Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

sasi

A kisüléses ionizációs kamrás doziméternek két változata van, nem önleolvasós és az önleolvasós, melyet a Franczy álltál linkelt anyag részletesen bemutat.

PSoft készlete nem önleolvasós.  A készülékkel 200 V-ra töltik a tollban lévő csövet, majd használat után azzal olvassák le a tollat ért dózisértéket, azaz a cső feszültségét, majd újratöltik.

Rabb Ferenc

Most ereklye. Ha felboncolod, hulla lesz. Kár volna érte...

PSoft

Természetesen, nem "kicsontozni" akarom.:)
(én is sajnálnám)

Kicsit megcirógatom, hogy "fotogén" legyen...
Kibontom/kinyitom a dobozát...
Készül pár fotó a belsejéről, majd minden a helyére,és...megy a polcomra a többi "matuzsálem" mellé.:)

b4nm7gjvr

Van egy huszasom, hogy azon a polcon van, máig harcoló japán katona, vagy akár egy egész alakulat is... :D

PSoft

Egyszer...látogass meg![#wink]

0cphxg8ns

Üdvözletem!
Találtam itthon egy DC szervó motort, és elkezdtem a vezérlését (encoder sincs hozzá) tervezni, építgetni, de egy dolog nem világos előttem.

Ez a motor 8000-es fordulaton adja le a max nyomatékát.
Miként képesek az emberek CNC gép apró lépéseit megtenni egy dc szervóval, sőt hogyan képesek álló helyben tartani a munkadarabot?
A léptetőmotorok világa nem vad idegen számomra, azzal próbáltam párhuzamot kötni, de nem tudtam sehogy se összekapcsolni a szezont a fazonnal. [#vigyor2]

Bármilyen útbaigazító atyai tanácsot előre is köszönök! [#worship]

designr

Mondjuk azt hogy 8000 fordulaton a legnagyobb a teljesítménye..
A nyomatéka ezeknek a motoroknak általában a teljes fordulattartományukban azonos.
Legjobb egy kész vezérlővel ismerkedni,aztán ha még ezek után is ugy érzed hogy feltétlen akarsz építeni a nulláról ,akkor hajrá.
Encoder nélkül semmiképp nem fog menni.Max egy jó fordulatszámszabályzót,vezérlőt épithetsz.
A legegyszerűbb szervóvezérlések is az encoder jelei alapján a kívánt és a valós pozició különbség jeléből képeznek ugynevezett PID aloritmusokkal PWM jeleket,amelyek tényleg képesek álló helyzetben is tartani a motort.
Itt a fórumon már páran készítettek saját vezérlőt..

szf

Én màr voltam nàla.De legszívesebben úgy csinàlnàk mint a kismalac....
Túrni túrni ,szerezni ,gyüjteni ,haza haza,magamnak.

0cphxg8ns

Encoder-t lehet hozzá tákolni dvd olvasóból szedett hall szenzor alapú BLDC szervó motorból, a vezérlő jeleket amit kiköp magából ez a 3 hall, meg feldolgozom arduino-val, majd port szinten vissza kommunikálom a motor felé, hogy mit csináljon a 3 fázis. Nem tűnik ördöngösségnek, csak a nyomaték részét nem értettem, de köszönöm a korrekciót!
Főleg a PID algoritmusos részt, mert az még totál "vakfolt" előttem, de majd leprogramozom... (miután utána néztem rendesen)

Erről jut eszembe egy programozós vicc:
-Van programod estére?
-Nincs...
-Írjak neked egyet? [#vigyor2]

000000000

Útmérő (encoder, ....) mindenképpen kell majd a DC szervódhoz.
Ugyanis a szabályzó kör visszacsatolásában ez nélkülözhetetlen az elvi felépítése alapján.
A működés pedig teljes leegyszerűsítve úgy értelmezhető, érthető mega legkönnyebben, hogy a szervo szabályzó elektronika az adott pozíció alapjelet (az alapjelet majd a vezérlő programod küldi neki step/dir-ként, azonosan, mintha lélptető motort hajtana) mindig összehasonlítja a visszacsatoló ág pozíció helyetével, és ha ez a kettő nem egyezik meg, akkor addig "piszkálja, ösztökéli" a DC szervó motort, ameddig a hiba nulla nem lesz.
A "piszkálja, ösztökéli" kifejezés precízebb, műszaki kifejtését is leírhatnám, de sajnos annak mélyebb tartalmú megértése némi matematikai ismeretet igényel, mivel egy behangolt szervo úgynevezett PID (Proporcionális, Integráló, Deriváló) átviteli függvény mentén teszi ezt.
Ha érdekel ez a része is, majd még írogathatok erről is.

PSoft

Szia Tibor!

"A "piszkálja, ösztökéli" kifejezés precízebb, műszaki kifejtését is leírhatnám,..."

Igaz, hogy nem ennek a topiknak a témája, de...
Légyszíves, tedd meg!
(ha megtetted volna, máris nem kellett volna a mondatod vessző utáni második részét leírnod)

s7manbs8

A lényege, hogy van egy enkóder nevezetű szerkezet, ami megmondja, hogy a motor tengely milyen állásban van éppen, a mozgás szerint, amit elvárunk teszem azt a motortól, annak pedig ugye van egy elméletileg az adott idő pillanatban meglévő helyzete. Namármost, ha ez a kettő nem egyezik, akkor az eltérésből annak valamilyen függése szerint a motornak nagyobb vagy kisebb vagy épp ellenkező irányú erőt adva a motor a kívánt helyzetbe fog elmozdulni. Hogy erre aztán mi a legjobb matematikai képlet vagy eljárás, hogy a leggyorsabban, a lehető legpontosabban tartsa a motor tengelye az előírt helyzetét, az már egy külön művészeti ág, amelyben a matematika módszereivel és a motor, mint fizikai, elektronikai objektum együttes viselkedésének figyelembevételével lehet operálni.

Rabb Ferenc

Azért egy szervo hajtáshoz kicsit karcsú lesz a DVD olvasóból bontott hall szenzor, mint enkóder. Azzal legfeljebb egy elfogadható minőségű fordulatszám szabályozót lehet készíteni de pontos pozíció érzékelőt semmiképpen

Rabb Ferenc

De miért is nem a "DC szervó motoros vezérlés" topikban van mindez kitárgyalva?