Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

svejk

Ez a yaskaava csak egy motormeghajtó, nem mozgásvezérlő, tehát nem lehet "útvonalat" eltárolni benne.
Ami neked kell azt úgy nevezik, hogy robotvezérlő.

svejk

A joystick kérdés analóg üzemmódra váltva megoldható, de minek.

3z3fhyubr

A fej az gyári az megvásárolva a kocsi és az emelő ami saját építés. Ez a motor most az emelést fogja ellátni mégpedig egy csőben lesz egy zárszelvény és annak az alján egy golyós anya benne egy 40mm emelkedésű orsó és ez a motor fogja hajtani az orsót miáltal a csőben lévő zártszelvény kiemelkedik. Számítógép fogja vezérelni az már biztos a joy a manuális mozgást biztosítja. Akinek van használható ötlete az szívesen veszem. Köszönöm.

designr

A vezérlő doksijában nézd meg a command lehetőségeit..általában a step-dir mellett néha van encoder bemenet is..tehát egy másik motor encoder jeleit vagy akár egy külső encoderét ide kötve az fogja adni a pozició parancsot..én igy fogom a két tengelyem szinkronba hajtani..
Ha van ilyen akkor egy encoderrel könnyűszerrel mpeg kézikereket csinálhatsz..ami még pontosabb vezérlést tesz lehetővé mint egy egyszerű joystick.
Akkor gyanitom nem lessz mach3 sem más progi..de akkor a Svejk tanácsa   analóg mód..?

3z3fhyubr

Csak a joystick a jó kézi kerék ide nem megfelelő. lehet még a szgép és a motor vezérlő közzé egy ardunio lesz rakva vagy több is akár ezt már a programozó barátom készíti csak persze még sok kérdés van hogyan fogjuk ezt programban ezt megvalósítani. Köszönök mindent.

vjanos

Félve kérdezem meg, hogy ehhez miért kell AC szervó? :)
Egy sima áttételes DC motor nem lett volna elég?

Egyébként van két 50mm emelkedésű orsóm, ha építenél még ilyesmit :)

3z3fhyubr

Dc motorral kezdtük minden volt rajta fék, enkóder, minden, majd folytattuk léptető motorral ami nem bizonyult elég jónak és végül sok ember tanácsára maradtunk ennél mert ez elég elég erőss, valamint a fékrendszer is optimális valamint a motor tudja hogy hol jár és ha ügyesek vagyunk akkor ugyan oda vissza is tud menni és megcsinálni még egyszer.

3z3fhyubr

Milyen hosszú az orsó ?

vjanos

1m körüli, ha érdekes, megmérem majd pontosan.

svager

Használhatnád a "válasz" gombot,így lehet tudni kinek szól a bejegyzésed.
(Csak csöndben megjegyzem,ennek a témának nem ebben a topicban van a helye)

3z3fhyubr

svager

3z3fhyubr

Sziasztok!

Yaskawa SGDM 04ADA-R szervomotor vezérlőt szeretnénk soros porton keresztül vezérelni. Sehol nem találom a soros port leírását, csak a kábel bekötési rajzát. Az érdekelne, hogy milyen parancsokat kell küldeni a vezérlő felé a motor működésre bírására.

PSoft

Megint egy kis nosztalgia...:)
A ླྀ-as, ྂ-es évek Magyar kisautomatája, az EB15-ös.

zozo

Ilyen bimetállal játszottam gyerek koromban. Valamiből egész paklit termeltem ki, azok egyenként már kis áramra görbültek rendesen. Csináltam is belőle jó lomha karácsonyi villogót :)
No de olyan másnak nem volt :)