Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

000000000

Most beszéltem telefonon Antal Gabival és vele eljuttatom a találkozóra - akár ott is szét lehet szedni vagy ha kell valakinek akkor "tombolán keresztül oda kell juttatni neki " . Annyit még elárulok , hogy egy kis léptető motor van a végén (és "gázelemzés") .[#wave]

VighLajos

Személyhívó...

[#taps]
Volt Pakson is...
Az irodában két kollégámnak volt.
Az egyiket a főnökünk percenként hívogatta:
A kijelzőn megjelent a visszahívandó telefonszám.
Mikor elunta, felhívta a vezetékes számon is:
Lajoska, azonnal hozzám! (Ő is Lajos volt, csak húsz centivel alacsonyabb)
A barátom feltalálta magát:
- Te Zoli! Cseréljük ki!
És a Zoli kütyüjével bement a főnökünkhöz.
Kérdés:
- Miért nem hívtál vissza, hívtalak a személyhívón!
- Meg sem nyikkant!
- No, kipróbáljuk!
Telefonba bepötyögve: #241#
...vagy valami hasonló. A 241 a hívott személyhívó száma volt, és a kijelző kiírta a hívó számát.
Meg sem nyikkant...
- Add le javításra!
A barátom fején szétterülő vigyor a főnökünkben némi kétséget ébresztett:
- Te kis geci! Mit csináltál?
- Majd az osztálybulin elmondom!
...elmesélte...

[#taps]

PSoft

Elsősorban, kalaci fórumtársunk figyelmébe...

Ma a fehérvári talin beszélgetés közben, szóba került a "neontrafó", és egy esetleges alkalmazása.
Nos Laci, erről a trafóról beszéltem(beszéltünk).
Amikor hozzám került,(a képek szerint, már hat éve):) a neten kutakodva, ezt a lentebbi kapcs. rajzot találtam róla.

Több kép.

PSoft

Nemtoom,én akármerre járok...
Mindig csuda dolgokkal találkozok![#nevetes1]

Most még, messzire se kellett mennem!:)
Fölmásztam hozzá a domboldalba...
Megemeltem előtte nemlétező kalapom...
Majd az Ő kalapját is "megemelve", készítettem pár fotót róla.

Motoros

Kísért a múlt.
Apám gyárában szünidős melós diák voltam és a padlás takarítást ránk bízták.
Pest.. Garai piactól pár lépés a Péterfy S utcában. Itt a por mindenhol legalább 1 cm vastag és háromnegyede korom.
Csoda, hogy még élek.
Na itt a padláson voltak ilyenek ami valami szinházi vagy filmgyári reflektor féle lehetett.
Az elejében még benne volt a kb 200 mm átmérőjű lencse amit természetesen kimentettünk.
Nekem még most is megvan a lábrész ami három ágú, az alsó része öntvény, a felmenő része cső, nyelves kapcsolóval.
Az izzó már sehol de legalább több száz Wattos lehetett a tetején lévő szellőzőből ítélve.
A szellőző kialakítása kültéri felhasználást is lehetővé tesz vagy tett, az esővédő lemezre gondolok.
A Te fotódon lévő kicsit más, azon nem volt becsúsztatható szines előtét lehetőség.
Ez csak nem valami militari alkalmazás?

zvw8as45

Van már vagy 20 éve hogy ilyeneket szereltem eggypár
benzinkútra opál plexi takarással.

Kristály Árpád

Halihóóóó!

De ismerős ez a foglalat...

Édesapám, amikor családi fotót készített a lakásban...

("Pajtás" fényképező géppel, mely a mai napig megvan..)

Akkor ilyen, illetve ebbe a foglalatba való 4-500-Wattos lámpával világított!
Percek alatt tűz forró lett...

Apropó "Pajtás"... bakelitból készült... két állítás volt, illetve 2x2 Közel-távol, napsütéses és borús...
Kitűnő képet csinált 6x9 es filmre....[#integet2][#worship]

wm94bppdn

Hopp, bocsánat, nem láttam, csak most.
Eszerint nem is olyan egyszerű a bele.
Én is utánaolvasok.
Köszönöm!

wm94bppdn

Azt hittem ez egy vasúti jelző, ahol a fekete lemezből kivágott (stencilezett?) jelet dugták abba a keretbe. Bár az a bitangos méretű izzó talán mégis túlzás lett volna bele...
Nagyon messze vagyok az igazságtól?

wm94bppdn

Lehet, hogy nem is olyan nagy az az izzó...
Alul meg akkunak volt hely, és csak a kapcsolás történt távolról? És az akkut hogyan töltötték? Kis árammal, ugyanazon a vezetéken, valami furmánnyal? Mondjuk: +: tölt, - kapcsol, vagy még ennél is ravaszkásabb?

Szalai György

Ősrégen színházi reflektor is volt ez a típus.
500W-os vetítő izzókkal működtek.
Már a 80-as évek elején is félrerakva porosodtak a Vígszínházban.

Úgy látom, ez kerítés melletti nyomsávot világított valaha.
Akkor talán éjjellátáshoz való infra szűrő lehetett benne.
Mert hát infra tartományban bőven sugároz egy izzószálas izzó, főleg ha kicsit kevesebb feszültség jut neki a kábel végén.

VighLajos

Szia Árpi!
Pontosítsuk:
120-as rollfilmre 6x6-os képeket készített.
...bocs...
Nekem is van.
[#wink]

sanyi84

Kijött a földműves/állattenyésztő vonalam :) Azt hittem daráló házba rakott valaki izzót :) . [#fejvakaras]  
Persze ma már kuriózum lassan falun is az állattartás és lassan a kiskert is az lesz !

PSoft

Nos...

Motoros azt mondja(kérdezi)...
"Ez csak nem valami militari alkalmazás?"

Miklós Bátyám arra emlékszik...
Ilyen refiket szerelt benzinkutakra, aminek, van már vagy húsz éve.

Ezzel szemben Szalai kolléga azt mondja, hogy ősrégi szinházi reflektor is volt ez a típus, de már a ྌ-as évek elején is "félrerakva porosodtak".

Kalaci, akkumulátoros vasúti jelző lámpatestre asszociált...
(lehetne az is, az alsó "doboz" részében, lenne is hely az akku(k)nak)

De, az alsó doboz részben, nem akku volt.
Szalai kolléga [4047]-es linkjén, egy sokkal jobb állapotú példány látható, mint az "én" refim.
Azon, látszik a dobozból hátrafelé kinyúló kar, csinos kis megsárgult,fehérbakelit golyóval a végén.
A foglalat, az eredeti lámpában egy sínen csúszott előre/hátra, azzal a karral lehetett az izzót "kifókuszálni" a lencséhez, vagy...zoomolni a lámpával.
Színházi alkalmazásban, fejgépként használva, ez fontos szempont lehetett 'anno.

Sanyi84 azt mondja...

Valaki belebütykölt a kukoricadarálóba egy foglalatot...:)
(ez...JÓÓÓ):)

Az igazság...

A refi, egy betonbunker tetején áll, jó negyven éve.
(ez, látszik is rajta):)
A bunker, egy robbantótéren, a kezelőnek/robbantómesternek védelmet nyújtó, ablak nélküli, vastag, vasbeton építmény.
Robbantás előtt, a robbantómester magára zárta a bunkerajtót, bekapcsolta a refit...
(a refi előtt, 'anno piros színlemez volt)
Szóval, bekapcsolta a refit, amelyet egy higanymalacos "elektronika" villogtatott.

1000W-os, E40-es izzó volt benne, a fókuszált fény, még napközben is egész jól bevilágította a kapu környékét, ezzel jelezve, hogy...ROBBANTÁS,TILOS A BEMENET.
Ma már nincs meg, de a bunker külső falán, volt egy "klasszikus", éles hangú ventillátorsziréna is, amely együtt működött a pirosan villogó refivel.