Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Volt bizony!

Pécsett készültek a hetvenes években, szép zöld müa. dobozba szerelték őket.:)
Kis pontosítás...TLK-72 típusnéven futottak.

A mutatott GANZ GL6-os, régebbi kiadás, a hatvanas évek végének a technikája.
Ha nehezen is, de olvasható a képen a kis "használati utasítás" bekötési vázlat, amit mellékeltek hozzájuk.

TROMF22

Előkerült a fiók mélyéről egy hagyományos ipari (labor?) belsőskálás, üvegrúd hőmérő. 10 mm átmérő, 30 cm hossz, 40-260 C° -ra beskálázva. Szép nagy fényes -higany- gömb van az alján.
Milyen mérésekre használhatták ezt?
(persze hőmérséklet, de milyen művelet vagy eljárás lehetett ebben a tartományban?)

ANTAL GÁBOR

Olajat melegítettek és a hőmérsékletét monitorozták . ( nekem volt ilyen " projektem ). Olajfürdővel melegítettünk szénport amiből mini brikettek készültek . Vigyázni kellett az olajjal hogy olyan legyen aminek magas a lobbanáspontja

Rabb Ferenc

Olaj lobbanáspont, szilikagél szárítás és még sokan mások...

TROMF22

Köszönöm szépen. Két remek, egybevágó magyarázat!
Talán ennek örömére közben előkerült még egy.
Szívesen elajándékoznék egyet-egyet mindkettőtöknek, ha használni tudjátok.

ANTAL GÁBOR

Visszatérhetünk rá.. DE a legfontosabb ( pedig reggel feleségem külön felhívta a figyelmemet : ISTEN ÉLTESSEN A NÉVNAPOD ALKALMÁBÓL !!

TROMF22

Köszönöm! A semlegesben már testületileg sok jó kívánságot kaptunk. További szép hétvégét mindenkinek.

PSoft

Nos, megmutatom kicsit részletesebben is ezt az öreg Ganzos MO27-es olajkapcsolót.
Mit is rejt az időtálló, zöld kalapácslakkal festett készülék belseje.
Pár kép a közel ötven éves technikáról.:)

Szalai György

Az első rejtély: KALORIFFER ???
Hoppá. . . Nincs ezüst pogácsa a fő érintkezőkön. Csak az olaj védi a rezet.
Bezzeg a bimetálos kioldó segédérintkezőjére jutott nemesfém.
Ki mondja meg, hogy miért van az a kis lemezke belenyomva a vasmagok végeibe?

hostya

Szerintem azért van az a kis lemezke (ami egy rövidzár gyűrű) belenyomva a vasmagok végeibe, hogy ne zúgjon.
Mivel a behúzó tekercs AC 50Hz-es.

somma

Vannak azok a kis rézlemezkék (2 db gyűrű) a vasmagban, mint a kis teljesítményű 1 fázisú váltakozó áramú, kondenzátor nélkül induló motorok vasmagjában is. Igaz nem teljesen ugyanazzal a feladattal, de a fizikája ugyanúgy működik.
Ipari tanulóként készítettünk a tanműhely akváriumához rezgőnyelves levegőztető pumpát MO-27 kapcsoló vasmaggal, tekerccsel eleinte nagyon kevés sikerrel. Nagyon kicsi amplitúdót tudtunk kicsikarni belőle.[#conf] Egy mindenki által utált nagyon hangosan zúgó kapcsoló vasmagjával szerelve tökéletesen működött. [#nyes][#nevetes1]

somma

Gyorsabb voltál, de én többet írtam !

ebalint

Helyesírás miatt?

1 f elég.

PSoft

-KALORIFFER...

Ez eddig, nekem fel se tűnt, most...
Megnéztem a cimboráját is
Nézd el ezt a kis "bakit" az akkori szakinak!
'anno, nagyon ritka volt az a TMK műhely, amelyik nyelvészt is foglalkoztatott.:)

-Nincs ezüst pogácsa a fő érintkezőkön...

Minek is lett volna?
Szép, vastag, kalapácsformájú, olajba merülő vörösréz érintkezők, többször felújíthatóra tervezve.
Az első érintkező felújításnál, úgy is lereszelte volna a villanyász róla.:)
Meg ha lett volna, akkor mit csinált volna az a villanyász, pld. egy szombati TMK-s műszakban?:)[#nemtudom]
A hőkioldó segédérintkezői, nem részesültek az olajfürdő védelméből.
Talán, ezért az ezüst pogácsák rajtuk.

-Miért van az a kis lemezke belenyomva a vasmagok végeibe?

Megmondanám ezt is, de...hátha más is szólni akar!:)

PSoft

Eltököltem az írással!:(:)