Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

3wc337ax5

Íme itt van a ráadás videó, csak hogy legyen tokmánykulcsolás is benne. Vágatlan felvétel, ezúttal nem kézben tartott kamerával:       ANYAGA: SÁRGARÉZ!!!   :)

[yt]PNygVietiGc[/yt]

mutz8958e

zadtvxh38

Üdv:
Jó látni , hogy vannak még múködő dob-revolver esztergák föleg ha biznak benne és költenek is rá. Nekem is van 2 db , több mint 25 éve használom öket az eggyik Moszkvában készült a másik Kijevben , nyühetetlen strapabiró erős gépek semmi rezgés vagy remegés. Mondjuk nekem külön beton ágy van alattuk amiben vasszerkezet van ahoz van lecsavarozva.

Régebben én is sokat költöttem rájuk PL: frekiváltó , szervomotor , plc , stb. Bár egy linuxos nekem is jól jönne.

Úgyhogy sok sikert neked.

zadtvxh38

Ja a képen az láthtó amint 16-os köracélt szurkálok lefele természetesn ütköző van a tokmányba , a  revolver fejet már én fleszeltem ki  igy kényelmesebb dolgozni rajta.

3wc337ax5

Ezt akartam kérdezni, hogy mit vétett az a dob, hogy hiányzik belőle egy szelet... Általában az oválfurat, ami a leszúráshoz van kitalálva, nagyobb, mint a főorsó áteresztése. Ezt a Tos RT26-ot "feláldoztam", mert irgalmatlan rossz a hajtóműve (újra kellene fúrni az egészet) - attól még megválok, amúgy egyéb szempontokból meg kitűnő állapotú (ágyazat/főorsó). Van egy másik is bespájzolva, az majd tud gyógyulni ennek az alkatrészeiből. Azt meghagyom gyári kialakításúnak. (A másikon kétpofás hidros tokmány van, célgépnek használták, viszont hiányzik róla a menetmásoló és a kúpvonalzó, azt is tervezem felújításkor ráépíteni.)

zadtvxh38

Azért vágtam ki egy szeletet a dobból mert nekem igy kényelmes a munka , nem szeretem ha leesik az alkatrész." A verzió " Ráesik a leesés gátlóra ( igy neveztem el a rácsos vasat ) "B verzió "  Kézzel vagy csipesszel kiemelem akár forgás közben is ( a huzott köracélt nem nehéz forgás közben kézbe tartani pedig 2300 1/min-nel is szokott forogni )
Ahogy irtam tokmány ütközőre dolgozom , a tokmány pofák közt holtjáték mentesitő rugó van , szintén kényelmi szempontok miatt ( saját fejlesztés )

zadtvxh38

A gépen 3.000 mm-es száladagoló van ( régen volt ilyen munka is ) ekkor a legnaggyobb alkatrész D 30 L 107 mm szintén nem szeretném ha leesne a forgács közzé. Ilyenkor már csak kézzel lehet megfogni ( nincs olyan nagy csipeszem ) ilyenkor is praktikus a kiszeletelt dob. ( csapágyas ütköző )
Lényegében ez egy célgép , sokkal kényelmesebb rajta dolgozni mint egy csúcsesztergán. Főleg , hogy tudja a konstans vágót is , van hozzá pneumetikus elszedőm is ( ilyenkor le kell venni a leesésgátlót )

3wc337ax5

Luca széke és projektjei:
1. Igazából életem első NC (CNC?) gépe sem fejeződött be, ami jelenleg az elbontást várja. Nyomtatott áramköri lapokhoz szántam volna, a filctollas rajzolat készítésig eljutott, de a fúró-maró feltét már nem realizálódott...
2. Van félkészben egy hangkeverőm (csöves), valahol a padláson összecsomagolva '89 óta, de egy 40V5A-es előszabályozott kettős labortáp is huszon éve várja, hogy befejeződjön.
3. A revolveresztergát is a 2013. évben kezdtem el reszelgetni - van még bőven híja, kisebb szünetektől eltekintve kompromisszumokkal használható gyk. a kezdetektől.
4. A napenergiás (vákuumkollektoros) hmv. ellátó rendszer is másfél éve készülődik, de annál már dereng a fény az alagút végén.  :) (Most is közbeszólt kazáncsere okán egy fűtési rendszer módosítás.)
(Hangládával való mókolásokat nem számítom - aki foglalkozik ilyesmivel is, az tisztában van vele, hogy örökké tart. :) )
Lesznek/vannak képek is és, ha még valami eszembejut, azt leírom/fotózom.

3wc337ax5

Ezt A 3. ponthoz - kb. ez a mostani állapot (kicsivel több):

837pzgjm7

[#eljen]
Kezdetnek szép felhozatal!
Kb. ilyesmire gondoltam.

3wc337ax5

Az elsőhöz pár kép - kérdezni ér!

3wc337ax5

zadtvxh38

Bocs , hogy már megint beleronditok a topikodba ( sajnos nekem még nincs, remélem lesz ) rakok fel fotót hátha te már láttál ilyet. Az Egri finomszerelvény gyárban készült behúzóhenger. 200 mm-es átmérő 32 mm lökethosz max:3000 1/min.

Voltak vele problémáim mivel senki sem ismeri, legalább is a környékünkön, igy nem is tudtak segiteni , nekem kellet mindent megoldanom de a lényeg most már hibamentesen működik.

Jelenleg 2db 3/2-es+1db 5/2-es monostabil szelep működteti. (plc)

Nagy előnye , hogy nagyon gyors akár forgás közben is működik ezt ki is használom , a nyitási folyamat úgy kezdödik , kész az alkatrész: A plc kiadja a stop jelet a főorsónak ezzel egyidejűleg a tokmány (patron) nyitási parancsot is kiad , de mivel ilyenkor még gyorsan forog az orsó ezért nem lehet nyitni (biztonsági funkció) majd amikor már lassan forog elkezdődik a nyitás.

Lényegében még forog a tokmány de már elkezd nyitni , mire megáll addigra nyitva a tokmány.

Én már dolgoztam több gyári CNC-én is azok sem tudtak gyorsabban működni.

De inkább ara vagyok a legbüszkébb , ezt mink gyártottuk Magyarok 1989-ben.

3wc337ax5

Szia! ismerősnek tűnik, mintha már találkoztam volna hasonlóval SZIM CNC-ken.
Nekem nem rég sikerült szert tennem egy picike gépi működtetésű tokmányra, azt szánom a revolveresztergára, működtetésre elektromost (motor) tervezek rugóerő tárolósan. Rugóköteg tartja zárva és zárt helyzetben nem lesz mechanikusan kapcsolatban a nyitó szerkezettel. Értelemszerűen csak álló helyzetben használnám, de azért fog kapni egy "kinyomó" csapágyazást is, hogy hülyeségálló is legyen. Hozzávalók:
- kétoldali hosszirányú erők felvételére alkalmas masszív főorsó csapágyazás, ami adott,
- rugók a működési tartományban az 1200N- hoz, 18db Kínából jött,
- idétlen méretű alapanyag a vonócsőhöz a héten jött meg 6fm., csak haza kell még hoznom a melóhelyről,
- az áttételes 24V-os motor már régen itt áll, valami rokikocsiról származik,
- rugótok-tárcsához pogácsám van - a másik fele a jelenlegi szíjtárcsából, anyag a tokmányfelfogótárcsához, kinyomó villához-rudazathoz, vezető csapokhoz, apróságokhoz szintén van.
Csak csinálni kell...   :)   Hidraulikát, pneumatikát erre a gépre nem szeretnék.

3wc337ax5

Boldog új évet mindenkinek! Most nem épült, most más épült:

[yt]3AWX1xWUPGE[/yt]