Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Motoros

A képek alapján: Gamma, Remix Tungsram, Mechanikai Művek MM, Szelén (nem tudom). tömbler kapcsoló (nem tudom) trafó (nem tudom)--mennyi magyar cég még ezen kivül, hogy egy ilyen összejöjjön.
 De itt azt is el lehet mondani, hogy szerencsére ezt megúsztuk, és nem igen volt rájuk szükség, lehet boncolni.
Az olajat is elégetem majd, a cukrot lisztet már megettük.

mex

Végignézve a képeket,láttam egy patkómágnest a mintavételező (?)hüvely oldalához szorítva. Lehet ennek a szerepéről többet tudni?

PSoft

Biztos hogy lehet, csak én nem tudom a szerepét!:(
Szerintem, van olyan fórumtársunk, aki le tudja írni, el tudja magyarázni a készülék működési elvét, a mérés metodikáját.

lentebb, sasi írt pár mondatot a mérési elvről.
[#t24p4515#]

Találtam egy másik ugyanilyen, de már szétbontott készüléket is.
Annak az optikai részét, külön a mérőművét??? is körbefotóztam.

Amit én gondolok/látok a mérés elvéről...
A készülék tetején, bal oldalon látható egy gomb.
Annak a forgatásával, egy bovdenes/rugófeszítéses hajtással állítható a képeken is látható tükör, a vízszintes síkban.

Az izzó fénye, az optikán, tükrön keresztül a készülék előlapján fent levő skálázott, opál üveglapra vetítődik.
A vetített fénysugár útjában(talán?)van az a vékony fémszál, ami egy plexi hasábon átbújtatva, szintén látható a képeken.
Gondolom, a vékony fémszál kitakart képe lesz a mutató az opálüveg skálám.
Ha jól sejtem, a fémszál nyúlása/alakváltozása mutatja a skálán a leolvasandó értéket.

PSoft

Nahhh...

Csak elbaxtam a sasira mutató linket, talán...most:)
[#t24p4448#]

mex

Köszönöm a válaszod, de a patkó szerepe rejtély maradt egyenlőre. [#fejvakaras]

Csuhás

Csak egy ötlet a patkóra: A műszer egy feltöltött elektród sugárzás hatására történő töltésvesztességét méri. Ez az elv igen jó szigetelést követel meg, ezért lehet hogy egy üveghengeren belül elhelyezett elektród az esetleg elkoszolódó érintkezőhöz egy reed relé jellegű belső érintkezővel kapcsolódik. Ezt kapcsolhatja be a mágnes a mérés, és újra feltöltés idejére.

mex

Lehetséges magyarázat. A töltés és a kiértékelés üzemmódjának váltását mi végzi? Hasonló Gigaohm-os kapcsoló? Mert ugye a reed mindkét esetben meghúz a mágnes hatására.

Csuhás

Ezen a képen látszik egy érintkező amit a toll befogó plexi gyűrűje tart távol a mérő érintkezőtől. Gondolom a tollat elforgatva van olyan helyzet ahol a plexi gyűrű egy lelapolása engedi a feltöltő érintkezőt hozzáérni a csatlakozóhoz.

PSoft

A tollat befogadó alu serleg, az azt lezáró tükrös belsejű, ricnis csavaros kupakkal elfordítható.
Három, golyós arretálással rögzített állása van az alu kapszulának.
Ellenőrzés, töltés, mérés a felirat a három álláshoz.
Igen, a plexi gyűrű lapolása mozgatja a képen látható érintkezőt.
Az alu kapszula fenekében levő érintkező központos, de a kapszulába nyúló csúcsa ki van tolva a központból.
A toll kapszulájának az érintkezője sem a toll központjában van.
A toll, csak egy adott pozícióban tolható be az alu kapszulába.

Csuhás

Az elektroszkóp rész látható, fényképezhető? Kíváncsi volnék azt hogyan oldották meg.

PSoft

A jövő héten, megpróbálok a szétbontott(roncs)készülék ezen részéről is értékelhető fotókat készíteni.

PSoft

Gyanítom, hogy a "fiatalabbak" nem is találkoztak hasonló 'szörnyeteggel'.:)
(ezzel a kialakítással, még én sem)

67mm átmérőjű, 1,5mm-es tárcsákból van összerakva a kétutas oszlop.
Érdekessége, hogy a tárcsák acéllemezből vannak, nem úgy, mint a későbbi verzióknál, ahol mindig alu lemez volt a hordozó.

Motoros

Ilyet még én sem láttam, csak a négyzetlapos alut.
Idővel megnőtt a kontaktusoknál az ellenállás  a szelén és a réz között, de szétszedve és nitróban leoldva a festék, majd összerakva javítható volt.
 Volt olyan is aminél egy rúdon a komplett Graetz híd ki volt alakítva.

PSoft

Volt idő, mikor jópár elektromos targonca, vagy inkább csak a töltői tartoztak a felügyeletem alá.

Azokban, már a 100x100-as alulapos cellák voltak, de rengeteg.
Egy-egy "nagygenerálnál", szét szoktam szedni az oszlopokat is.
Hibás/átütött cellák cseréje, stb.
A szétszedett lapokat acetonnal szoktam megszabadítani a gyári szürke festésétől.
Natúr összerakás után, matt fekete spray-al fújtam telibe az oszlopokat.
(szerintem, úgy jobb volt a hőleadásuk, mint a gyári szürke festéssel)

Később aztán, kikerültek a faxa matt feketére fújt, felújított oszlopaim is belőlük, jött a diódás korszak!:)

fpd0kbd4

Tegnap a "semlegesben"szóba került a proporcionális szelep.Gondolom vannak akiknek még nem volt alkalmuk ilyet boncasztalra tenni.Itt egy nagy teljesítményű hidraulika szivattyú(fröccsöntőgép)tárcsájának dőlésszögét szabályozó proporcionális szelep."Bevállalós" fórumtárs fűzhetne hozzá működési ismertetést.