Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

RJancsi

A fotózáshoz szét kéne szednem. Csak az egyik higanykapcsoló van eltörve benne. Kb. 5 cm hosszú, 1 cm átmérőjű egyenes üveg cső, alul középtájon és az egyik végén van egy-egy elektróda egy kis "csészében", a másik végén felülről belelóg a harmadik elektróda. Ha ki tudnál egy ilyet termeli nekem, meghálálnám! [#worship]
A neten ilyen képet találtam, de ez csak két elektródás. Nekem olyan kéne, aminek a végén van még egy kivezetés, ahogy pirossal berajzoltam.

PSoft

Egy OMH-s mérőváltó, még a múlt század közepéről.
A belsejét, a csavarfejek zárópecsétjeinek bontása nélkül nem tudom megmutatni.:(
Így csak a külsőről készült pár kép.:)

gaben

Szép darab. [#wave]
A rövidzár a szekunder oldalon is nagyon elmés megoldás. [#awink]

Szalai György

Az OMH hitelesítése egy ideje már lejárt. Nem attól fog elveszni, hogy szétszeded.
Ez így nem is boncolás.
Most úgy érzem, a gulyásból nekem csak az illata jutott. [#wilting]

PSoft

Sejtettem, hogy ez lesz!:(

gaben

Gyuri mindig kimondja a rideg valóságot. [#vigyor]

PSoft

Neked, nem lehet nemet mondani!:)

Legyen akkor, az üres gulyásba, betét is.[#nevetes1]
Megdolgoztattál így vasárnap délután, de nem baj!:)
A zárópecsétek alatt, gondosan peremezett csőszegecsek a vélt csavarok helyén.
De, egy négyésfeles fúró, megoldotta a problémát.:)

Érdekes, egyik csőszegecs se forgott meg fúrás közben.
Valószínű, hogy ez a "Józsibácsinak" köszönhető, aki gondosan összenittelte a két félből álló bakaelit tokot.
Az íves táblácska szegecseit, már könnyen kivettem.
A tábla alá nyúlva, akadály nélkül jöttek ki az alu szegecsek a furatokból.

A megfelelő vastagságú, varnis szalagos, lakkozott bandázs, és a két prespán papír karika, stabilan, mozgás/lötyögés mentesen rögzíti gyűrűs váltót a bakelit házban.
Persze, ebben az áramváltó piros lakkal fixált, forrasztott, csavaros/sarus, pont méretre szabott kötései is segítenek.

Remélem, mostmár, látod a csülköt is a tányérban, érzed a csülök illatát is az orrodban.:)
(persze csak akkor, ha végig is pörgeted a pár képet)

svejk

Szeretem ezeket a dátumhoz kötött hitelesítési cimkéket.
Vajon mi romlik el egy ilyen áramváltóban, ami  miatt pl. évente hitelesíteni kell?

Vagy a mostani ISO módi, hogy tolómérők meg minden egyéb mérőeszközökre adnak 1 évet. De mi van ha másnap már leejtem?

Az 500 forintos mérőszalagot is elviszik, hogy x ezer forintért ráragasszák, hogy "tájékoztató jellegű".

PSoft

Háromfázisú fogyasztásmérőm van a lakáson/műhelyen.

Legutóbb, a ciklus lejártával(2015), nem jött a "kolléga" cserélni.
Jött helyette egy levél az eon-tól...
Amelyben tájékoztattak arról, hogy a lejárt hitelességű fogyasztásmérőm "ciklusát" öt évvel meghosszabbítják.
(költségcsökkentés)
-Nem kell fényképezni az állapotot.
-Nem kell leszerelni a mérőt.
-Nem kell egy másik régi, de drágán újrahitelesítettet felszerelni a helyére.
-Nem kell a százpéldányos űrlappal hizlalni a bürokráciát.
-Nem kell a nem leszerelt régit elvinni hitelesíteni.
-Nem kell új plomba, a járulékos költségeivel együtt.
-Nem kellenek az új, "zsiványbiztos" össze-vissza raggatott matricák.

Így persze, az se fog kiderülni, hogy igen csak ráférne pld. a mérőtábla alatti lazuló/laza PEN csomópontra a karbantartás/szemrevételezés.
Jó lesz az majd akkor is, ha már...pislog a villany, meg a Julinéninek megdöglik a porszívója.

Szalai György

Persze, hogy végig pörgetem, bár a szoknyája alá ettől még nem kukkolhattam be, mert épp csak a nagykabátot, meg a gombokat udvaroltad le róla.
(Tudom, hogy erkölcstelen, de attól még jól esik feszegetni a társadalmi konvenciók szabta határokat.)

Ez is egy igazi jól megcsinált darab, ahogy jól tudtam előre, pár dolog azért meglepett.

Szegecselték a házát, tehát nem nagyon törekedtek az egyszerű javíthatóságra.
Talán önteltségükben azt gondolták a tervezők, hogy ez az alkotásuk örökkévaló lesz?

A vezetékek végeire vastagon felforrasztották a szemessarukat és befogták őket két laposanya közé, majd lakkal rögzítették letekeredés ellen.
Még jóhogy lakkal rögzítették, mert a felső laposanya csak félig teli, talán egy menet, ha tart.
Meg aztán ennek a jófajta banánhüvelynek eredetileg forrasztható a hátsó vége, amíg le nem esztergálják róla a forrasztható részt.
Ezekről láthatóan leesztergálták, méghozzá túl rövidre.

Ha a vezeték és a banánhüvely kapcsolata egy komoly, mérési célú áramkötés, ahol a leg minimálisabb átmeneti ellenállás mellett az impulzustűrés is kiemelkedően fontos elvárás, akkor miért nem hagyta meg a banánhüvely hátsó végét és forrasztotta rá egyből a vezetéket?
El is fért volna.
Főleg, ha nem törekedtek az egyszerű javíthatóságra.

A banánhüvelyek jelenléte egy áramváltón már önmagában is megmagyarázhatatlan a számomra.
Mindenki tudja, (akit vágott már hátba a mérésvezető) hogy árammérés vezetékét nem visszük pilincka-vékony banándugós mérőzsinóron. Az feszültségmérésre való.
Kizárólag vastag és villássarus végű mérőzsinóron vezetjük, jól beszorítva a randalírozott fejű csavar alatt.
Vagy a banánhüvely kézicsavarja alatt.

Szalai György

Elképedésemben el is felejtettem, hogy: Köszönöm a boncolást !

Szóval a villanyórák. Nem csak feléd nem cserélték.
A szolgáltatók külön engedélyt kaptak erre az illetékes szervtől, de az sem volt egyszerű.
Előirt darabszámú minta levétele és bevizsgálása után arra jutottak, hogy azok még mindég a szabványos hibasávon belül mérnek.
Amit leszednek, az már nem kerül újrahitelesítés után vissza a hálózatba. Annak a világnak vége.
Új, tisztán elektronikus, mozgó és kopó alkatrész nélküli, okos mérők terjednek.
A külső mágneses befolyásolási kísérleteket is megjegyzi, és még van egy pár jó tulajdonsága.
Nem jár le a hitelesítése, roncsolás nélkül nem szétszedhető.
És az van ráírva, hogy 0,25A-tól már hiteles, de szerintem közel nullától már mér.
Ellentétben egy tizenöt éve forgó-morgó lusta-öreg örvényáramú villanyórával, ami már nem strapálja magát a LED villanykörte pici fogyasztása miatt.
Szerintem nem olyan rossz neked az a régi.

du22vgin

Szia!

igen, már tudom: nyit 110 / zárnia kell 95 fokon.
kerestem, de ahol eddig néztem csak az egyik értéket tüntetik fel...

PSoft

Hát hallod....

Rigolyás egy vénasszony lennél,(majd egyszer)de ugye, Te...nem leszel vénasszony![#nevetes1]

Nah, fussunk neki harmadszor is!

Elolvastalak, aztán, eszembe jutott, még régről...
Tudok én udvarolni, kitartóan(kitartóbban)is!(ha akarok):)
Jöjjön hát, a beteljesülés, röpke 24 képben.
Hogy, soklenneahuszonnégykép?...
Nem bánom én, mosmááá 'azé is iderakom őket!
(így lesz teljes a kép erről a nyamvadt áramváltóról)

Pár szó a képekhez...

Nem lakkozott a varnis szalag, mint ahogy hittem!
Olyan jó ragadós, fenyőgyanta illatú kulimájsz, amivel impregnálták 'anno.
Te, még biztosan emlékszel az illatára.:)

Először mondom így magamnak...
-Megbontom, hogy látni lehessen a tekercselést.
Aztán, ahogy bicskával bontogattam a varnist, ami nagyon nehezen akarta megadni magát...
Egyre erősebb lett az elhatározás...
-Mit tökölök én itt, ennek már úgy is rég lejárt az OMH-s hitelesítése![#nevetes1]

A bicsakkal elvágtam a tekercsvég rögzítő bandázs fekete cérnáját, és elkezdtem visszaforgatni az...idő kerekét.:)
(többi a képeken)

Amikor már a réz külön kis kupacban volt...
Még egy, még ragacsosabb varnisréteg, a vasmagon.
-Mostmár mindegy, már úgyis csupa kulimájsz vagyok...
Lefejtettem a vasmag kabátját is!
Képzeld, a kabát alatt, üzenetet is találtam!
Ott lapult úgy ötven(?) éve a vasmag palástfelületén, arra várva, hogy majd jön egy hülye,(ÉN)és elolvassa![#vigyor2]
Bejött az üzenet írójának, tényleg elolvastam![#nevetes1]

Aztán, az "órarugót" kezembe véve/forgatva...
Elkezdett hullani a...hó!:)
Fekete színű, sellakk-hó hullott ki a szorosra tekert, de a kezeim között kissé lazulgató "órarugóból".

Ha a képeket végignézve, további kérdéseid merülnének fel(mert merülnek, azt biztosra veszem)...

-Milyen vastag a zománchuzal...
-Hány menet volt...
-Milyen hosszú, a kitekert "órarugó"...

Szóval...
Két lehetőséget látok a továbbiakra.

1.-Újratervezem az első mondatom...[#kuss]
2.-Szívesen válaszolok(ha tudok)[#wink]
[#wave]

Rabb Ferenc

Főorvor Úr! Meddig tart még a műtét?

Műtét? Hát nem boncolunk?

Így járt szegény öreg, örök életre tervezett soha el nem romló áramváltó is...

svejk

Ez már durva!!!

Mert még ha tényleg nem tudtátok volna, hogy mi van benne...