Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

u6p5jr23k

Ez nagyon ütősre sikerült:D

000000000

Persze, van akinek minden szavamról ütés jut eszébe.[#rinya]
A jó humorom észre sem veszi.[#falbav] [#gun]

keri

Apámnál még van egy...mi használtunk burkolatot :)
Jó kis univerzális szerszám.

PSoft

PTK-1060/3...

PSoft

PTK-1060/2...

PSoft

A régebbiek, talán még emlékeznek rá.:)

Híradástechnika PTK-1060

Pár, ollózott mondat a géphez...

"1976-ban már jól látszott, hogy a magyar ipar nem képes megfelelő mennyiségű alapműveletes zsebszámológép előállítására, ezért a Szovjetunióval tárgyalások kezdődtek ilyen gépek importja ügyében. Nem feltétlenül kész számológépek behozatalában gondolkoztak az illetékesek, lehetségesnek látták szovjet alkatrészekből itthoni összeszerelésüket. Ez utóbbi akkor még nem valósult meg, de 1977-ben egy kisebb mennyiségű ukrán gyártású Elektronika B3-21 típusú programozható számológép érkezett Magyarországra, a Híradástechnika Szövetkezet részére. Az RPN-gépekhez szokott kéznek is szokatlan működésű, otromba és lassú PTK-1060-as gépek nem feleltek meg az igényeknek, így a későbbiekben ismét nyugati gépek összeszerelését végezték.
Az eredeti B3-21 típus volt az első szovjet programozható számológép. 1975-ben indult meg a fejlesztése, majd 1977-től 1982-ig gyártották. Egyike azoknak a kevés szovjet számológépeknek, melyeket teljes egészében szovjet mérnökök fejlesztettek ki, így nem is hasonlít semmilyen nyugati készülékre. Egyes részleteiben felfedezhetők nyugati típusok jellemvonásai, de az architektúra, a működési elv teljesen egyedi. Kezdetben Hewlett-Packard import LED kijelzőkkel épült, később szovjet változatra cserélték őket, de igen nagy áramfelvételük miatt hamar áttértek a vákuumfluoreszcens kijelzőcsövek felhasználására. A HP számológépekben megszokott fordított lengyel logika (RPN) itt is megjelent, viszont működése eltért a megszokottól.

Az eredeti cikk, itt olvasható teljes terjedelmében.

Pár kép, az én PTK-1060-as példányomról.

PSoft

"A HP számológépekben megszokott fordított lengyel logika (RPN) itt is megjelent..."

Hogy "okosabb" legyek...:)
Utána olvastam kicsit ennek a fordított lengyel logikának.

000000000

Látom azokat a jó kis gombelemeket arról ugrott be a LiSO2 elem, mint érdekesség.
Általában 10 év garanciát adnak az ilyen elemekre már ami az energiatárolást illeti.
Ezekbe az okos defibrillatorokba is ilyet használnak, de mivel életmentő szerep lát el így a gyártó 4 év után írja elő a cseréjét.
Van ilyen elem pakkom 7 éves és a mai napig tartja a 12 voltot és simán beterhelhető 20 Amper-al

PSoft

Ezek a "nagykabát gomb" elemek, a jövő hónapban lesznek...negyven évesek!!![#nevetes1]

000000000

De gondolom szufla már nincs benne.
Vagy mégis ? [#nevetes1]

PSoft

Biztos, hogy nincs!
Gondolom, már töltve se lenne.
Vagy, mégis ? [#nemtudom]

000000000

Most nézem ez Д-0,55С azaz 0,55Ah 1.2 voltos
Nem tűnt fel, hogy az saválló burkolat ?
Eredetileg a töltőáram 0,055 A  16 órán keresztül.
Tehát ez akku, nem elem

PSoft

"Nem tűnt fel, hogy az saválló burkolat ?"

Mármint, nekem?
Én, tudtam hogy saválló!
Neked nem tűnt fel![#nevetes1] [#nevetes1]
(a gombelem, csak elírás részemről):)

000000000

OK !
Nem nyitottam meg csak utána a képet nagyban. [#papakacsint]

PSoft