Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mi és hogyan működik

Indította gaben, 2024 április 09, 15:32

Előző téma - Következő téma

PSoft

Azt hiszem, tizenkettő volt 'anno a..."csúcsok csúcsa":)

PSoft

Igen, mert a "Józsi bácsi" csavarhúzóval a zsebében ment rádiót venni.:)
És, meg is nézte, megszámolta őket, még ott a boltban.
Aztán később, már ráírták az elejére, hogy "12 transistor"
De a 'Józsibá nem hitte el, akkor is megszámolta, hogy meg van-e mind.:)

PSoft

HJózsi

A régi motor akkor rúgott ki, ha másik gépről jelentkeztem be ... pl hétvégén mikor laptopról jelenteztem be ... amúgy ki sem rúgott [#nemtudom]

Motoros

Hát igen.
Gelkás múltamból felrémlik:  tranzisztoros rádió--kézzel rajzolt nyák---sehova be nem kötött kamu tranzisztorok.
Volt, hogy csak két lába volt beforrasztva az is csak egy furatba. De ezek a dolgok csak a Japán rádiókra voltak jellemzőek.
A japánoknál megvolt amúgy a két véglet:
Gagyi  kókányolt valami, primitív kapcsolással, javíthatatlan hibákkal
 És ugyanakkor profi szép kivitel, szinte katonai megbízhatóság.
Az egyik kedvencem volt a Sanyo Cantinó, meg más fantázianevű társai. Öröm volt ránézni.
De azért a Grundigok ,főleg a nagy asztali Grundig táskarádió kazettás magnóval...na az mindent vitt.
 Hogyha bejött a szervízbe egy ilyen akkor körbeáltuk és csodáltuk.
A skálahúrozása olyan bonyolult volt, hogy csak a Katika tudta ujrahúrozni...neki volt hozzá türelme.

Miért van 3 lába a tranzisztornak:
--hogy ne billegjen a nyákon.

Csuhás

Végül is mire való ez az ipari sörétzaj generátor?

Rabb Ferenc

Csak azért, hogy magyarázzam a bizonyítványt:

Anno ཻ-ban még nemigen lehetett japán zsebrádiót kapni az üzletekben. A csúcstechnikát alkatrész szinten a körúti Rádióamatőr Bolt árulta 2SA15 és 2SA58 tranzisztor képében.

Egyik osztálytársamnak volt egy tíz tranzisztoros "Made in Japan" zsebrádiója. Na abban számoltuk meg a tranzisztorokat egy "nagyszünetben" - és azonosítottuk a marketinges funkciójukat. Nagy csalódás volt... [#integet2]

Rabb Ferenc

És ha már nosztalgiázok, ezen a rádión hallgattuk a ོ-es tokiói olimpia közvetítéseit. Természetesen óra alatt is.

Egyszerre négyen ugrottunk fel az utolsó sorban matek óra alatt megvan! megvan! kiáltással. Dolgos tanár úr döbbenten fordult hátra a táblától és megkérdezte, hogy mi van meg? Be kellett vallani, hogy a tizedik aranyérem (vizilabda)

Erre némileg megenyhült, mondta, hogy örül neki de most inkább folytatná az órát - ha nem zavar vele. Volt azért humora is szerencsénkre. Ő vitte a hírt a tanáriba szünetben a "tizedikről"

ercd2gjn

Azt nem tudom.
A régi cégemnél a fejlesztő labor selejtezéséből mentettem, de én sose használtam.
Referencia zaj referencia hangnyomással. Rá van írva, 94.3dB (vagy valami hasonló)

wm94bppdn

A Brüel&Kjaer kondenzátor mérőmikrofonokhoz volt egy pisztofon (pistophone) nevű eszköz, azzal lehetett hitelesíteni. Egy kis cső végében egy villanymotorka pici dugattyút rezgetett, a csőbe bele kellett dugni a mikrofont, és a millivoltmérőről leolvasni a hangnyomásértéket. A pisztofonra rá volt írva, mennyi az annyi, a leolvasott érték alapján lehetett korrigálni a későbbi méréseket.

svejk

írásod láttán kedvet kaptam rákeresni a Bang-Olefsen márkára.
Úgy látom jól vannak.
(de sok fadobozos TV-jük megfordult a kezem közt a lomisok által a 90-es években)

VighLajos

Ha már nosztalgia...
Akkor vették a szüleim az első TV-t, kifejezetten az olimpiára, hogy ne kelljen a szomszédba járni.
Kékes, új műanyagházas design.
Valami újítás lehetett belül is, mert úgy volt rossz, ahogy volt. Két hét múlva csere a régi fakarosszériásra.
...amennyire emlékszem 7-8 éves fejjel...

VighLajos

A diódák funkcióját is tranzisztorok látták el, hogy növeljk a számot.

Motoros

Manapság nem gond egy rádiójáték alá hangeffektet rakni, ehhez vannak klf hangeffekt készítő programok
De anno a hőskorban egy hangmérnöknek találékonynak kellett lennie mondjuk ha egy tengermorajlást akart generálni.
Ez a kütyü egy mikrofon felszerelésével talán ilyesmire is alkalmas, kézben tartva és megfelelően mozgatva.
De ez csak egy ötlet.

Motoros

Gyerekkoromba ha a Foxi Maxit meg a Tenkes kapitányát akartuk megnézni akkor a szomszéd Pityu bácsihoz kéredzkettünk be, akinet Tavasz tv-je volt sárga celofánnal az elején, hogy szines legyen.
Meg talán a kontraszt is javult picit.
Én már középiskolába jártam mikor apám hozzájárult a TV vásárláshoz, mert egyébként felesleges időpocséklásnak tartotta. Az első tévénk ORION 60 volt ami igen megbízható UHF vételre is alkalmas készülék, így az UE100 -as konvertert már nem kellett beleberhelni.

Na és most beugrott még egy dili (össze kéne őket gyűjteni) :
a TV antenna készítés mind a VHF mind az UHF sávra.
Ki milyen dipólra ki milyen balun trafóra esküdött, ki mit tudott hazavinni a cégtől ideiglenes megőrzésre.

A házilagos antennagyártáshoz a Sörház utcai Ramovill antennaboltban szinte minden volt.
Ilyen szavakra emlékszem: KEBI, ILTO, KOCSE, KELO 1...2, FEBI, ÁREB, AKSZ134, stb