Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

8nyxwdmzs

Sziasztok!

Egy hagyományos kis viszintes marógépünk van kb. 50-60 éves , gépkönyv nincs.
(Fritz Werner 4 100)

Kérdésem lenne hogy milyen gépolajat kell bele önteni, a kenésnek?
Illetve, hogy az adattáblája szerint a főorsó és a hűttőszivattyú is 220V os, de a gépbe mégis 380V megy.

Megoldható, hogy 220V-ra át legyen kötve?

A ha nagy csoda folytán valakinek az adott géphez lenne gépkönyve azt megköszönném!

Előre is köszönöm!

Áron

zozo

Celluloidból készült fogkefe nyél is. Az első, modellezők által kedvelt ragasztó is ebből készült. Acetonban oldottuk fel, aztán ragasztott mindent, "mint állat" :)

PSoft

Elég jellegzetes illata/szaga volt ezeknek a celluloidból készült használati tárgyaknak.

ANTAL GÁBOR

Ma is használják : a pingpong labda abból készül. És ezért kiválóan alkalmas gyújtó  eszköz egy kis füstokádó  ( alucsöves) rakéta indítására

sanyi84

Hagyományos gépekbe kellene kérdezni. Én is most ezzel küzdök de cnc vel  . döntés télre vg42 est szerzek hogy kinyomja a pumpa nyáron meg megy bele a 68 as. Szánkenő olajat tegyél bele mármint a szánkenésbe. Amúgy márkák közt is ég és föld a különbség azonos hőfokon A gyártó olaja nyúlós B gyártóé nem és mindkettő ugyan az a viszkozitású.
 Nem lehet rá jó választ adni ok: nem minden olaj nem keveredik a hűtővízzel. A vizet illik gyűjteni elvitetni. Azért két havonta bedöglő víz meg drága mulatság. Effektíve büdös, venni kell újat és ha egy hordónyi megvan el kell vitetni. Ha meg úgy hagyod jöhet a bőrdoki...

Kisamotors

Nem mindegyik labda van már ebből, de a mentolos illatáról felismerhető a celluloid. :)

Zozo, mi is ping-pong labdákat oldottunk acetonban, de soha nem volt olyan jó, mint a klasszikus Aerofix, amiből csak a klubok kaphattak.

Legutóbb csak azért vettem feszítőlakkot, hogy néha beleszagoljak, jó emlékeket idéz fel :D

kaqkk007

"azért vettem feszítőlakkot, hogy néha beleszagoljak, jó emlékeket idéz fel " Ezt a hetvenes évek végén szipu nak hívták és technokollal palmatex el csinálták ájulásig ....

PSoft

"...a mentolos illatáról felismerhető a celluloid."

Érdekes, de nekem inkább a kámfor illata ugrik be a celluloid kapcsán.
Rákerestem a kámforra...

És, tényleg! :)

"A legnagyobb mennyiségben celluloid gyártáshoz használják lágyítóként."

sasi

Esti mese...

A kámfor a celluloid lágyításán kívül még a Vizipók-csodapók megtréfálására is alkalmas.

Tóparton megfigyelve, a víz felszínén rohangálnak, de ha egy kis darab kámfort dobunk a vízbe, azonnal elsüllyednek, mert lecsökkentettük a víz felületi feszültségét.

De nem kel aggódnunk, a csodapókunknak semmi baja nem lesz, mert a tomporán lévő szőrszálak között légbubit visz magával, mert ő ,,üzemszerűen" is mászkál a víz alatt.

Szép álmokat...

Kisamotors

Kámfort még nem szagoltam, de ott a pont :)

zozo

Mert mire megszagoltad volna, "elillant, mint a kámfor" :)

Kisamotors

Nem véletlen, hogy Zozo-nak írtam, Ő biztos tudja miről beszélek :)

A szipusokat most is szipusnak hívják, néhány képviselőjük még akad, de gyorsan halnak.

Amúgy nagyszerű párhuzam volt. [#sniffles]

kaqkk007

Én is modeleztem fiatalon, és tényleg nem rossz "illata" a feszítőlakknak , de azért óvatosan mert a toluol (az oldószere)vér és idegméreg ....

kaqkk007

Ja ! A párhuzam  vicc volt csak lemaradt a végéről a [#vigyor3]

Motoros

Ez micsoda szerintetek?