Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

guliver83

És tudod, hogy milyen hőfokon kell ki be kapcsolnia?
Azt azért először tudni kellene!

guliver83

Mosógép és kávéfőzőben találsz ilyet egyébként.

jani300

Én mikróból is bontottam . Klixont .
Talán kettő is van benne .

somma

Van ahol klixon, van ahol termosztát
Itt széles hőmérséklet-tartományban NO és NC (nyitó illetve záró) módban működők találhatók nem kici kinai áron.[#wow3]

Szalai György

Semleges csevegő PSoft 7275 [14824]-re.

Míg hozzám kerül, addig mutatok egy másikat.

A nyolcvanas évek végén nyugdíjaztam ezt az öröklétnek tervezett higanyos mágneskapcsolót. Áramszolgáltatós taóm elején csetlettem bele, még elképedve az iskolában nem tanított megoldásain. Többlakásos épületben, központi kapcsolóóráról működtetve, villanybojlereket kapcsoltak a tesóival együtt, de csak ezt az egyet sikerült bezsebelnem.

Nincs rajta gyártási dátum, de az áramszolgáltató, ezen a néven, 1950-63 között létezett. A feszültségszint tűréshatárára vonatkozó előírások láthatóan lazábbak voltak abban az időszakban. (190-220V) Mai napig jól tart az üvegen, a megsárgult címke öt pontos beragasztása. De hogy melyik vállalat volt az FMKV, abban kéne a segítség.

Az ólom-zárópecsételhető, fúrt fejű M4 csavarokkal lezárt üvegbúra alatti tömítés nem elöregedő gumi, hanem szövött tömítő zsinór. Az idő foga ezen nem fog.

Belseje célzottan egyszerű. A fém aljzattól pabit szigetelőlap, választja el a textilbakelit szerelvénylapon felépített, higanykapcsolót tartó billenő mechanikát. A korra jellemzően vas, sárgaréz, alumínium, porcelán és gumi praktikus felhasználásával. Semmi felesleges, betűjeleknek vagy számozásnak belül nyoma sincs.

A billenő szerkezetét falra csavarozott, függőleges közeli működés pozícióra tervezték. Ekkor a mérleg, pontosan beállított rézcsavarok furatába bujtatott tengelye vízszintes helyzetű. A mérleghinta jobb oldali végére csavarozott ellensúly a higanykapcsolót kikapcsolt állásban tartja.

A gyűrű alakú tekercsen átfolyó áram hatására keletkező mágneses tér, a körszelvényű vasrúdból hajlított horgonyt a tekercsbe behúzza. Az ellensúly által eddig megtartott mérlegszerkezet, a rászerelt higanykapcsolóval együtt átbillen és a higany kontaktus zárt állapotba kerül.

A végállás határoló villa szárain érdekes, kétrétegű, lágygumi borítás csillapítja a mozgást és a hangot. Ja. . . Hangja az nincs is.
[#circling]

svejk

Akkor kérdezek.
A vákuum miatt gondolom ívhúzás nincs induktív terhelésnél sem.

Mi történik ha nagyon helytelen felszerelés esetén, csak egy kis mennyiségű higany zárja az áramkört?
Felforr a higany?

Valahogy csak tönkre lehetett tenni ezeket is a kalapácsütésen kívül. :)

Ma már szinte mindenben tiltott a higany használata.
De vajon hova tették, most hol tárolják az évszázadok alatt kitermelt és az elektroipari forradalom alatt felhasznált higanyt?
Régen még bazi nagy higanygőzös egyenirányítók is léteztek.

Szalai György

,,csak egy kis mennyiségű higany zárja az áramkört"
Az üvegcsén belül, az egyetlen tömegben mozgó higany körbefolyja a mélyedések közepén elhelyezkedő érintkezőket.
Nem lehet olyan állásba tenni, ahol kicsit tud csak érintkezni.
Így a kapcsolópatron billenése analóg ugyan, de a kapcsolás mégis két stabil állapotú.

,,Valahogy csak tönkre lehetett tenni"
A mozgó érintkező felülete minden kapcsoláskor megújul, de az állóé nem. Ha az a huzal az üvegen belül leég, akkor nincs tovább.
Szerintem erős túlterheléssel, vagy sorozatos zárlatra kapcsolással, kellő szakértelemmel elérhető.

,,most hol tárolják"
Azt a 12 ezer tonnányit? Öt dekát nálam, a többit meg nem csak mi ketten nem tudjuk, hanem még az sem, akinek tudnia kéne.

jani300

Ehhez egészen hasonló az enyém is .
Talán az alaplapja más .
De tekercs és "drót" vasmag van abban is .

ebalint

Emiatt a mondat miatt nem igen hiszek "ezeknek" a továbbiakban :

Mindazonáltal a tulajdonos cég, a MAYASA, a mai napig kereskedik higannyal: főleg a fejlődő országokba szállít a nyugat-európai klóralkáli iparban keletkező higanyt.

Nem keletkezik az eljárásban a higany, hanem felhasználják, és szép lassan fogyogat ....!

PSoft

Ooohh!

Köszönöm!
Nagyon szép, szemet gyönyörködtető darab.

Most, hogy szóba/képbe hoztad...
Jöttek ám elő régi emlékek,:) még azt is pontosan tudom, hol találkoztam süldő koromban ugyanilyen "villanyóra tokos" higanymalaccal.
[#worship][#wave]

zozo

Hát, mint ígértem, itten vala az rettenetes higanyos kapcsolású  bojler hőfokszabályzó.
50-60 év után is működőképes. A csillagkerékkel állítható be a kívánt víz hőmérséklet elérésekor az átbillenés, ki- és bekapcsolás.
Látszik, nagyon sérülékeny valami, ezért nem szeretném se tartogatni, se postázni. [#smile]

PSoft

"Egér a Marson"

Illetve a...tenyeremen.:)
Öreg, szürke Ámerikai egér, Texas-ban született, még a múlt században.:)
Egeret még, úgyse boncoltam.(eddig)

Szalai György

De ez hanyattegér, vagyis trackball.

Szalai György

A golyó forgatja a vinklibe állított kis fémhengereket. Világos.
De hogy lesz a hengerek elfordulásából elektromos változás?

PSoft

Igen, hanyatt is volt...fotózkodás közben!:)

Ha a "farkának" villanyt adok, még...életjelet is mutat.
Szemtelen egy fajta!
Föléled, be sem mutatkozik, de már...kér valamit.
Éhes lehet!?[#vigyor2]