Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Szalai György

El sem tudják képzelni, hogy mi a "falakat" minek kell hozzá madzag, gyúrma, meg pecsétnyomó. [#vigyor2]

https://hu.pinterest.com/timperleye/wooden-locks/

4ybj8h3c8

Nálunk sem sokan tudták azt, hogy néhányunknak saját körletelhagyási füzetkéje van...
Nem kicsit volt durva, hogy a gyík Üh. zsebében ott volt az Ügyeletes és a Napostiszt szalagja is, és azt vette fel ami éppen kellett. Szegénykém kénytelen volt variálni, ő volt az egyetlen aki a századból bent volt a körletben.

designr

Gyurmazárként mmár kiadja..
De sokszor zártuk-nyitottuk.
Akkor is lehetett volna kopizni egyszerű epokittel.

designr

Bár nekünk csak egyszerű fenyőlapka..kendermadzag volt..

zozo

Jó az a link a reptérről. Pár éve jártam arra, az erdei úton mentem Szentkirályszabadja felől, de rettenetesen lepusztult volt minden. Az orosz laktanya csak kopasz széljárta betontömbök voltak, ajtó ablak nélkül.

Eszembe jutott, hogy ྃ-ben még 24 emeletesre tervezték a veszprémi magasházat, de mert kiderült, hogy arról rálátni a reptérre, így módosították 20 emeletre. Onnan most a Látóhegy kitakarja.
Bár annak idején aki kirándulni ment a Látóhegyre, az teljes egészében láthatta volna a repteret, ha átbújik a kerítés alatt :) Talán vízmű címszóval volt a hegytető lekerítve...

Rendszerváltás után már fel lehetett menni, onnan néztük sokszor a repülős napot.

laca

DY 7583, később DV 7800, MN1929, még nem szép.....

PSoft

Áááá...

Szia "kukacbombázós":) barátom![#wave]
No de miért???[#nemtudom]
(emlékszel...pont 35 éve húztunk surranót):)

Motoros

"a kép, csak illusztráció a "fiataloknak"
illusztrálhatod akár ezer képpel, akkor sem fogják megérteni. Micsoda? "falakat"  "pecsétnyomó" minek az mikor minden ócska telóban ott van az ujjlenyomat olvasó meg a retina szenzor.
 A régészek majd ha egyszer kiássák az elveszett pecsétnyomót akkor töprenghetnek majd mi a fene is lehetett ez.

MoparMan

Csuhás

Barátom nemrég keresett vekker órát mert a lánya nem értette mit jelent az hogy egy óra ketyeg.

zozo

Erre mondták, -Nem azért van, hogy ne lehessen kinyitni, hanem, hogy nem szabad kinyitni. :)

Régebben sok pecsétnyomót csináltam én is, akkor még nem volt gravírozó gép, de egy fickó, mesterien véste őket szabadkézzel.

PSoft

PSoft

No, akkor a kis "telefonos/katonáskodós/nosztalgiázós/csevegős" kitérő után, kanyarodjunk vissza a topik témájához.:)
Boncoljunk!
(bár, a tapasztalatok alapján, úgy is "nosztalgiázós/csevegős" lesz megint):)

Lentebb, a [4441]ben mutattam egy dózismérőről pár képet.

A [4450]-ben ígértem...
"...Kicsit megcirógatom, hogy "fotogén" legyen...
Kibontom/kinyitom a dobozát...
Készül pár fotó a belsejéről, majd minden a helyére,és...megy a polcomra..."

Így történt!
Sok kép a dózismérőről.
Már a polcomon, a többi "matuzsálem" között.:)
Pár fotót ide is teszek, hogy ne kelljen kattintgatni.:)

Motoros

--"No, akkor a kis "telefonos/katonáskodós/nosztalgiázós/csevegős" kitérő után, kanyarodjunk vissza a topik témájához"--
Nem volt itt semmi kitérő mert a topikcím:
"Boncolás - azaz mi és hogyan működik"
Nincs benne, hogy minek a boncolása, múltnak, jelennek jövőnek, fiataloknak, öregeknek, dozimétereknek, csöves rádióknak, békának stb---- meg van asszociáció is a világon.
A "Boncmester" meg Te vagy mi csak reagálunk. [#eplus2]

Na de vissza ide: Ezek a sugárzásmérők régenről megvannak, vagy mostanába szerezted be?
Mert ha mostanában akkor lehet Te már tudsz valamit.
Drága megboldogúlt apósom aki két világégést átélt mindíg készült a harmadikra. Volt otthon 600 liter gázolaj, 10 mázsa spéci brikett, 100 kilo cukor kb annyi liszt--ezt cserélte rendszeresen, meg szappan..ja és a család minden tagja számára 1-1 gázálarc.

PSoft

Nem készülök a "harmadikra".:)
Sok mindent tudok, olyat is ami nem publikus :) de, ez irányú infókkal nem tudok szolgálni.

Mostanában, pár hete került hozzám a dózismérő, és még pár más "cucc/kacat" is.
(majd apránként, azokat is megmutatom)
Olyan helyen jártam, ahol még 28-30 évvel ezelőtt készültek a "harmadikra".:)
(megjegyzem, harminc évvel ezelőtt, esélyem se lett volna, hogy bejussak)
Aztán, egyszer csak megállt az idő, "lehúzták a rolót",és minden maradt az akkori formájában.

Sok-sok korabeli ereklye, filmtekercsek, diafilmek, kézi kapcsolású tel. központ,(a lentebbi kurblis telefon is)a fogasokon név szerint sorakozó vászon gázálarcok, stb.
Mind-mind annak a letűnt kornak az emlékei, ami a mai kor emberének szemében a kacat/lom kategóriát képviseli.

Nem készülök, csak emlékezek.
A rosszat elfeledve csak a szépre, vagy amit én tartok szépnek/érdekesnek, csak arra.
Ha készülnék, akkor megboldogult apósod példáján, már "kistaférungoltam" volna a családot, a fogasokon lógó gázálarcokból. [#nevetes1]