató mechanika és Harmonic Drive topikból áthozva...

[#t11p1336#]

Nos...megtaláltam amit kerestem, de lehet ez mégsem az a típus, mint amiről @Szalai kolléga, és Tamás beszélt.[#nemtudom]
A hozzá tartozó DC(vagy inkább univerzális) motor most valamiért :) ...nem került elő.

vadember

Ez nem megszakító, hanem szakaszoló hajtás.

jani300

Ha már ennyi szó volt róla, megmutatom. Talán most jobbak lesznek a képek :)

iadbesaa

Szerintem a 90 fokos kefetartó elhelyezés egyrészt abból adódik, hogy a kommutátor bandázs alatt 180 fokos átkötések vannak, így két kefetartót meg lehet spórolni, másrészt fölösleges lenne négy darab. Önindító motorokban is találkoztam ilyen megoldással.

iadbesaa

A belező panelek között találtam a képeken látható 37mm X 19mm méretű SMD áramkört. Hibátlannak tűnik, nem tudom, mi lehet. Szeretném beazonosítani. Tudna valaki segíteni? Előre is köszönöm!

Rabb Ferenc

Az 90 fokos kefetartó elhelyezés a négy pólusú állórész következménye. Az egymástól villamosan (mágnesesen) 180 fokra lévő É-D pólusok mechanikailag 90 fokra vannak egymástól.

Ezért a semleges mezőbe elhelyezendő kefék is ennyire kell, hogy legyenek. A motor teljesítménye (áramfelvétele) pedig bizonyára nem indokolja a négy kefés táplálást.

Kelepeisz Lajos

Szép estét!

Uraim beüzemeltem ezt a műszert amit a Pantográf géppel hoztam. A mi szerintem tisztán látszik, hogy van egy bekapcsoló gomb, egy visszajelző lámpa, egy fényerő és egy érzékenység potméter. Jól látható hogy a képcső közepe már szépen kiéget, már igen öreg a képcső, de azért mutat, a szenzor egy menetes csatlakozással van ellátva, mind ahogy a videón is látható, nem mindegy hova koppintom puha fára, vagy kemény üvegre, valami membrános fej lehet. a belseje meg szerintem magért beszél.

Kelepeisz Lajos

És még ezek.

szf

Gyönyörű. Ha végképp kotyavetye engem érdekelne.

Kelepeisz Lajos

Svejknek ígértem, ha neki nem kell akkor tied egy sör ellenében.[#nyes]

PSoft

Ezt már láttad???
(nem kótyavetye)[#nyes]Itten van a beeeseje...:)