Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Egy "panelműszer" a ྌ-as évekből.
Az adattáblája/gyári száma szerint, 1987-ben készült, GAMMA gyártmány.

Pár, fizikai adat a műszerről...

-beépítési mérete: 72x152mm
-benyúlása: 500mm
-súlya: 5228 gramm

Ekkora benyúlással, és súllyal, külön tartószerkezetet kellett építeni a műszer segge alá.:)
Csak összehasonlítás képp...
Egy mai, korszerűnek mondható BARTEC panelműszer az Analcont tetején, a maga kis 146 grammos súlyával.

Jövőre lett volna harminc éves ez a GAMMÁS Analcont.

fpd0kbd4

Egy kiderült hiba miatt( a labirint gyűrűk nem tudják a feladatukat ellátni) boncolásra kényszerültem.(mert még nem adtam föl) Próbáltam egy robbantott rajzhoz hasonlót imitálni. Hátha valakinek érdekes lehet a szerszám gyorscserélő megoldás. (egy ferde hatásvonalú csapágy a házban maradt)

jani300

Hát én megesküdtem volna rá , hogy száladagolós főorsó .
De a sárgaréz bigyusz akkor útban van .

Motoros

Nem látok semmiféle "szerszám gyorscserélőt"
Ez egy eredeti szuper kis automata eszterga, sajnos hiányos.
A réz bigyót beletették belső ütközőnek amikor nem szálanyag megy hanem a már leesett darabon kell utólag valami műveletet végezni..szerintem.

fpd0kbd4

A rudazat végén látható kilincsek feszítik be, vagy oldják a patront,attól függően ,milyen helyzetben van a végén látható csúszka. A bronzban lévő kis csap rugózik (azt már nem bontottam szét)oldás után kitolja a szerszámot,a bronz szintén rugózik, (patront befogó hollandi lecsavarása után)kitolja a patront.

jani300

Revolver , vagy automata eszterga lehetett .
A szerszám a szánokban lehetett .
A rövid darab visszafogást azt nem tudtam .
Nem hiszem hogy Motoros tévedne  !

jani300

Persze szerszám orsónak is kitűnő , pár ezres fordulatig .

fpd0kbd4

Lehet hogy rosszul fogalmaztam. Attól függ mit fogatunk a patronba.  Az eredeti funkciójában inkább "munkadarab" de lehet akár egy marószár is mint "szerszám".

Motoros

Igen, ez egy klasszikus revolver automata.
Ritka darab, mert ilyen kis méretben nem gyakori, én legalább is a sajátomon kivül nem láttam még ilyet.
Szemből is tudott dolgozni, mert a felfogási pontok megvannak, de leszedhették emiatt az utóeszterga funkció miatt, hogy oda lehessen férni, aztán elkallódhatott.
A fenti bronz perselyes részen lehet egy bebillenő ütköző volt.
Így is érték, de sok meló lenne vele.

Motoros

jani300

Itt a patron ugye nem közvetlenül a főorsóban rögzül ?
A behúzószárban van a patron szorítókúpja , én úgy látom.

fpd0kbd4

Én egy fortunát látok ki belőle,ha szimeringekkel meg tudom oldani a tömítést (amire a méretvételek után látok esélyt)és valami módon szóró olajozással a fölső csapágyak kenését.

fpd0kbd4

A bronzot a patron a rúgó ellenében beletolja a mögötte látható rudazatba,ami egyben a patron fészek.

vjanos

Több év után hétvégén találkoztam az ország másik csücskében élő nagybátyámmal.
Rám tukmált egy vén akkutöltőt, amit "már évek óta nekem tartogat" :)

Politúrozott fadoboz, vén vezetékek, pókháló hegyek... nem mertem bedugni a konnektorba :)
Nem hinném, hogy valaha is használnám ebben a formájában... a műszerek tetszenek, a trafón van 36v kimenet is - előbb utóbb szétszedem és darabjaiban talán hasznosul.

szf

Gyönyörű!Inkàbb ki tenném dísznek!