Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

szf

PSoft

Hát akkor, legyen itt a tegnap ígért CE-100-M boncolásáról pár kép.

Aki kíváncsi a többi képre, itt megtalálja.:)

PSoft

Nahhh!

Kaptam ma egy "ejnyebejnye" telefont.:(

Most...rakhatom össze, ezt a "vackot".:)
(illetve neeem, én ajánltam, hogy összerakom)
Megy, egy másik karácsonyfa alá...ajándéknak, ez is![#awink]

De most tényleg...
Össze tudom én ezt rakni???[#fejvakaras]
Össze hát!, hisz megvan minden porcikája.:)

No de, akkor is megért egy boncolást![#nevetes1]

Szalai György

Hát miféle ipari karácsonyfa. . .
Még ha nem ilyen buszos volna a kimenete, hanem rendes tizenkétbites párhuzamos, akkor lehetne rá egyszerűen kijelzőt építeni. De így. . .
Hogy csinálhatják, hogy ennyi műanyag fogaskerék áttétel és nincs számottevő összeadódott kottyanás?

PSoft

"...ennyi műanyag fogaskerék áttétel és nincs számottevő összeadódott kottyanás?"

De pedig hogy van!!!
Már két, szomszédos tengely kerekei közt is érezhető!
A franc tudja mit tanítottak meg, annak a 84 lábú, OKI professzornak ott a főpanelon?[#nemtudom]
De azt hiszem, nekem...nem is kell tudnom!:)

Csuhás

Ha jól értelmezem a képeket akkor a pozíció alsó bitjeit az optikai leolvasású tárcsa adja, míg a felső bitek a kis műanyag kerekek által forgatott kapcsolók jeleiből képződnek.
Ha így van akkor elég ha a kotyogás kevesebb mint az előző fokozat egy fordulatának nagyjából a tizede. Az elméleti kapcsolási pont úgyis az optikai tárcsához lesz szinkronizálva.

RJancsi

Csak érdekességként. Nem tudom ismeritek-e a Leica (Svájc) geodéziai műszereinek abszolút szögmérő rendszerét? Számomra zseniális megoldás. Van a műszerekben egy üveg kőr, amire körben fotográfiai megoldással egy mintát hoznak létre. A zsenialitás az, hogy ellentétben a régi eljárással, egyáltalán nem kell valami nagyon pontos dolgot elképzelni. Amikor kalibrálják a műszert, a szögmérő egységet kb. 15 fokonként körbe forgatják és egy kamera "lefotózza" az üvegkör adott részét. Mire teljesen körbeforgatják, létrejön a kőr 360°-os "panoráma" fényképe. Ezután úgy mérnek szöget, hogy a mérendő pozícióban készít a kamera egy "fotót" az alatta levő üvegkörről és statisztikai alapon kiértékeli, hogy a korábbi panoráma képre hol illeszkedik legjobban amit éppen lát. Ebből abszolút szöget generál. A módszer előnye, hogy nem kell nagyon pontos beosztású üvegkört gyártani, és ha netán por kerül bele vagy megkarcolódik a statisztikai elemzés miatt akkor is képes pontosan mérni, akár tized másodperces pontossággal.

kaqkk007

Szia Druszám ! Bocsi de amikor megláttam a cuccot úgy megörültem hogy méd köszönni is elfelejtettem ! Elnézést .  Üdv Béla

svejk

Így van, a fogaskerekek már csak a megtett fordulatokat számolják, általában 4 vagy 8 állású az érzékelőjük.
Majd fényképezek neketek egy még régebbi Okuma encodert, kb 120 mm az átmérője és ott még a fordulatérzékelők tekercsekből állnak.

Ma már sajnos RAM-mal oldják meg az abszolute helyzet és a fordulatok tárolását, így egy véletlen kábelkicsúszás vagy elemlemerülés estén kezdődhet a gép referenciafelvétele, ami általában nem is olyan egyszerű és ahány gép annyi féle megoldás.

A régebbi yaskawa absolute encoderekben legalább volt egy lithium elem vagy gold kapacitás ami pár másodpercig megtartotta az értéket, de pl. agy mai mitshubishi azonnal elveszti ha megszakad a tápellátása az encodernek. :(

svejk

De honnan lehet ilyeneket megtudni? [#nemtudom]
Szakterületed?

Ez nem olyan elmélet, hogy szétszedem és látom hogy működik.

fpd0kbd4

Mielőtt találkoztam ezzel a szerkezettel,azt sem tudtam hogy létezik ionizátor,vagy hogy szükség lehet ilyen szerszámra valahol. Lehet ezt tesztelni falusi körülmények között hogy működik-e? Egyáltalán mi játszódik le a ventilátorok előtt lévő elektródoknál,és miért? Az már világos a számomra,hogy antisztatizálásra használják.

sasi

Az 1970-es, 80-as években nagy divat volt az ionizátorok építése, melyeket kocsiban és hálószobában használtunk, de a csigifüstöt is hatásosan elnyomta.

A ,,lengyel" piacok beindulásával gyári – leginkább szovjet típusok is megjelentek, majd magyar gyártmányok. Nekem kikerültek a látóteremből, ezért azt gondoltam, hogy kihaltak, de most rákeresve mintha újra virágkorát élné.

Itt egy összefoglaló írást találsz.

PSoft

Köszi a linket!

Nekem is "sötét folt" volt eddig az ionizátor, de mostmár, nem![#wave]

fpd0kbd4

Köszi átolvastam.Az általam föl tett készülék anyiban különbözik, hogy (+) és (-) ionokat is termel és ezeket fújja a környezetbe és így antisztatizál.(amit én kiderítettem róla)
Ez egyébként ipari környezetből való, föltételezem hogy érzékeny  elektonokai alkatrészekkel kapcsolatba kerülőket kel antisztatizálni, nehogy egy ívkisülés kárt tegyen az elektronikában.

RJancsi

Csekély 6 évig a Leica itthoni képviseletén dolgoztam, és "kíváncsiságból" minden évben kijártam Svájcba szerviztanfolyamokra. Az általunk forgalmazott mérőállomásokat  (távmérővel egybeépített teodolitokat) és geodéziai GPS vevőket nemcsak karbantartottam de szükség esetén javítottam is.