Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

svejk

PSoft

Ma, megint arra jártam! :)

Be is mentem a bunkerbe![#ijedt]

Jól bele kellett csimpaszkodnom a riglibe, hogy ki tudjam nyitni az ajtót.
Na mondom...
-Jó nehéz ez az öntöttvas monstrum.
De nem!
Nehéznek nehéz, de nem öntöttvas!
Közelebbről megvizsgálva, öntött, tömör vasbeton.
A felső riglitől jobbra, a külső fogantyú  átmenőcsavarjánál a beton sérülésénél, kilátszik az ajtó vasalása.
Nem mértem, de úgy 50-60 mm körül lehet az ajtólap vastagsága.
Az ajtólap belső felületén, szemmagasságban,egy tetszetős logó domborodik ki a beton felületéből.
Vajon, ki lehetett az embléma tulajdonosa, vagy az ajtólap gyártója, úgy ötven évvel ezelőtt?[#nemtudom]
Még egy táblácska az ajtólap belsején, középtájon.
Az évtizedek alatt rákent sok-sok réteg festéktől, már csak sejthetően olvasható a felirata.:(
A szövegből is csak a nagybetűs részek.
Talán...
"HATÓSÁGILAG VIZSGÁLVA"...lehet a nagybetűs felső sor.[#nemtudom]

svejk

PSoft

Ere, én is gondoltam!

No de, nyilván nem a "Józsibácsi" gyömöszölte valami összeütött deszkasablonba a kőműveskanalával, ott az udvaron.:)

vjanos

PSoft

Világ Béke!???:)

Esetleg, Vegyes Bolt?
Ja, az nem jó, az...kívül lenne rajta!:)

RJancsi

Illene ismernem ezt a "betonos" logót, de sajnos korábban nem találkoztam vele. Ma már az összes komoly hazai vasbetonos cég külföldi tulajdonban van, akik szeretik elfelejteni, kiket vásároltak fel az elmúlt évtizedekben. (SW-Umwelttechnik, Ferrobeton, CRH, MABA stb.) Ezek elődjei a régi Vasbetonipari Művek, Állami Építőipari Vállalatok, stb voltak. Csak gyanítom, hogy vagy Alsózsolcán vagy Dunaújvárosban készülhetett ez az ajtó, mert ott voltak ilyen jellegű termékek. A többi cég inkább az építőiparnak gyártott gerendákat, falpaneleket, beton csöveket.

PSoft

Köszönöm az eszmefuttatást vasbeton ügyben!
Ha jól látom, Neked "szakmába vágó" téma ez.:)

Úgy gondolom, ennyi évtized után nehéz, vagy szinte lehetetlen a kis logó után a gyártót kideríteni.
De, nem is olyan lényeges...
Inkább csak költői volt részemről ez a "ki, hol, mikor" kérdés.:)

Dunaújvárosban, jártam 'anno, mikor építkeztem.
Méretre gyártattam velük betongerendákat.
(elég hosszúak kellettek, nem volt bent az a méret a "tüzépes szabványsorban")
De Ők megbeszélés alapján, korrektül megcsinálták,és le is szállították.

Később meg egyszer(alkalmilag), cementet hoztam tőlük.
Abból a fajtából, amiből Ők a gerendákat gyártották.
Igen jó minőségű cement volt, az átlagembernek elérhető "tüzépi" meg sem közelítette azt a minőséget.

RJancsi

Igazából meg szeretnék válni tőle, de mivel nem tudok neki árat szülni, az Adok-veszekből kiutálnának. Szóval adva vagyon egy ilyen békebeli hőmérséklet vezérlő szekrény:

http://kepfeltoltes.hu/161103/vez_rl__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kb. 15-20 kg. 3 fázist kapcsol, eredetileg egy kemencéhez tartozott, amit átalakítottam Omron digitális vezérlősre.

Érdekes szerkezet, ezért raktam be ide. A hőmérője egy függőleges tengelyű Deprez-műszer, amire közvetlenül rá volt kötve a kemencében levő fém-fém hőelem. A mutató közvetlenül Celsius fokot mutat. A vezérlés úgy történt, hogy a mutató alatt van egy réz ív, felette pedig egy csavarral állítható érintkező. Utóbbira egy szinkonmotorral hajtott excenteres tárcsával emelgetett "ejtőkengyel" 15 másodpercenként ráesik. Ha a mutató épp az érintkező alatt áll az ejtés pillanatában, akkor zár egy 8V-os áramkört. A dobozban egy klasszikus "csengőreduktor" állítja elő a törpefeszt. Az áram átfut egy elektromágnesen, ami átbillent egy hidat. A hídon 6 db higanykapcsoló lakik és ezek zárják/nyitják a 380V-os áramköröket. Nemcsak azért építettem át a vezérlőt, mert ez egy kissé elavult, sajnos a 6 db-ból az egyik higanykapcsoló el van törve, a higanynak se híre se hamva. Szóval még azelőtt történt ez, hogy hozzám került volna a szerkezet.

Kérdésem a nagyérdeműhöz: Szeretné valaki magáénak tudni ezt az ősállatot? Mit ér meg neki? Helyileg Érd-Diósd-Budapest vonzáskörzetében tudnám átadni, mérete/súlya és a maradék 5 db higanykapcsoló miatt nem postázom.

RJancsi

Csak sikerült elszúrnom...

ra8nsmk6w

Van nekem is egy ilyen müszerem. Egy labor kemencén szolgált.
Nagyon nem volt használva, szinte újszerű. Egy finomechanikai remekmű.
Nem adnám el mert annál többet ér mint amennyit itt hazánkban a piac kinál.

RJancsi

A Vaterán én sem, de ha egy itteni "megszállott" lát benne annyi fantáziát, hogy nem csak üllőnek használja szög egyenesítéshez, hanem valami értelmes célra, akkor szívesen megválok tőle. Nekem csak a helyet foglalja. Felhasználni soha nem fogom, múzeumi darabnak meg eléggé ütött-kopott. Kidobni biztos nem fogom, remélem lesz valaki aki értékelni tudja.

ywathzay

Egy ilyenem nekem is van feleslegben, mert szanáltam a kemencéről. Nem kell neked, legyenek párban....:) Nem akart kapcsolni, a hátulját levettem..... mikor a trafóra ránéztem rajta adattábla: 1963. Abban a pillanatban döntöttem, itt az ideje korkedvezményes nyugdíjba vonulnia, gyorsan visszaszereltem a hátulját, azóta is csak a helyet foglalja.

RJancsi

"Nem kell neked, legyenek párban...." Ez így ebben a formában kijelentő mondat. Azaz eldöntötted, hogy nem kell nekem és adjam oda? [#conf]
Vagy inkább kérdésnek szántad, hogy szükségem van-e még egy példányra? [#fejvakaras]
Legfeljebb egy higanykapcsoló kéne (váltókapcsoló két alsó és az egyik végén egy felső csatlakozóval), hogy működőképessé tudjam tenni az enyémet. Bár a tudaton kívül, hogy működőképes, nem tudom mire lehetne használni...[#nemtudom]

ywathzay

Igazságod van, kérdőmondat lett volna, csak elbactam. Fotózd le mi kell belőle, ha egyben van benne, megkapod. A trafót elteszem a maradék meg az enyészeté lesz.