Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Szinte biztos voltam benne, hogy Te mondod meg, mik ezek a "gumitappancsok".:) :(

Valami ilyet vártam....
-Adótornyokon, átjátszókon szereltem már vele.
 Kábelek, szerelvények rögzítésére használják, igen jól tapad a festett,és horganyzott acélszerkezetekre.
Nem kell fúrni/faragni, nem sérül a festés/horganyozás...stb.
[#wave]

000000000

Nálam ezzel a 19 méteres kis tornyon nem sokra mentél volna mert az bizony alumíniumból volt. [#papakacsint]
Mondjuk utóbbira nem gondoltam volna, hogy ilyenre rá mernek bízni egy ilyen pici koax kábelt [#nevetes1]

PSoft

Vannak ebből "tenyérnyi" példányok is, 12-18 db. nagyobb mágnessel.
Ez, csak kb. 40mm átmérőjű, M4-es menettel a közepén.
Persze, nem ilyenekre teszik a "markos" koaxodat.:)

keri

Nekünk a szekunder radar 2kw-ja olyan koaxon megy fel mint ennek a közepe.
A Primer 10MW-ja viszont csőtápvonalon megy nem koaxon.

000000000

1/2" koaxom van itthon DIN7/16-os csatlakozókkal.
Akon is át lehet nyomni pár kW-ott probléma nélkül.

000000000

Akon = azon
Azt hiszem ropogós lesz ez a billentyűzet is !

keri

Még jó. Apám is olyannal rádiózik, csak itt elég hosszú a kábel, gondolom kisebb veszteséget akartak.

Rabb Ferenc

10 megawatt? Nem sok az egy kicsit? Attól már az ISS is leolvadna az égről ha eltalálja

000000000

Nem sok az !
Mellesleg az csak impulzus teljesítmény !
Orosz haditechnikában ettől jóval nagyobb teljesítményekkel sasolják a repülőket. [#papakacsint]

keri

1usec-es impulzus 1khz-es ismétléssel. Vagyis átlagteljesítmény csak 10kW.
De amúgy ezért kell a klisztron. Félvezetők nem bírnak ekkora impulzus teljesítményt a cső meg 20 éve megy gond nélkül.

Újabb radarban félvezetős végfokok vannak, ott is 10kW az átlagteljesítmény de 1u helyett 100uSec az impulzus és egy spéci impulzus kompressziós technikával oldják meg hogy a vevő mégis 1u lássa.

keri

Egyébként igen leolvadna ha szűk nyaláb lenne, de függőlegesen elnyújtott hogy a magasan menő gépeket is lássa és oldal irányba is van 1-2fok, így pár száz méter után már az egészségügyi határérték alá csökken a térerő a fő sugárzási irányban is.

s7manbs8

Ott a teljesítmény sűrűség lehet kevesebb, ami jobban bírja annál, az anyag is csak elfárad, ha iszonyat energia megy benne.

Rabb Ferenc

keri

Igen. A félvezetőknek az a baja, hogy ha kisebb áramsűrűségre tervezed az nagyobb felületet jelent ami pedig növeli a parazita kapacitást. 3GHz- környékén ez meg már probléma. Pontosabban rontja az egésznek a hatásfokát.
Vicces, de a klisztron jelentősen jobb hatásfokú és megbízhatóbb....bár szerintem a tranzisztorost is meg lehetne csinálni megbízhatóra, de akkor nem keresnének eleget a gyártó cégnél [#hehe]

ANTAL GÁBOR

Egy barátomtól kaptam egy eszközt .  Igényesen kialakított darab .Vagy egy Hottinger eszköz vagy valami NDK s . Rá van gravírozva egy szám TrK/2-5  és lehet a gyártási szám is
(943 )  A csatlakozóról ítélve lehet vagy 35- 40  éves . A homloka sárga műgyantável kiöntve . Az oldalán egy marózott rés ,ott is látszik a műgyanta . 3 vezeték + árnyékolás van bekötve
Mi lehet ez ( Egy első generációs közelítésérzékelő ??)   Miért nyitották ki az oldalát maróval ?