Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

2f428kduf

Nem vizsugárszivattyu, hanem a "tömítés" a víz. Minél hidegebb annál inkább közelíti a névleges vákumot.

jani300

De a vízsugárszivattyú valószínűleg nem tudja azt a nyomást amit írtál . Eszerint nem az a megoldás .

designr

A miénk a cégnél(ezer éve anno az elhíresült HajdúBét)
az nagy ipari gép..gépek voltak 30-40kw motorral..Pazarló,régi ,öskövület gépek.Szerintem nem ilyen kell neked.Nekem most van eladó sosem használt Busch grafitlapátos.Kis teljesitményű..de az talán nem tud akkora végvákumot ami neked kell.

J-Steel

Mostmár hogy megvan a név, könnyebb volt utánaolvasni.
 Tehát azt írja, hogy a keringetett vízgyűrű felmelegszik. Ezt le kell hűteni.
 Ezért volt tehát, hogy nem foglalkoztak a dologgal és használták a csapvizet, az utánfolyó csapvíz hűtésként is szolgált.
 És ezek szerint akkor külön hűtő és szűrőrendszerrel vissza lehetne forgatni a használt vizet.
 Ezen amiről meséltem még tartály sem volt. Tényleg csak rövid tesztre volt kitalálva.

Az angol wikipédia azt írja, hogy nem csak vákuumot, hanem sűrített levegőt is elő tud állítani.

RJancsi

Ám a vízgyűrűs szivattyúnál nem szükséges a folyamatos vízutánpótlás. Ott a szivattyúházban levő víz "kiterül" a paláston és tömít. Legfeljebb a párolgási és résveszteséget kell pótolni. A vízsugár szivattyúnál meg folyamatos áramlás kell, mert a víz a szállító közeg. Az nem derült ki, mennyi víz kellett a szivattyúnak munka közben.

J-Steel

Kb ennyire folyt a víz amikor a vákuum maximum felépült.

Amikor meg még csak építette fel a vákuumot, akkor levegővel együtt köpte a vizet. Mint amikor az ember vízzel teli szájjal tüsszent.

ANTAL GÁBOR

Teljesen más a célom vele és akár 8 Kw os meghajtóigényű is lehetne   Felhívlak ...

J-Steel

Láttam az alibaba weboldalon a kínaiak ezt árulják minden méretben. Csak áfát kell fizetni amikor ideér, és házhoz viszik.

fn47xk7ei

Nem oly régen volt 4 kW-os két vízgyűrűs vákuumszivattyúm de eladtam - legközelebb ha lesz valami komolyabb darab akkor küldök fényképet .[#integet2]

J-Steel

Múltkor láttam egy ilyen miniszivattyút az E-Bay-en, de már nem találom, de ez most mindegy is. Vegyetek rá egy pillantást:
Vízpumpa

Azt írja az adatlapja, 12/24V-oes és hogy 6m-re képes felnyomni a vizet.
 A ki és beömlő nyílás vastagsága is már figyelemre méltó. A cucc forgólapátos, tehát szívni nem tud, a vízszint alá kell tenni.
 Ha valaki nem hinné, hogy az adatlapon megadott értékeket teljesítné, annak elmondhatom, hogy láttam egy videón, ahol az első emeletre felnyomta a vizet.

Mégis hihetetlennek tartom, hogy forgólapáttal ilyen lehetséges. A kerti szökőkútmotorok amikkel eddig találkoztam, csak max 2m-t tudtak.

ANTAL GÁBOR

Pedig csak ez Euler féle  turbina egyenletet kellene ismerni!
  Egyszerűen  ( kissé leegyszerűsítve ) előadva:
 A szállítómagasság a kerületi sebesség négyzetének a függvénye . A kerület sebesség pedig ugye lapátátmérő és fordulatszám függő  
 Gondolkozzunk egyfokozatú szivattyúban !
  Az aszinkron motorral szerelt relatíve kis lapátátmérőjű  szivattyú emelőmagassága kicsiny mert 2 pólusú motorral normál szlippel 2880 a percenkénti fordulat ..
 De egy Dc motor pöröghet akár 10.000-t  is !   ( és a sebesség négyzete szerepel !!! )  Vagyis 12 szeres elméleti emelőmagasságot kapunk ugyanakkora lapáttal

ANTAL GÁBOR

Kis átmérőjű nagyon mély csőkutakba olyan forgólapátos  búvárszivattyút építenek be aminél az aszinkron motor nagyfrekvenciás . ( 200-300Hz )  Sokszor az inverter is része a szivattyúnak . ( és a víz alatt van )
A betáp  230 V AC és a kábelen lemegy az inverter vezérléséhez szükséges hangfrekis vezérlőjel is .

D =  76 mm es a szivattyú  ( célszerűen többfokozatú )  és 100 méter fölött van  az emelőmagassága .

J-Steel

Így már világos, hogy a 230V-os ugyanilyen szivattyú 50Hz-en miért nem tud többet.
 Köszönöm szépen a gondolatvillámot!

zozo

Kerestem lázasan valamit, aztán egy ilyet találtam, franc tudja, mikor ástam el, és hogy mihez lehetett.

Azt látom, hogy van két bimetallos kapcsoló benne, melengető huzallal, meg mondjuk egy relé... tehát valamit időzítetten kapcsolt....-de vajon mit is? A lépcsőházakban nem ilyeneket láttam régen.

Akkor ez miben is lehetett?

jani300

Hűtőgép kompresszor oldalán , lehetett .
Segédfázis indítórelé gondolom , túláramvédelemmel .(Ez nem biztos hogy teljesen igaz , de valahogy így )