Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Motoros

Kár érte, mert nem volt az egy rossz ötlet. BOÁK Berendezés Orientált Áramkörök gyártására akartak ráállni ami javarészt hibrid vékony és vastagréteg alapon történt volna, ami rendkivül fejlesztésigényes mert egyrészt kisszériás a gyártás, másrészt műszerekbe, katonai cuccokba egyebekbe kellenek az ilyesmik. Szó sem volt arról hogy kosztüm icket gyártsanak (7400 meg társaik) mégis nem tetszett valakinek. Sokminden kinőhetett volna...volna belőle. Az ez irányú technológus és mérnökképzés is megindult párhuzamosan. Aztán mentek a levesbe.[#confused]

Csuhás

Akkoriban pont egyetemista voltam, de újpestiként én is ott álltam a temető sarkán a tüzet néző emberek között. Egyetem előtt és után is a MEV-ben dolgoztam. Az utolsó időkben mint ICOMAT 125 végbemérő. Kár érte, nagyon szerettem azt a munkát.

s7manbs8

Azóta eltelt 30 év lehetett volna már egy új gyárat építeni, ha anniyra megérné ?

ebalint

Én büszke voltam arra, hogy Magyarországon van egy ilyen gyár, de a "sajnálatos esemény " után a nitró egyik nagy embere azt mondta, hogy szerencsére, mert sok veszteséget termelt volna.

Na ezután jöt a 4 MrdFt -os kölcsön a cégnek, meg a vég kezdete.

Stb.

Rabb Ferenc

A nagyok közül többeknek az volt az érdeke, hogy ne épüljön soha újjá. Túl jó volt ez itt a cocom listás szektorban, és túl rossz azoknak akiknek a szomszédjában ahova a végtermékek felhasználásával épült katonai berendezések egy része landolt.

Itthon pedig mindig akad az ilyesmire támogató a mai napig - sőt tovább is [#rinya]

ྒ-ban is véletlenül pont azon a hét végén nem működött az a tűzjelző/tűzoltó rendszer ami esetleg gátat vethetett volna amiatt a kis műszaki rendellenesség miatti teljes pusztulásnak [#kuss]

Motoros

Jó is lenne ha ez is úgy menne, hogy csinálunk egy gyárat és kész, nyomjuk a lapkákat. Egy kezdő próbálkozásait nem biztos, hogy díjazná a piac, az a hajó már elment, de akkor még más volt. Manapság nem hiszem, hogy találnál akár egy embert is csonka magyarországon aki érdemben értene hozzá.
-Tudsz úszni?
-Nem
-És ha megfizetem?

PSoft

Pár hete bukkant föl a fórumon, néhány Escap disk magnet motorral szerelt, hajtott anyás, golyós orsós, frankó kis mechanika.
D.Sanyi jóvoltából, Svejk hathatós közreműködésével(Ő volt a postás):)hozzám is került egy példány ebből a hajtásból.
Ugyanaz nap, rá egy órára hogy Svejktől átvettem a cuccot...
Még egy, ugyanilyen, hajtás nélküli Escap motorral "gazdagodtam". :)
Ütött, kopott, a kivezetéseitől tőben megszabadított példány.
A motor tengelyét kézzel forgatva, semmi mágneses ellenállás nem tapasztalható...
Tapasztalható viszont több ponton súrlódás/akadás a forgatás közben.
Akkor már tudtam, boncolás lesz a dologból.:(:)
Pár képben megmutatom, hogy mi is a hiba.

A szokásosnál is kényesebb, óvatos bánást igénylő motorok ezek.
Nehezen viselnek minden mechanikai behatást, ütést, leejtést, rázkódást...stb.
A tolómérővel mérve, 0,95-1mm vastag állandómágnes tárcsa forgórész, ütés, feszülés hatására igen könnyen törik, mint ahogy a képeken is látni.
A forgórészből hiányzó mágnestárcsa darabkák nem voltak a motorban, tehát...
Nem én voltam az első, aki ezt a motort szétszedte.:(

Akkor, több darab is volt ezekből az Escap motoros hajtásokból az adok/veszek-ben,és gondolom, mindegyik új gazdára talált.
Kezelje őket mindenki kellő elővigyázattal, mert amúgy, nagyszerű hajtások.

És akkor pár kép, a "döglött" motor boncolásáról...

Szalai György

Ó. . . De édi-bédi kis mágnesasztal lehetne az állórészéből.
Vagy esetleg valami képernyő lemágnesező?

Szalai György

Alaposan büntetném az ilyen előre kitervelten, aljas indokból vagy célból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen motor és több ember sérelmére elkövetett tőbe levágást. [#ravasz1]

jani300

Érdekes .
De hogy ez mitől forog [#nemtudom]

PSoft

No látod...

Meg is van az újrahasznosításra az ötlet![#heureka][#eljen]
Sok mindenre gondoltam boncolás közben, de..."édi-bédi kis" mágnesasztalra nem!
A tőben levágott kivezetések "újranövesztése" nem nagy kihívás.:)
Színes drótom is van, műgyantám is van...
Még talán...kedvem is lenne hozzá!
Cserébe az ötletért...
Az egyik fele a tiéd!
(így kéred, ahogy van, vagy...vársz kicsit, míg kinőnek a kivezetései,és meghízik a gyanta a tekercseken?)
[#wave]

Rabb Ferenc

Szalai György

Köszönöm szépen a felajánlást.
Sajnos udvariasan vissza kell hogy utasítsam, mert remek kifogás jutott az eszembe.
Igyekszem kevésbé bunkón.
Nem azért van mert az a fél motor túl kövér, vagy csúnya, esetleg buta lenne. Azt hiszem nekem nem működik a kémia.
Nem baj, megpróbálok úgy lemondani róla, hogy közben a büszkeségemből is maradjon még valami.

Megasztán, hátha valaki majd "ráharap" aki hasznát is veszi.

[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

jani300

Köszi ! Leragadtam annál hogy csak egy oldalát láttam .
De  kettő van :)

svejk

Úgy 7-8 éve majd sírva fakadtam, amikor kipróbálás előtt az enyémben eltörtem a tárcsát. [#falbav]

Ezért is csillant fel a szemem amikor újra lett beszerzési forrás.