Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Igen, ez már az "ovális fadobozos" ྌ-as évek beli 'szocreál' klónja.:)

Egy veszprémi gimi részleges rekonstrukciója során került(ek) le, majd ismét föl az öltözőkbe, folyosókra.:)
(szegény az eklézsia erre fele is):(

100V-os vonalon nyomják a nyomnivalót.
Kár, hogy a "vezénylőről" nem csináltam képeket...
Csuda dolgok vannak ám, ott is!:))

Motoros

Ezt a 100V-os rendszert csak pár éve ismertem meg egy munka kapcsán.
Pedig nem mai találmány. Nagyon praktikus egyszerű a használata.
Szerelést sokan vállalnak, de amennyire tudom az alkatrészeket a http://www.castone.hu/---tól szerzik be.
Jó kis cég, van mindenük, és gyártanak is.

Egy leágazás pótlólagos beszereléséhez gondoltam berakok egy már meeglévő kis 4 ohmos hangfalat és beleteszek egy kimenő trafót. Aztán rájöttem kár vele bajlódni mert pár ezer forintért megveszem kompletten, még hangerőszabályozó is volt benne. A kb 150 méteres leágazás vezetékezését a katonai TBK vzetékkel oldottam meg..ez volt itthon egy spulnival.
Ezek a kurblis TBK-k is megérnének egy misét....kontra okostelefon :))

Láttam egy elrémítő esetet. Lecserélték egy felújítás kapcsán a teremhangosítást..csak beszédkihangosítás... ami eredetileg egy db TBA 810 IC-vel volt megoldva meg két fali kis hangszóróval ...profin működött már vagy 30 éve.
Felraktak egy 1000 W-os !!!! erősítőt 4 drb fali dobozos hangszóróval. Legyen benne tartalék címszóval :(((((
A mai szerlők nem is tudom hova jártak iskolába.

guliver83

Nekem DYNACORD van.
Soha nem gondoltam volna, hogy ezek a hangfalak ilyen szépen szólnak.
A hozzá való erősítővel egy teljes rendszer volt valamikor. 6db erősítő meg rengeteg hangfal.

Motoros

Ezek is 100 V-os rendszer tagjai?

guliver83

Igen ezek is a 100V rendszerhez tartoznak és nagyon szépen szólnak.

sasi

Nekem nincsenek ilyen szép állapotban lévő hangfalaim, viszont az elődjükből (Tesla) kettő még szórakoztat Videoton társaival a műhelyemben.

Amit meg is mutatok, az vezetékes rádió volt. 1950 és kb. 1963 között működött, önálló vezetékrendszerrel, melyet a Posta üzemeltetett.

Gyerekkoromban az illesztő trafót, meg a hangerő szabályozó yaxley-t valamihez felhasználtam...

Emlékeim szerint ez a ,,rádió" rémálom volt, mert a központban nem hallgatták, így nem érzékelték, ha elhangolódott. Reklamáció esetén napokat kellett várni a beállításra.

Motoros

Akkor volt egy központ ahol volt egy "drága" rádió vevő készülék, és annak a hanfrekvenciás kimenete volt többfelé elvezetve?
Ha nem vették észre, hogy elhangolódott akkor biztos a tanácselnök nem ezt hallgatta.
Lehet RH saját készülékén fogta a SZER adását. :)))

Biztosan erre léptek a kisemberek a házilagos detektoros készülékekkel.
Hány forgókondit, katonai fejhallgatót, OA1160-as diódát, rézdrótot lehetett volna akkoriban eladni az adok veszekben.
Ja meg baba púderos dobozt amire a tekercset készítették.
Minden kornak megvolt a dilije.

HJózsi

Az OA1160-as diódákkal tele voltak az Ezermester csomagok ... :)

Motoros

Igen.
És mekkora szám volt amikor a csomagban megjelentek a germánium tranzisztorok, talán  AC 128, vagy P13.
A lábak össze voltak sodorva sok esetben. A cégeknél lehet nem ment át a bétamérő teszten.
Jut eszembe...másik dili: bétamérő építése!!
Kinek nagyobb a bétája?
Én az ujpesti ezermesterbe jártam--a piacnál volt, de bebumliztam a köruti nagy Ezermesterbe is hátha van valami a csomagban. De ezek már jóval a detektoros kor után voltak, 70-es évek eleje.

sasi

A nosztalgiához egy illusztráció!
Balról a második P13.[#wink]

ercd2gjn

Találós kérdés.
Mi lehet ez?

teteje levéve:

alja levéve:

ez van benne:

eleje leszedve:

működés közben:

sasi

Szemüvegdaráló?[#smile]

Nem tudom, szabad a gazda![#conf]

kaqkk007

Ha leszed a tetejét és jól megrázod akkor golyószóró (a sószóró analógiájára)[#vigyor4]

kaqkk007

RÁJÖTTEM ! Kézi golyós malom ...[#falbav]

ercd2gjn