Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Üdvözöllek. [#integet2]

pbalazs

Én nagyon megköszönném a mélyebb magyarázatot. Bármelyik topikban :)
Anno jó voltam matekból, azzal lesz a kisebb gond, viszont a szabtech előadásokat nem kultiváltam, de most már érdekel :)

0cphxg8ns

Hu szuper! Köszönöm, hogy kifejtetted, hogy hogyan működik egy normális enkóder! :) Ez szerintem tökéletesen ON topic.
Ha van még lelki erőd bármilyen jellegű (ehhez kapcsolódóan) eltitkolt tudásod, akkor kérlek ne tartsd magadban! Ha tudjuk, hogy mi hogyan működik, sokkal szebb lesz a világ! [#circling]

Első körben csak megforgatni akartam (max fordulatra), de már bogarat ültettél a fülembe, és keresek itthon valami nyomtatóból kiszervált optikai rács lapot, amivel reményeim szerint az 500-as osztás elég lesz...

De, hogy ne zavarjam senki lelki nyugalmát, átfáradok a többi BLDC-s kérdésemmel a tanácsolt fórumba.

Köszönöm mindenkinek a hasznos hozzászólást! [#worship]

Csuhás

0cphxg8ns

Szuper, szuper! Köszönöm!
Én csak eddig egy ilyen (link)  matematikai PID pdf-et találtam, ami a működés megértéséhez vezethet, de elismerem: Ez kemény menet lenne, ha belevágnám a fejszém! [#crazya]
Léptetőmotorhoz írtam már saját ardu könyvtárat, ami kapcsán felfuvalkodott egóm (a siker kapcsán) azt hitte, a szervó motor is piskóta lenne. :D Hát nem! Ez komplex-ebb, mint hittem. De nem adom fel, legalább forgassam meg...BLDC forgatásához szükséges elektronika
Szerencsére már más írt hozzá könyvtárat:
ardu PID Library

Már nem hívhatom a 3 fázisú BLDC motoromat szervónak, ha nincs hozzá ilyen okos PID szabályzás ugye? Minek nevezzem az ilyen "kiherélt" motort? :P

b4nm7gjvr

svejk

Látom elég agilis vagy... ez az oldal lesz a Te barátod, első lépcsőben kellően részletes elméleti magyarázattal és konkrét működő programmal/páldával
Itt a fórumon már nagyon sokan megcsinálták, átalakították, továbbfejlesztették.
Ha ez már megy, akkor ráérsz beleásni magad a részletekbe.

000000000

A #4453-ban ezt írtad:
"Találtam itthon egy DC szervó motort, és elkezdtem a vezérlését ..."
Azóta viszont többször BLDC motort, témakört emlegetsz, linkelsz. Jó lenne pontosítani, milyen motorod is van, kefés DC vagy kefe nélküli. Aztán ha ez eldőlt, az se mindegy, hogy az adott motor egy mezei motor vagy szervo. Ugyanis egy motor nem attól lesz szervomotor, hogy egy akármilyen elektronikával összekötöm, a motor képességei "vasba öntöttek" a gyártó által, és a paraméterei vagy megfelelnek a szervo kategóriának, vagy nem.

Csuhás

Nem volna butaság a DC szervomotoros vezérlés topicban folytatni. Egy idetévedő érdeklődő ezt a témát biztosan nem a boncolás topicban keresné.

0cphxg8ns

Átruccantam oda!
(Azért kezdtem itt a kérdést, mert én a működését akartam megérteni. Vagyis ha valaki szedett szét ilyet, akkor esetleg egy léptetőmotorral tudott volna valamilyen "párhuzamot" vonni, a működését illetően és elmagyarázni a dolgokat. (a párhuzam meg nem szervó motoros téma lett volna(hanem léptetős), onnan ide zavartak volna [#circling] )Csak elkanyarodtunk a vezérlések irányába. :P)
Köszönöm mindenkinek az itteni segítségét! [#worship]

PSoft

A kis DC szervós kitérő után, kanyarodjunk vissza a topik témájához.:)

Érdemes nyitott szemmel járni!
Csuda dolgokba botlik az ember néha.:)
Így történt ez, a minap is.
Kicsit megcirógattam a külsejét, hogy "szép", fotogén legyen...
Majdnem olyan csini lett, mint újkorán volt, úgy...hatvan évvel ezelőtt!
Készítettem pár fotót is róla...

Ki emlékszik még rá?

szf

Ki ne dobd.Figyelj! Mindjârt hívlak rajta...

PSoft

Nincs itthon!:(

Cégnél van, az asztalomon...
Majd reggel megnézem, volt-e nem fogadott hívásom![#nevetes1]

szf

Fácán,Én meg itt küzdök....

sasi

Hű, de rég láttam ilyet!

Ki sem merem számolni hány éve használtam telefonálásra, no meg barátok ugratására.

A szék párnájába két huzal, némi víz, a drótvégek a telefonzsinórhoz. Barát leül, háta mögött jól megtekerjük a telefont és valaki közben méri, milyen magasra ugrik a delikvens. Az eredményt ezután felvezetjük a hirdetőtáblára. Hó végén eredményhirdetés.[#nyes]