Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Azt hiszem, hibát követtem el.[#falbav][#falbav]

Szóval, emlékeztem erre a gépre.
Arra is emlékeztem, hogy ezelőtt majd hat évvel, szintén a kettős szigetelés kapcsán, boncoltam/fotóztam ezt a gépet.

Most előszedtem a régi fotókat,és amit írtam, magabiztosan, emlékezetből írtam a képekhez.:(

Miután elküldtem a postot(postokat) beugrott, hogy mutattam is 'anno itt a boncolósban ezt a gépet.
Hála a fasza keresőnknek, a képek dátumai alapján nem volt nehéz megtalálni az akkori postot.:)

Hát kérem, NEM így van, ahogy most írtam!:([#falbav]

Itt van az eredeti post a gépről,(igaz, hogy képek nélkül)az akkor, ott írtak az igazak a gépre,és a kettős szigetelés megoldására.

[#t24p1057#]

B.Zoltán

Igen, amit írtam az egy megoldás, azon kívül ahogy írtad is van még más lehetőség.
A 70-es években, amikor tanuló voltam a tekercselőben,  nem volt elterjedt megoldás a tengely elszigetelése inkább egy textil bakelit fogaskerékkel oldották meg a problémát a fúrógépekben.

B.Zoltán

Akkor most okosodtam, hogy már 67-ben is alkalmaztál a tengely elszigetelését.

4umhue7vh

Sziaztok! Tudja valaki hogy működnek az Elektro-permanens mágnesasztalok?

4umhue7vh

Asszem értem, ez az Al-NI-CO  valami speciálisan erre kifejlestett összetételű, vagy egy sima hagyományos mágnesanyag?

Szalai György

Kicsit még utána olvasva a következőt találtam.
Egy elektro-pemanens mágnes egység, az egy mágneses rendszer.
Van benne egy 1120 kA/m koercitivitású NdFeB és egy 50 kA/m koercitivitású AINiCo  állandó mágnes.
Ezek remanenciája nagyjából egyező kb. 1,3T de az alacsony koercitivitású AINiCo pólusai, egy rátekert tekercsen átfolyatott rövidke áram impulzus által keltett mágneses térerő ütéssel megfordíthatóak.
A két egymás melletti mágnes erővonalai egy Hiperco nevű FeCoV ferromágneses ötvözeten keresztül záródnak, vagy kilépnek belőle, a mágneses pólusok egyirányúságától, vagy ellenkezőségétől függve.
Így az egység kifelé vagy mutat mágnes hatást, vagy nem. De az biztos.

Az AlNiCo pontos ötvözete nem derült ki.

vadember

4umhue7vh

Még mindíg a mágnesasztal.
Sikerült megjavitanom egy EPM mágnesasztal vezérlését, nem olyan hibája volt amihez értenem kellene az teljes müködést,de azért érdekel.
4db tekercs van benne, egyik véguk közösítve, a másik 4 vég 4db triakhoz csatlakozik. A trakok optókon keresztül egy mikrovezérlő 4 lábához csatlakoznak.
Van benne egy áramfigyelő IC is ebböl tudhatja a mikrovezérlő hogy melyik periódusnál tart a vátóáram, és e szerint negatív vagy pozitív hullámonál kapcsolgatja a triakokat, és igy valósítja meg a fel és le mágnesezést.
Ezt gondolm, ha nem igy, javisatok ki bátran.

4umhue7vh

Ja még valami. Felmágnesezésnél 50Hz-es hangot hallok, lemánesezésnél lenyegesen ritkább 10Hz körüli hang van, ezt nem tudom hova tenni.

svejk

Van valami térerőmérő is az asztalban, hogy meddig kell "basztatni" a tekercseket, hogy közel nulla legyen az erőssége lemágnesezésnél?

svejk

Haláli ötlet, gyakorlatilag dupla erős lesz mintha csak egy AlNiCo-val operálna. Persze biztos több helyet is foglal ez így.

4umhue7vh

Nincs benne semmi,elektro permanens asztal. Nem egyértelműen irtam. Az alnico mágnes átfordításáról van szó, kilépjen vagy ne lépjen ki az asztalból a mágneses tér.

svejk

Olyan mint Szalai első linkjében, nem?
Értem én hogy hogy az AlNiCo ide vagy oda, de az ereje is számít pont akkorának kell lennie ellenkező irányban mint az állandó neodimiumé.

többször mágneseztem már fe-le AlNiCo-t és bizony számított a pofon erőssége.
Bár az igaz, hogy túlnyomni nem lehet, tehát ha kellően erős az impulzus akkor mindig a maxon lesz a térerő.

Azt viszont nem értem, hogy a Tiéd relatív kis árammal hogy tudja átfordítani. Vagy van még valahol egy kondipakk a penelen kívül?

4umhue7vh

A ki-be kapcsolás néhány másodpercet vesz igénybe, egy impulzussorozatról van szó. Gondolom azért hallok külömbozö frevenciájú hangot, mert az egyik irányba azonos polaritással a másikba meg ellentétes polaritással találkozik a megforduló mágneses tér, valószinü nem azonos energiára van szükség a ki-be kapcsolásnál.