Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

thayscj6c

svejk

Én is találkoztam ilyennel, pont az is " hangszóróvezeték" volt.
A szakadásig nem jutottam el, csak akarta futni a cin.

Motoros

Akkor nem egyedi esetről van szó ha hárman is így jártunk.
 Tanulság: érdemes ezt a tipust kerülni.
Egyébként is a szigetelése egy igen lágy valami, körömmel blankolható

vjanos

Nem rendeltetés szerű használat.... :D

B.Zoltán

Én is jártam egy árnyékolt vezetékkel úgy, hogy a mikrofon beforrasztása után recsegett, olyan volt mintha kontakt hibás lenne.
Újra csináltam,de nem lett jó aztán kiderült, hogy a szigetelés hő hatására vezetővé válik 10-50k-ra az árnyékolás és az ér között, és nem savval forrasztottam.
Utána kipróbáltam, csak meg kellett melegíteni és vezetéket és már kész volt a 10k-50k-ás ellenállás.

sasi

Régebben sok CB mikrofonnál tapasztaltam, hogy a mikrofon házhoz közeli egyenes szakaszban zöld oxid jelenlétében elfogyott a réz ér. Ezek a spirál kábelek dupla szigetelésűek, és mégis a kézzel gyakran érintkező résznél, talán az izzadság hatására visszatérő hibát okozott, de arra is gyanakszom, hogy beszéd közben a pára hatol be a kábel végébe. Ezt viszont nem támasztja alá, hogy a miki belsejében nem volt tapasztalható az oxidáció.

A BRG szürke URH mikrofon kábelnél nem találkoztam hasonló jelenséggel.

Szalai György

Ha közelebbről megvizsgálod, nem CCA erű vezeték ez véletlenül?
(Copper-Clad Alumínium)
A hangtecnikai vezetékek lehetnek trükkösek. [#nevetes1]

svejk

Éppen lehetne és az egyszerű fogóval való blankolás utáni nagyon nehezen való forraszthatóságot meg is magyarázná.

Egy kollégám hozta oda nekem, de még a minap épp belebotlotam egy félméteres darabba.
Hétfőn górcső alá veszem, de félő, hogy inkább a szigetekésből jön ki valami savszerűség.

PSoft

"A hangtecnikai vezetékek lehetnek trükkösek."

Lehetnek, de ennyire?
A fekete ér réz sodrat, a piros meg...CCA?[#nemtudom]
A fekete érszigetelésűvel nem volt baj, csak a pirossal, nálam is.
(motoros is csak a pirosra panaszkodik)
Lehet, Svejknek lesz igaza, a piros műanyagban keresendő a baj forrása?[#nemtudom]

Motoros

A szálak kb 0.1 mm vastagok.
Megmaratva a vége elég furcsán mutat:

Nem tudom eldönteni mi ez, de nem tűnik egy homogén vörösréznek.

Szalai György

A szigetelés PVC-jéből kiváló vinil-klorid éppen alkothat némi híg sósavat a levegőből koncentrálódó párával. De a sósav alap esetben nem zabálja a rezet.
Talán a réz oxid védőréteget megbonthatja, és így az nem védi összefüggően a felületet. Lehet a vége teljes korrózió.
Az biztos, szerintem, hogy a nedvességnek ott kellett lennie. Vagy a szigetelés anyagfolytonossági hibáján jut be, vagy a vezeték végén a hibás tároláskor.
De a képen nem látom zöldnek az elkorrodált vezetékvéget. Abból gondoltam, hogy talán nem is réz oxid.
Inkább az alumínium oxidjára emlékeztető szürkés porosnak látom, ezért kérdeztem, hogy nem CCA-e esetleg.

Motoros

Ha viszont rezezett alumínium lenne akkor a hajlogatást nem biztos hogy így bírná ahogyan ez [#fejvakaras]

Motoros

Nem réz oxid az biztos, fehér por, a kép színhelyes.
Lehet három dolog közrejátszik: páratartalom + a vörös páraáteresztése + a vezeték anyaga.
Nagyon olyasmi mintha galván korrozió lenne, ami aluminium - réz estén előfordulhat, mivel nem nagyon szeretik egymást.

Szalai György

Akkor talán meg is oldottuk a rejtélyt.
Már azt kell kitalálnom, hogy különböztessem meg egyszerűen az ilyet, a rendes rézvezetéktől.

svejk

Úgy emlékszem esetemben sem a piroson, sem a feketén nem futott az ón, szinte habosodott. De majd holnap..