Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

A jó öreg 380/220-as (ma már 400/230) trafó?

3wc337ax5

Igen, ilyesmi lenne a kézenfekvő megoldás, csak sajnos nincs kéznél levő példány. Csinálnom kellene egyet - huzalom, trafóvasam akad.  

3wc337ax5

Vagy takaréktranszformátor? Járna-e valami előnnyel, ha a tekercselése 85+230+85 voltos kivitelben készülne, nem pedig a megszokott 170+230-cal?
A végleges vezérlők külön energia ellátással lesznek, ahhoz már megvan a cucc. (Legalább is fődarabok szintjén.)

3wc337ax5

A vezérlők, erről még nem esett szó:
Jelenleg 2db Picodrive DC27V-ról. Kicsi a motorokhoz, de már így is elég meggyőzően adja elő magát a masina. Jó, még ezzel nem egy gyorsulási bajnok - meg valószínű a jövőben sem lesz az - ,de visszafogottabb paraméterekkel már  használható.  
Ma is gyártott önmagához egy központfúró befogót, meg egy hasított átm.28/MK3-as hüvelyt. (Elve hasonló a régi hasított morse-patronhoz, csak ez kivül hengeres, belül kúpos.) Mennyivel egyszerűbb kúposat alkotni CNC-vel...

3wc337ax5

Felkerült az új szíj (190XL 20mm), a burkolat és egy frissen készült excenteres szíjfeszítő is.  
Helyére raktam és beüzemeltem a hűtővíz szivattyút. Régebben tettem róla képet a fórumra - ez a ráfolyós rendszerű, cseppfogó tepsire szerelt "centrifugális szörnyeteg".
(Az eredeti tartály van használatban, kialakítása folytán a bemerülős verzió nem kivitelezhető. ???=A szimmering cserék közti üzemórák száma.) Folyadék szállító képssége sokszorosa az elvártnak és feleslegesen nagy nyomást is produkál - faragni kellene még egy keveset a járókerekéből...  

3wc337ax5

Közben szórakozok az "X" irányú mozgásokkor, a vágóél forgástengelyhez viszonyított magasság változásából, illetve egyenes/köriv hosszkülönbségből származó nonlinearitással. Kis átmérő különbségeknél, illetve oldalazásnál nem sok vizet zavar,  klasszikus dobrevolver alkalmazásban meg semennyire sem probléma.

3wc337ax5

Régen írtam ide, de attól függetlenül zajlik az élet...
Elővettem a régi favázas nyákrajzoló/fúró gépemen, step-dir rendszerűvé alakítás céljából. Idáig csak "NC" volt, Qbasic-ből vezérelve. (Utasítások "data" sorba írva, közvetlen a vezérlőprogramban.)
Tengelyenként 1db 74191-es TTL IC hiányzott a korszerűsítéshez. Ezt el is követtem forrsávos Uni-Nyákra. A másfél órásnak indult műveletből közben egész napos program vált, mivel akadt egy kis malőr: majdnem eltaláltam a tápfeszültség polaritását... Régen a motortápfeszültség egy feszültség-kétszerezővel lett "feltúrbózva" és kicsit benéztem a dolgokat.  
Nagy nehezen megszületett. Egy gyors próba PC nélkül és már töltögettem is a stepconf-varázslót a bevált paraméterekkel. Tesztek: eddig is 350-es fordulatra voltak képesek a motorok - ezután is, gyorsulás - tök mindegy hova állítom. (DOS-ból is indult egyből szinte max. sebességgel.)
Némi próbálkozás jog módban, közben az irányok helyretétele és pár perc múlva rajzolja is a spirált írtózatos 6mm/s sebességgel. :) Itt jött az első pofáraesés. Kb. 0,8mm/s sebességnél az X és az Y tengely is össze-vissza lépést téveszt, valamint utólag ki derült, hogy a Z sem külömb.  Na ekkor lett elegem a tegnap előtti napból!
Sejtem az okát: A motorokon álló helyzetben nincs tartóáram.  Anno úgy oldottam meg a magasabb feszültségről történő motor járatást, hogy a meghajtófokozatokat monostabil multivibrátorként képeztem ki, nehogy kijöjjön a mocikból a működtető füst.(R-C tag, dódák, schmitt-trigger és a teljesítményfokozat.)Tehát van olyan léptetési frekvencia, amit nagyon nem szeret. Három egyforma SPA42-es motor, három különböző hajtás (tömegek) és ugyanazon sebességen hibázik, ezért gondolom, hogy csak elektronikus probléma lehet.  
Egyenes vonalak mentén "nagy" sebességgel hajtva eddig ez nem igazán okozott gondot.
Mióta is használom? 2003 [#fejvakaras]

3wc337ax5

Sziasztok! Most újra van időm foglalkozni revolveresztergával. Kapott új PC-t, mert a régi egy másik projekt közben elhalálozott és felkerült a gyári főorsójeladó is. Már az MSDE80-as meghajtókkal megy, a főhajtás sajnos még az eredeti.
Videó a mostani első komolyabb próbálkozásról:
https://www.youtube.com/watch?v=6b8HDL9JA-E

3wc337ax5

Itt a link:
[yt]6b8HDL9JA-E[/yt]

3wc337ax5

Készült ma ilyen is:
[yt]jcqlbZyojKI[/yt]
Gépsatu hajtókarhoz a fogantyú rész lenne belőle.

uscv34aum

7snm9r7t

Üdv a Linuxcnc esztergályosok között!
Bevallom nem találkoztam még ilyen revolveresztergával.
Hogy van az, hogy a menetvágáskor bólogatva adja-veszi a fogásokat a gép?

3wc337ax5

Dobrevolver...
Az eredeti menetmásoló mechanika ugyanígy bólogat, csak kézzel kell emelgetni a kart. (- meg ahány menetemelkedés, annyi mestermenet szükséges hozzá.)
 :)    
Ez célgép kategória!
Nem csak menetvágáskor "bólogat", nincs keresztszánja.

3wc337ax5

Az eredeti kialakításban a dob szerszámhelyenkénti arretálása kiiktatható, ekkor egy csigahajtóművön keresztül kézikerékkel folyamatosan is forgatható a dob, ez a funkció szolgálna oldalazásra és leszúrásra/beszúrásra. Most ezzel a gépi dob meghajtással ez van kihasználva - a keresztszán helyett. A szerszámváltás is tök egyszerű lesz, cserepontra fut és korrekciót vált, mint a kiterített szerszámelrendezésnél. Az eredeti arretáló funkciót rögzítőfék fogja átvenni - már a flexibilis féktárcsa a helyén van, hasonló lesz a működése, mint a Pumákon a főorsóféknek a C-tengelyes megmunkálásnál. Ezzel az átalakítással a klasszikus dobrevolver alkalmazásban, - az alakesztergálásos szobrászkodáson kívül - megteremtettem a korrekciózás lehetőségét - a kalapácsot és a finombeállítós szerszámbefogókat el lehet felejteni. (A fék kicsit fékez a holtjáték kivételhez, vagy nagyon, a durva megmunkáláshoz.)
ui: A remegés ne tévesszen meg, sz@r a tokmánypofám, billeg a tokmányban a húzott anyag - egyébként brutális a gépmerevség, anno ment ezen 6mm fogással is...

7snm9r7t

Na én meg toronyrevolvereken edződtem, menetmásoló itt is van azt ismerem, a következő videódban majd mutasd kicsit távolabbról ezt a részt!jól körbejárva a kamerával!
Van kottyanása, milyen elven forgatja a dobot?