Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Rabb Ferenc

Látom érdemes volt szétszedni. Végre megtaláltad a három hiányzó csavarhúzódat, a csípőfogót és az ecsetet is végre [#vigyor2]

svejk

Szívesen elolvasnék egy könyvet -mert tuti csak annyiba férne bele- egy ilyen műszer születéséről.
Onnantól kezdve, hogy megálmodja a tervező, kezébe veszi a ceruzát, "online" kapcsolatot tart az öntödével, forgácsolókkal, szerelőkkel.

Elképzelhetetlennek tartom, hogy valaki a mostani fiatal mérnök korosztályból le tudjon dokumentálni papíron cerkával egy ilyet.

TROMF22

Ha meg tudod szerezni, ez a kézikönyv rengeteg, még ma is használható információt tartalmaz a témában.
Majdnem 600 oldalon, 1974-ből.
Lehet, hogy pdf-ben is elérhető (annak minden előnyével és hátrányával együtt).

svejk

Köszönöm az ajánlást, de nem igazából a működési elvekre vagyok kíváncsi, hanem hogy hogy zajlott le egy adott gyártási folyamat a kezdetektől.

Ma már ugye a CAD/CAM programok világában rövidebb-hosszabb idő alatt megrajzolja a tervező 3D-ben, mozgási és statikai szimulációkat tud elvégezni, aztán a fotelből küldi a "gyárba".

Számomra hihetetlen, hogy valaki az adott esetben több száz oldalas 2D-s rajzokat el tudta készíteni úgy, hogy a végén minden klappolt.

Tudom, tudom egy mérnöknek mindig volt egy kis csapat műszaki rajzolója de talán az még csak fokozta a helyzetet.

svejk

Persze ha valakinek meg van a könyv akkor ezért szívesen venném.

TROMF22

Jól sejted, csapatmunka volt.
Nem látszik egy hatalmas szerkezetnek, mégis, mérnökemberből is több dolgozhatott rajta párhuzamosan.

zozo

Most hoztak egy '70-es évekbeli mechanikus pénztárgépet, amit be kéne majd üzemelnem. Hát ezen is elbüsizhettek egy darabig az alkotók, mire minden elfért és még a mozgásukhoz szükséges tér is meglett. Mechanikus szorzógép, szalagtovábbító, nyomtató, és még 4 féle gyűjtője is van :)

zozo

Ja és orosz gyártmány! (50kg) :)

PSoft

Majd ha lesz kis időm, előkerítem valahonnan.
Mikor huszonéve hozzám került, egy kíváncsiskodás erejéig "megszabadítottam" a burkolatától.
(no meg kicsit csinosítottam a már akkor is kopott külsőn)
Hát...csudás egy szerkezet lapul a formatervezett lemezburkolat alatt.

Boncolás persze...most sem lesz, csak egy "kabát nélküli fotózkodás".
Nem vinne rá a lelkiismeret, hogy "széttrancsírozzam".

zozo

Szép darab, gratu!   Annak idején a cégnél még én is egy hasonlót tekergettem, ha a logarléces pontosság kevés volt :)

MoparMan

szf

PSoft

Szinte biztos voltam benne, ha szorzásnál előre, akkor...
Osztásnál meg...visszafele kell tekerni.[#nyes]

No de...miért kesztyűben?[#nemtudom]

MoparMan

pbalazs

Szerintem ESD-s kesztyű [#vigyor]