Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

b4nm7gjvr

Mert valószínűleg fenyőgyantát használtak...

4ybj8h3c8

Nincs szebb a reléközpontba bedőlő létránál.

svejk

Inkább az a zöldes/átlátszó lakk lehetett a domináns.

svejk

[#csodalk] Gondolom egy hátig odajártatok utána.

fpd0kbd4

A seregben volt szerencsém sok szép időt eltölteni a telefonközpontban.Volt olyan vonal,hogy már a relék kattogásából tudtuk,mindjárt csörögni fog.Sokan azt sem tudják,hogy a kézibeszélőt érzékelő kapcsolóval, be lehetett ütögetni a hívandó telefonszámot,tárcsázás helyett.

KoLa

Ez egy kiváló infó gyűjtőknek, köszi!
Nem tudtam erről,tárcsáztam,az eccerű!
Most a Samsung okoson meg csak rábökök hogy Frédi, és már hív is!Ezt tudtátok![#vigyor3]

Jozs

A "hurokszaggatásos" módszer még nemrég is működött, hiszen a TPV központok tudták ezt a funkciót, tekintve hogy a 90 -es évek elején terjedtek el, amikor még igencsak előfordultak ilymódon tárcsázó telefonok. A lecserélésük kb. 3 éve indult el, és kb. mostanában fejeződik be. Legalábbis a Magyar Telekomnál.

Motoros

Azt hiszem idevág, én is dobok egy személyes sztorit:
Szentkirályszabadja MN 6690 (Psoft pontosít ha ne az..beugrott ez a szám)..1979 évet írunk.
Egyszerre vonultam Juhász Endrével a Makám és Kolinda oboásával, aki telefonos műszerész volt civilben.
Nagyon bele volt esve egy Éva nevű hölgyeménybe akinek a hangja nélkül nem viselte az életet.
Megoldás: Telefonálni valahonnan, és hallani a hangját a csajnak, ha már más nem jut belőle.
Aki abban az időben volt katona, tudja hogy ez nem olyan egyszerűen megoldható a laktanyából, főleg ha az illető kopasz.
Neki..Endrének volt egy szolgálati kagylója amin volt tárcsázómű is.
Ez annyit tesz, hogy egy sima telefonkagyló, ráépítve a tárcsa, más esetben szigszalaggalmegoldva.
Sötétben kimentünk a reptér szélére ahol volt egy telefonpózna amit Ő már előzőleg kisasolt...ezen a póznán volt egy un. puska is (lehet nem jól mondom) egy amolyan szürke nyitható acéldoboz tele kapocslécekkel és ami a lényeg: telefonvonalakkal.
Doboz kinyit, rácsat. fülel van e élő beszélgetés--ha nincsen akkor lehet tárcsázni és enyelegni..enyelegni enyelegni.
Ha kattan a vonal akkor gyorsan elbont.

RJancsi

Így van! Boldogult sorállományú koromban az AEG. ügyeletes asztalon is volt egy "városi" telefon a HM mellett, ám ennek a tárcsáján "1"-es lukban volt egy lakat, hogy ne lehessen tárcsázni vele. A kulcs a szd. parancsnoknál lapult. De éjszakánként a fél század valahogy mégiscsak hazatelefonált, a vidéki hívások sem voltak ritkák. Elég sok kávét, sört lehetett keresni azzal, hogy a sok fakezű nem volt képes megfelelő ütemben és pontosan annyit kopogtatni amennyit kellett. [#nyes]

4ybj8h3c8

Haver követte el, utána a csipesz mestere plakettet kapott.

Rám csak a 80-as évek közepén adott ki kilövési engedélyt egy pantomim csoport amikor a hajlongásuk egyik "drámai" pillanatában sikerült a függöny mögött leküldeni egy 10 x 10 x 2 cm-es acéllemezt egy betonlépcsőn. Tényleg igaz, hogy ilyenkor lelassul az idő, azt hittem a végtelenre nyúlt lépcsőn soha nem lesz vége a zenebonának.

fpd0kbd4

A mi alakulatunknál csak a parancsnoknak volt közvetlen "városi" vonala. Így igen sok információhoz  jutottunk,a hivatásos állomány magánszférájából.

Motoros

Amikor én kopasz voltam, több esetben csöngött a telefon az AEG ügyeletes asztalán és engem kerestek.
Ez egy amolyan rendkivüli eseménynek számított, mindenki csak lesett, --ki is vagyok én--- mert ez a szám nem volt nyilvános abban az időben, azt hitték nagy góré van a családban.
A titok pedig csak annyi volt, hogy a a barátnőm nagynénje telefonos kisasszony volt Tiszakécskén és ezekben a telefonos körökben semmi nem volt titkos.
Bármi szám kideríthető volt számukra, ami nem, az a Kádár K vonala lehetett csak.[#kuss]

PSoft

Nem szükséges a korrekció, pontosan emlékszel! [#wave]

Hát, lehet ezt elfeledni?
Nem nagyon!
Mélyen az emlékezetbe rögzülő számok/dátumok...
1982-83, AMD--DV-2016, csőrös--HH-06-10, stb.
Szép emlékek.(ma már)

Motoros

Te nyertél, mert én a rendszámra nem emlékszem. Csak az első Trabantoméra: PF 94-50 [#confused]

PSoft

Közeli...folyosó...vasrácsos ajtó...fegyverszoba...falakat.

Történt, hogy elveszett a falakat pecsétnyomója.
Egy egész délelőtt kerestük hatan...nem lett meg!:(
Ezért, abban az időben minimum "főbelövés" járt volna az adóház pk.-nak...ha kiderül.:)
Délután buszra ültem,(mint ahogy más napokon is):) irány haza!

Apám, esztergályos/marós...
Emlékezetből,:) lerajzoltam Neki a pecsétnyomót.
Másnap reggel, S.O.S.vitte a melóba a papírfecnimet...
(én is visszamentem a reggeli busszal, mint ahogy szoktam)
Mikor délután megint hazamentem,...apám már várt a gyönyörű szép, vadi új sárgaréz pecsétnyomóval.
Aznap, nem sokat időztem otthon, siettem vissza pecsételni...

Soha, senki nem tudta meg hatunkon kívül, hogy mostmár kettő egyforma pecsétnyomó is van a közeliben.
Egy vadi új amit használunk,és egy "régi elveszett" is, amely ki tudja hol kallódik az adóház területén.:)

Na látod, a pecsétnyomó számára már, nem emlékszem:(....
(a kép, csak illusztráció a "fiataloknak"):)