Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Szalai György

A fajlagos ellenállása nyilván átmérő függő, hiszen a réz/alu/egyéb arányon múlik és frekvencia-független.
A réz csak a színét adja, az alumínium meg az ellenállását.

Robbanás, vagy tűzveszélyes kockázati osztályú helyiségben majd nem próbálom ki.

g89ketty

Én is pont így ismerkedtem meg vele! [#pias]

svejk

Hogy működnek  ezek a fejegységek? [#t19p67726#]
Szíjjal vannak összekötve az orsók vagy fogaskerék kapcsolat van köztük?
A le-fel mozgathatóságot és a nyomatékátvitelt bordás tengely, vagy csak egyszerű retesz oldja meg?

4ybj8h3c8

Háááát, én úgy tanultam, az áram a kisebb ellenállás felé folyik, azaz a réz felé. Igaz, az meg olyan vékony, hogy gyorsan leéghet a felületről, aztán marad az alu.

svejk

Kikukáztam az ominózus CCA vezetéket.

A sodrat 23 elemi szálból áll, a szálak 0,14 mm átmérőjűek.

1 elemi szál 10 cm-es darabján 1 A hatására 180 mV esik.

A fentiekből következően a vezetékem: 0,354 mm2 keresztmetszetű,
a fajlagos ellenállása pedig: 0,0277 Ohm*mm2/m.

Ez alig kisebb az aluminium fajlagos ellenállásánál, tehát a réz külső szinte nem is számít e téren.

4ybj8h3c8

Az áram attól még a kisebb ellenállás felé folyik. Fizika.

jani300

Az ok hogy a réz jobb vezető .
De a vezető keresztmetszete vajon hogyan befolyásolja az ellenállás alakulását ,azonos hosszon ? [#fejvakaras]

Csuhás

Szerintem itt tizedmilliméter körüli alu huzalon levő pár mikronos réz bevonatról lehet szó ezért Dc-túl a pár GHz tartományig a réz hatása elhanyagolható.

b4nm7gjvr

"De a vezető keresztmetszete vajon hogyan befolyásolja az ellenállás alakulását, azonos hosszon?" Minél vastagabb a vezető keresztmetszete annál kisebb az ellenállása, azonos hosszon! De ez érvényes rézre és bármilyen vezetőre is!

jani300

Ez is fizika lenne ?  :)
Meg ugye hogy a bánatba melegedhetne a galvanizált bevonat , amikor igen jól hűti az nagyobb keresztmetszetű alu ?
Bökte a csőröm a hozzászólás , csak azért szóltam bele ...

jani300

Na ugye ! Még egy kőműves is tudja :)
Én cukrász létemre nem ! :)

4ybj8h3c8

És? Az áram a kisebb ellenállás felé folyik.
Ugyanaz a felesleges vita, mint a nyák lemezek ónozása, hogy az milyen jó. A delej tudja a dolgát, és nem érdeklik a mesék meg az, hogy 6 gigán hogyan kéne viselkednie.
Amúgy mintha FTP kábelről szólt volna a dolog, tehát messze nem igaz a DC sem és a gigaherz sem.

Dakota25

Az áram egy része folyik a kisebb ellenállás felé. Az ágakon folyó áram az ágak ellenállásának függvénye.

4ybj8h3c8

Így van. A helyettesítő képe két párhuzamos ellenállás. Nagyobb áram a kisebb ellenálláson, kisebb áram a nagyobb ellenálláson.

PSoft

"...tehát a réz külső szinte nem is számít e téren."

Úgy nem, de amúgy meg...igen!
A réz külső a...parasztvakítás![#nevetes1]