Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Kicsi kinai szereti szopatni az embert és a réz vezetéknek tűnő tárgynak adja el ezt a szemetet.
Nem egyszer vittünk vissza kábelt mert a réznek mondott vezeték csak rezezett alumínium volt. (3-4 éve jött ez divatba)
Most már a dobot vagy tekercset megemelve is megmondom, hogy kösz, de ezt a moslékot nem kérjük !
Főleg riasztós kábeleknél szívtunk ilyenekkel hatalmasat.
Már sok helyen fel is hívják a figyelmet, hogy ez a kábel alu, csak rezezve van. (főleg a lan és riasztós kábelekben vannak ilyenek )  
A 305 méteres Cat 5 kábelnél és a 100 méteres bund riasztós vezetéknél egyből érezhető, a súlya nem annyi amennyinek kellene lenni.
Koca szerelők biztos mai napig belefejelnek ilyenbe.

dezsoe

Előre szólok: nem kiröhögni! :) Vegyél elő mágnest. Nekem van olyan úgynevezett "réz" vezetékem, ami stabilan lóg egy mágnesen kb. 2 éve. Keletről érkező cuccokban nem is olyan ritka, mint a józan ember gondolná...

ANTAL GÁBOR

Ha óvatosan sikerülne egy késsel lekaparni a rezet az alu külsejéről  akkor sósavba helyezve az pezsgés közben ( H2!!) oldódni fog  . Ha réz lenne akkor pedig nem
 A réz a halogénsavban nem oldódik !!!
( ezért teszünk hidrogénperoxidot a panelmaratáskor a maratófolyadékba hogy a felszebaduló  naszcensz oxigén oxidálja a rezet amit aztán a sósav old )

De hogyan rezezik a kínaiak az alumíniumot ???? Ki tudja a választ mert érdekel ...

000000000

Először ónozzák aztán már bevonható rézzel
Gondolom mikor húzzák a szálat egyből védőgázban megy,aztán oxidmentesen a normál ón is tapad rá mint a rézre.

Dakota25

Azt sejtem, összeállítanak egy alumíniummal kiöntött réz bugát, majd húzzák. Nem nagyon megy másképp.

udr95i4vu

Szép estét Mindenkinek.
Egy barátom kérését továbbítanám.

Nem tudja valaki véletlenül hogy egy 2 (250 ccm)ütemű motor cdi bokszát (ami ki van öntve gyantával) hogyan lehet szétbontani úgy hogy a benne levő elektronikát meg lehessen javítani,vagy egy újat csinálni?
Vagy valaki esetleg tud e ilyen modult megrendelésre gyártani?
sajnos nem tudni hogy milyen motor cdi boksza jó hozzá mert már nem gyártják ezt a típust rég óta.
Köszönöm

ywathzay

Szerintem ez amolyan lehetetlen küldetés. Esetleg a gyártót meg kellene interjuvolni, attól hogy nem gyártják. Van egy 21 éves mitsu colt- om, mindent be lehet szerezni gyáriban, pedig 2000- óta nem gyártják.

Motoros

Kipróbáltam a sósavas tesztet 30 százalékos savval. Ha picit meg van sértve a réz akkor rögtön pezseg, ha nincsen akkor kell neki kb 3 másodperc amíg a mikronos rétegen áteszi magát. Szerintem ez valami galván réz réteg.

Motoros

Az énnálam lévő vezeték jól forrasztható, nem oldódik be a réz az ónba tartósan melegítve sem. Lehet, hogy nem azonos a rétegvastagság, a vékony rézréteg okozhat forraszthatósági gondot.

udr95i4vu

Sajnos már gyár sincs
Egyébként Arrow olasz repülőmotorról van szó.
Köszi azért

svejk

A qrva annyukat', ez tényleg alu!

Igaz volt Szalainak, de vajon Ő honnan ismerte?

Én nem savaztam. Megkaparva rögtön látszik az alu forgács is.

Óvatosan, gyorsan kisebb hőfokon tényleg felszalad rajta a cín, de a nagyobb hőfokon vagy sokáig szerintem rögtön beoldódik a réz  az ónba.

Tipikus eset, nem akarja fogni az ón még jobban melegíted persze még rosszabb lesz.

svejk

No meg a blankolásnál is sérül pár szálon a leheletnyi réz és már nem olyan jó forrasztható, mint írtam tegnap mintha habosodna.

ANTAL GÁBOR

Én is kipróbáltam ( érdekes hogy eddig nem vettem észre ) kicsit a késpengével megkapartam , majd be a sósavba .Szépen pezseg . ( Már le is váltak kisebb darabok  ). Gondolom kis idő múlva elenyészik )  A magyar réz ( postai telefon) kábel bezzeg állja a sarat ( savat )

Motoros

Egyébként nem lenne ezzel semmi gond, ha közölnék, hogy ez ezért az árért mire való és mit tud (terhelhetőség, egyéb paraméterek ).
Az viszont másik történet, hogy gyártástechnoloógiai hiányosságok miatt rövid időn belül felszámolja saját magát. Hogyan örül az aki ezt beépíti a falba, vagy esetleg egy dobozolt készülékbe.
De lehet az is hogy nem az előírásoknak megfelelően járattuk be.[#mf1][#nyes][#falbav]

ANTAL GÁBOR

Van még egy utálatos kábel : Kisebb terhelésre készül. A hajlékony ( sokszor spirálozott ) kábel . Ma pont egy villanyborotva  bekötővezetékét kellett javítanom . Ennél a fajtánál egy vékony műanyag szálkötegre csavarnak föl egy ugyancsak vékony réz szalagot .  Hát azt nagyon utálom mert forrasztani elég keserves a megolvadó (talán  poliamid )szál
gátolja a dolgot
A telefonkagylókhoz is ilyen ( spirálozott) vezetéket raktak anno