Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

somma

A fehér az Cosmos (CCCP) zsebrádió hangszóró rácsa, az-az előlapja. Az, hogy mögötte mi rejlik a hangszórón kívül PASSZ !

fpd0kbd4

Tökéletes! Hétköznapi néven darumérleg.

somma

De ugye a 4116 és a 4129 hozzászólásban nem ugyan az a ketyere van fotózva ?

b4nm7gjvr

Már, hogy lenne ugyanaz? 2 féle találós kérdés....

fpd0kbd4

Nem. Két különböző történet.Két különböző, műszaki "sebésztől"

PSoft

Ez, maga a Cosmos rádió, a magyar valóságban.:)

Hogy miért van egy ekkora dobozba bele applikálva?...
Mert, mellette a dobozban, lakik még valaki.:)
Becsületes magyar neve is van az illetőnek, úgy hívják hogy...
Lapos Elemér.:)

Motoros

Ez így nem érvényes. Aki tudja a választ az nem játszhat.[#sir]
A dobozolás azért készült mert a 2 db gombakkumulátor nem sokáig bírta a 24 órás üzemet, nem úgy mint a lapos elem.
Volt aki ezt megoldotta befőttes gumival...(lásd Sokol rádió + 2 drb laposelem hátul)  de aki adott magára valamit az ízlésesen bedobozolta még a Cosmost is.

A 3V helyett a 4.5V kicsit soknak tűnik, így túl lett hajtva a végfok de bírta.
A képen nem igazán látszik de a borítás a kor ízlésének megfelelő famintás műanyag tapéta öntapadós kivitelben.
Nekem erről beugrott a szovjet hifitorony: két hokedlin a Sokol rádió.:))

Motoros

Jól tippeltem, hogy ötven felett lesz a kitaláló.[#eljen]

PSoft

Az úgy vóóót...

Elővettem a Cosmos-M típusú szovjet zsebrádiómat...
Mellé tettem az asztalon egy lapos elemet,és már, meg is volt a megfejtés.:)
(persze, az elővettem/mellétettem, csak...gondolatban)
A lapos elemmel, gondba lettem volna, biztos hogy nincs a háznál.:(
Egyébként, én hiányolom a képedről, a "táskarádióknál" megszokott bőr, vagy műbőr "ridikülfület".:)

A Sokol-hoz volt olyan bőr tok, amelynek a hátulján ott volt a patentos "kenguruzseb" a két lapos elemnek.
Hogy eredeti orosz tok volt, vagy valami magyar kisipari termék, azt már nem tudom.

Na, majd ha hozzáférek,:) mutatok egy szovjet, fekvő/lapos, igazi "hifitornyot".
Rádió, kazettás magnó, lemezjátszó, erősítő, egy bazi nagy, egész dohányzóasztalt elfoglaló fekete műanyag tokban.
Valami "Elektronyika" termék, talán a ྂ-es évekből.

tfpk6pks3

Hogy hívnak kisfiam?
Lapos Elemér.
Nem azt kérdeztem, hova mész....

kaqkk007

Hogy hívnak kisfiam ? Rejsz Elek . Nem azt kérdeztem mit csinálsz !

Motoros

Itt nem volt semmiféle ridikülfül mert ez nem mobil hanem stabil verzió.Egy garázsműhely --régen ezt így mondták, ma meg azt hogy STARTUP vállalkozás---teljes hangosítását szolgálta tartalomszolgáltatással.[#szomoru1]
A kenguruzseb csak magyar gyártmány lehetett, ismerve az akkori innovációs potenciált.
Az Elektronyikáról mintha valami derengene, de abban nem volt kazettásmagnó csak lemezjátszó és rádió, négy pilicka lábbal, politúrozott kivitel.
De ez akkor valami más, meg egyébként is minden Elektronika volt, még a kis TV is a VL100.
Rádióban a mobil csúcskészülékük a RIGA volt a gazdagoknak, a középrétegnek a VEF, a proletároknak meg a Sokol[#fogmosas], abban nem volt RH.

VighLajos

A ྌ-as években egyik ismerősöm Ukrajnából egy asztali sztereó rádiót hozott, ami itthon nem sztereóban fogta az URH-adást. A "kontroll"-rádió sztereóban szólt.
Akkor sikerült kideríteni, hogy teljesen más volt a rendszerük, de hogy milyen, arra már nem emlékszem, csak rosszul...
[#falbav]

fpd0kbd4

Nem az NDK "felnyitható tetejű" RFT COMPACT 1100-ra gondoltál?
Ilyen nekem is van.
http://www.radiomuseum.org/r/stern_sonn_compact_sc1100_sc_1100.html

PSoft

Nem, bár hasonlít arra az NDK-sra, amit linkeltél.
Az enyémen az oroszon, baloldalt van a lemezjátszó,és jobb oldalán a kazettás.
Az előlap "dizájnosan" döntött, ott vannak a tolópotik, skála, stb.
(szép, ciril betűs feliratokkal):)