Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Napontaaa?

Hogy Neked mi mindenre van időd![#vigyor2]

A "fél perc húzogatás"-ra meg...nem is írok semmit.[#nevetes1]

RJancsi

Fél perctől már hullámos lett. Nem is mertem tovább csinálni, féltem mit szól az asszony ha meglát húzogatás közben, vagy az eredményt. [#wilting]

ANTAL GÁBOR

Életem első külföldi útja diákként az NDK ba vezetett ( 1966 ban ) Nos onnan hoztam édesapámnak ilyen élező készüléket
Apám 1992 ig használta   ( a mienk olyan bakelit barna volt )

Szalai György

Nincs túlbonyolítva.
Az elébb olvastam valahol, miközben a három karika eredetét kerestem, hogy tizenhetet kellett húzni rajta épp egy élezéshez.
Hogy miért pont ennyit, se többet se kevesebbet. . .
A csiszoló felülete anyaga is korszakalkotó volt, mert már nem kő, hanem kompozit.

RJancsi

Még soha nem szedtem szét, Neked köszönhetem, hogy megnéztem mi van benne. Elcsodálkoztam a fenőanyagon. Azt hittem valami csiszolókő, de szétszedve kiderült, hogy alulról ki van könnyítve, távoli hasonlattal olyan mint egy lego. Inkább műanyagra hasonlít mint kőre. Lehet, hogy valami korai műgyantába ágyazott csiszolópor?

RJancsi

A fene sem tudja hol gyártották az eredetit. Az enyém fekete bakelit, és a logója talán egy stilizált bikafej, vagy fejre állítva egy kalap?

MoparMan

Szalai Györgyé ([#t24p5490#]) egy Sieger. A 30-40-es évekből. Minden német katonánál volt ilyen élező.

RJancsi

Köszi! [#worship] Mindig tanul az ember. Talán egyike azon termékeknek, amit (még) nem hamisították a kínaiak. [#mf2]

Motoros

Apámnak valami  hasonló volt a 60-as években. Ezt nem huzogatni hanem tologatni kellett, és a képen középrészen látható kis többoldalú csúszkarész végezte a fenést. Ha jól emlékszem valami lágy anyag talán bőr volt rajta. Ez csak az él közvetlen környezetére volt fenő hatással, ha a penge ékszöge már módosult azaz kialakult egy határozottabb rádiusz a kopás miatt akkor már újraprofilozni nem tudta...kuka. Pontosabban szemétdomb, mert akkor még nem volt kuka.[#fejvakaras]
Ha a fenés túl jól sikerült akkor húzott a penge. Lehet azért volt több oldala a kis forgó prizmának, hogy a fenés utáni "sorjátlanítást" is elvégezze.[#nemtudom]
Amikor a pengék ára lecsökkent már nem volt értelme élezéssel vacakolni, a 70-es években a használata már nem volt jellemző.

TROMF22

" a 70-es években a használata már nem volt jellemző."

Azért némi haladékot még kaptak ezek a pengék.
A DIPA-ra készített tusrajzok javítására ez volt az egyetlen elfogadható eredményt adó eszköz.
Persze az akkoriban már elterjedő flancos, nagy márkák, bevonatosak meg egyéb huncutságot felmutatók erre már nem voltak igazán jók.
Az egyszerű, jó vastag magyar pengék és társaik (ASTRA MADE IN CZECHREPUBLIC)voltak a nyerők.

MoparMan

az élező használata nem volt jellemző [#kacsint]

TROMF22

Eggen... Jogos.[#wave]
(Azt olvastam bele ami először beugrott a "zsilet" pengékről.)

zozo

Igen, dipáról lehetőleg csak a tusvonalat levágni,  pauszról meg kaparni. Volt egy őrült haverunk, aki szakrajz óra elején egy egész pengét berakott a szájába, aztán óra végére apró miszlikre őrölte a fogai közt. Igaz, nem volt válogatós, mert az üvegpoharat is szerette [#nyes]

Ilyen tologatós élezőt én is csattogtattam gyerek koromban, a nagyapámnak viszont csak egy bőrszíj lógott a falon, azon élezte a "bicska" borotváját.

Motoros

Igen..az élezőre gondoltam, hogy kifutott.
A DIPÁS időkre én is emlékszem, pengével kaparni, aztán körömmel fényesíteni...eltüntetni a kaparás nyomát.
A klasszikus pengéket egyébként manapság is lehet kapni befogó nyéllel egyetemben, de szerintem már nem olyan élezésűek mint régen.
Az élezés mindenkinek a saját titka lehet még ma is, mert ahány fajta annyi féle, és nem mindíg a nagy márkák a legjobbak. Pontosabban a névtelen olcsók között is van jó. Az élesség és az éltartóság  ellentétes követelmény, a szuperéles penge hamar feladja, míg a kicsit húzós akár többszörösét is bírja,de ez logikus is, hisz a kis ékszög sérülékennyé teszi, még egy szőrszál is kicsorbíthatja a pengét.
A nevesebb cégek a szuperélességet favorizálják inkább, pedig ilyenkor gyakoribb, hogy egy combosabb szőrszál kicsorbítja...aztán ömlik a patakvér.[#sir]
... Ugyanaz a tudomány ez is mint a favágás (fejsze), vésés, késsel való darabolás, esztergályozás, stb stb.
Csak míg senki nem esik neki a saját ábrázatjának egy csorba vacak pengével, addig ellenben pl a hobbista esztergályos képes szinte a földről felvett vasdarabbal nekirugaszkodni bármiféle anyag..akár acél.. gömbölyítésének...hátha sikerül jeligével.[#rinya][#kuss][#nevetes1] Na bedugulok, mert már kicsit off.

Motoros

Érdekes ez a "bicska" borotva, mert bizony az akár kiszolgálta a gazdáját egy életen, a fűrészporos fatokos dobozában, a bőrszíjas fenővel, aztán mégsem volt jó.. ment a levesbe.[#nemtudom]