Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

sasi

Szabályozás közben nem szakad meg a kimenet és érzékeny műszereket, számítógépet is képes hibátlanul működtettin.

jani300

Igen , nem kell azért lenézni azt a régi technikát !
Csak a trafó szekundere teszi hozzá a hálózathoz azt a plusz feszültséget , 40 amperrel is akár .
A hálózati terheléssel változik a trafó teljesítménye is .
Ha a toroid bármit is csinál , a hálózaton nincsen szakadás . Én legalábbis ezt bogarásztam ki , az általad feltett rajzból . Valami mágneses erősítő szerűségnek tűnik nekem az egész kapcsolás . És köszönöm a rajzot , mindenképpen érdekes megoldás .

PSoft

"Megfotóztam".:)

svejk

No, épp akartam írni, hogy az ősökön még szénkerék vette le az áramot.
Az újabbaknál már élprofilra készített profilkefe van.

jani300

Az én toroidom , mindjárt három kefe van .
Akkor nem fényképezem ...

designr

Nekem me 3 gőrgő van rajta..a 3 tekercsen::))

jani300

Na ez az ! Hogy van kötve az a fránya 3 tekercs ?
Mert vékonykának tűnnek nekem azok a huzalok 2Kva-re .

PSoft

Oszt ahogy kopik az "él", már össze is zár két szomszédos menetet az is![#nevetes1]

jani300

Na akkor most vágom ki mingyá az egészet :)

PSoft

A kerék az nem kopik, mert...gurul a meneteken.:)
(persze...kopik az is, de sokkal-sokkal lassabban, mint a svejk említette "élprofilra készített profilkefe"):)

Az "ősök" még tudták, hogy kell ezt csinálni.:)

svejk

Nem igazi él, adott esetben állandó 10x2 mm keresztmetszet a töve vastag ami a kefetertóban van.
helyből rövidrezár.

A görgős sem mindig tuti, a bronz tengely berág, vagy koszolódik és ott szokott füstölni.

PSoft

Én, azért a görgősben...jobban bízok.:)
Amit mutatok, egy viszonylag kicsi, 1kVA-es.
A görgőt nem vettem le a fotózkodáshoz, de alatta, polírozott a bronztengely.
Azon a polírozott felületen siklik a grafit görgő.
Ugyanezt a megoldást láttam már 6kVA-es változaton is.
De, van 100VA-esem is, ugyanezzel a görgős megoldással , az elfér a félig nyitott markomban.:)
Persze, a sok tekergetéstől, hosszútávon kophat a tengely is, görgő furat is.

000000000

Tök mindegy kefe vagy görgő mindig rövidre zár pár menetet, de ezt a kefe ellenállása kompenzálja.
Aki nem hiszi az hőkamerával vagy Cat S60-as okos telefonnal is megnézheti !

Szalai György

Szóval szikrázik. Mért is ne tenné, hiszen csak egy mechanikus kontaktus. Nem is egy, hanem egy csomó egymás után.
Akkor is szikrázik, ha még terhelő áram sem folyik a kimenetén, csak feszültség alatt van a tekercs. Mert akkor is folyik rajta áram, ami feszültség különbséget okoz a szomszédos szegmensek között. Ha pedig a szegmenseket rövidre zárja a kerék, akkor ott áramot vezet és szakit meg, vagyis szikrának muszáj keletkezni.

Azért jó is van benne, hogy a kerék (vagy kefe) rövidre zárja a szomszédos szegmenseket.
Ez az ára annak, hogy a terhelő áramkörben nem szakad meg az áramút két szomszédos szegmensváltás között. Az még nagyobb ívelést és károsodást okozna.

Ezeket a trafókat vas dobozba építik, ami a szikrázás rádiófrekvenciás zavartatása ellen mágnesesen és elektromosan is árnyékol.
A vezetéken terjedő zavarok ellen szűrőáramkörökkel egyszerűen lehet védekezni.
Végül egy ilyen trafó kereke kevesebb zavart termel, mint egy fázisszög szabályozott tirisztoros ketyere.

g89ketty