Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Mivel normális kép nincs a berendezésről amin lehetne látni mi mihez is van kötve így csak a lógigás magyarázat marad. [#nevetes1]
A tekercs egy áram korlátozó elem szerepét tölti, ha valaki felhúzza csörgőre a potmétert akkor ne sarokcsiszolót megszégyenítő pörgésbe kezdjen a tárcsa.
És azért nem kis kommersz DC motor mivel ez a tárcsa motort percenkénti pár fordulatos sebességen is tud működni.
Még nagyfater hozott anno ilyen kacatokat aztán trancsíroztam szét gyerek fejjel.
Most már jó lenne látni is egyet működés közben.

keri

szinkron motort hogy állítod? Az csak freki függő, inkább aszinkron lesz az, a tekercs meg a segédfázist csinálhatja....bár elgé furán van megoldva ha így van.
Esetleg egy áramfüggő fordulatszámú motor (fogyasztás mérő) ami a programtárcsát kapcsolgatja. Akárhogy is ennyiből nem derül ki a célja szerintem.

keri

Alacsony fordulat miatt.

PSoft

Te is tudsz ám fantáziálni!:):)

Az alsó három képen, egyértelműen látszik, hogy DC tárcsamotor.
Minden ott van, ami egy klasszikus DC motor forgásához kell.

-a két mágnespatkóból kialakított pólusok...
-a forgórész három kivezetése...
-a három kommutátorszelet...
(habár, ez nem igazán látszik a képeken, de ott van)
-a két kefe, három-három vékony rugóbronz szálból kialakítva...

Most, nincs elérhető közelségben,(nem akarok autókázni):)de a jövő héten valamikor...
Kirajzolom Nektek a belső kapcsolását,(motor, poti, porcelántestes tekercs, érintkezők kötése)hátha egy kapcs. rajz segít kideríteni a készülék mibenlétét.
A helyet tudom ahol szolgált, de hogy ott mi volt a funkciója, az egyenlőre rejtély.
Esetleg, beszélek a helyről is, hátha az is segítség lesz.:)

keri

Ha kevés infóból kell dolgozni....
Szerintem nem látszik egyértelműen. Én csak két a két mágnest látom ami lehet örvényáramú motor is.

PSoft

" Én csak két a két mágnest látom ami lehet örvényáramú motor is."

Vagy...
A dédi tűpárnája,lehet...lenyúltam tőle!?[#nevetes1]
Ott vannak a gombostűk is rajta, csak..."nem látszik egyértelműen![#hehe]

2f428kduf

Az első időkben a hálózat egyenáramú volt, annó ezen civakodott Tesla és Edison. Az előbbi elve győzött, de az egyenáramú rendszerben is mérték a fogyasztást: egyenáramu motorként müködött, a maiak indukciós motorként. A mágnesek ugyanazért, ne pörögjön túl. Ez valami hasonló jószág lehet, talán egy bizonyos fogyasztás után jelzést adott, mert mérőművet nem látok rajta. Az Ősök is megoldották a feladataikat, nekem van egy lépcsőházi automatám, ami ketyeg, a gomnyomés egy "wekkert" húzott fel, ha lejárt, kikapcsolt.

PSoft

Nos, volt kis időm,:)...

Így néz ki a vitatott "kütyü" kapcsolása.
Aki akarja, tovább gondolhatja a készülék mibenlétét/mivoltát.

h3wc53s

Hát...
Szerintem valami egyszerűbb folyamatvezérlést csinált (Pl.: reklámvilágítás).

Szalai György

A kirándulásra készülődés közben még idenézek, gondolat elterelés okán.

Hát ez a készülék, tele van meglepetésekkel és talányokkal.
DC motort (ha az egyáltalán) egy feszültségosztónak kötött 5K ohmos potenciométerről járatja. Ebben meg mi a jó?
Miért nem egyszerűen csak egy előtét ellenállásnak van bekötve a potméter?

A DC motorral (ha az egyáltalán) sorba köt egy réztekercset, (ha az egyáltalán) aminek DC-n hanyagolható az ellenállása. Minek?
Miért nem használ egy egyszerű teljesítmény ellenállást?

Na, ez jól elterelt.

000000000

Nekem is van ellenállás dekád fa dobozban.
Egyetlen hagyományos ellenállás nincs benne csak ilyen tekercsek, annyi különbséggel, hogy azok is fa spulnikon vannak.
Ha megtalálom akkor teszek majd fel róla pár képet. ( DC-n is tökéletesen teszi a dogát )

000000000

Az idő vasfoga meglátszik rajta.
Érdekessége, bifilárisan van tekerve, hogy indukciószegény legyen.

000000000

Nem régiben feszegettük a resolver és a syncro közismertebb nevén szelszin közötti párhuzamot.
Ezúton is szeretném újra megköszönni Lovas Gyulának a nagylelkű felajánlását.
Sajnos az elküldött resolver rotor feszültsége kicsit magasabb, de azért sikerült lepróbálni amit már sejtettem.
A két resolvert  összekötve ( mellékelt ábra ) az egyik tengelyét elfordítva a másik követi.
Tehát a resolver és a szelszin mint ahogy azt már leírtam egy és ugyanaz , csak egyikben 1 fázissal többet raktak. [#nevetes1]

Csuhás

Akárhogy is nézem a resolver rajzát nekem hiányzik a "csilagpont" összekötése. Anélkül nem értem hogy két sorba kötött tekercs kimenő jele hogyan adhat szöghelyzet információt?

000000000

igen az a vonal kimaradt !
Képzeld oda ! [#papakacsint]