Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Ok!

Így már, el tudom képzelni, pld. egy görgős pálya, vagy szalag mellett/felett kifeszített kötelekkel.

97urdfkpc

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Csapágyat kéne cserélnem egy hajtóműves motor tengelyén, de nem tudom hogyan szedjem le a csapágyat úgy, hogy a tengely ne sérüljön.
Első ötletem az volt, hogy a vékony tengely átmegy a forgórészen. Kell egy bnagy csapágylehúzó. Persze ilyen nagy nincs...
Aztán beszéltem egy villanymotortekercselővel, aki szerint a tengely csak egy centi mélyen lehet beütve a forgórészbe.
Mivel húzzam meg sérülésmentesen???
Ismer vki vkit aki már látott ilyet?

97urdfkpc

Ennyien ne szóljatok hozzá. :o)

grekon

Heli .

Jò lett volna mèg nèhàny kèp szemből is ès nèhàny mèret .
Ha jòl sejtem a fogaskerèknek van 10-20 mm csapja ezt kell kihuzni a tengelyből . Ehez kell kèszits kèt darab pàrhuzamfeszitőt . Ha akora mint az also maszaton akkor elèg lesz M10-es menet ès 15-20 mm vastagsàgu (feljavitott C45 stb , pl eszterga kèsszàr) acèl 140-160 mm hosszal (ha nagyobb vagy nem birja akkor M14 X 1.5 kb 200 mm hosszal ès 20-25 vastag). A csavar is edzett legyen (10.9 vagy 12.9) mert igen nagy erők lesznek , előfordulhat akàr hogy tönkremegy az illesztès (beràg). A kèt belső sròfot kell lehetőleg egyszere hùzni s a kèt kulsőt utànna engedni hogy pàrhuzamos maradjon .

Sok sikert .

Csuhás

A fogaskerék furata sima központfurat, vagy végig van fúrva?
Ha a furat becsatlakozik a forgórész vastagabb tengelyének furatába akkor sima kenyérbeles módszerrel ki tudod ütni. Sajna a fotódon még az sem igazán látszik hogy hol csatlakozik egymáshoz a két darab.

svejk

Csapágy külső gyűrűt széttörni, belsőt leköszörülni/törni, szimeringet lecsípni.

Minél gyorsabban megmelegíteni, célszerűen dissousal.
Ha zsugorgötés azért, ha ragasztva van azért.

Rángatóval így már bizonyára kijön.

Csuhás

Csak egy irányba forog? Ha igen akkor lehet menetes is.

svejk

svejk

De mi a manónak van az hosszú tengelynyúlvány a másik végén?

97urdfkpc

97urdfkpc

97urdfkpc

Három fázisú motor, mindkét irányba tud forogni.

97urdfkpc

A furat olyan hosszú mint a fogaskerék szélessége, vagy egy kicsit rövidebb. Csak a fogak edzettek. Zsugorkötéssel megy a tengelyvégre.

97urdfkpc

Szerintem egy acéldarabba kéne egy furatot készíteni, aztán hosszába kettévágni és azzal megszorítani a tengelyt.
Még mindig gyanús nekem hogy a tengely mindkét vége azonos átmérőjű...

szf

Milyen a forgórész másik vége?
Hasonlót szedtem szét ott a belső tengely a forgórészből ki lehetett ütni, persze kapott egy kis meleget is.

Összerakásnál meg betettem a fagyasztóba a belsőtengelyt a forgórész meg kint volt a napon.

Nekem a tengelyen nem volt pozicionáló ezért előtte megmértem a dolgozó részt.