Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

3wc337ax5

Köszönöm, ezt a leírást már a régebbi hozzászólásaidból le tudtam jegyezni (már régebben megrágtam rendesen a benne foglaltakat és futtatva egy-egy próbát lecsekkoltam élesben is) - ismerem. Igen, csak ennyi bajom van EMC G76-jánal, hogy nem ugyanott jár vissza. Nagyon szűk helyen nem lehet használni. Ezért is írtam a ciklust, mert már akkor is a belső menetben gondolkoztam.    (Aláírom ezzel a késsel, ez a mostani felállás tényleg extrém volt - meg is rágódott kicsit a késszár hátulja...)

3wc337ax5

A kód se maradjon le, mert érdekelhet valakit:
"Magátmérő" helyett "készátmérő".
A nagyolásban a G0 és azt azt követő G33 sorban:
"+#13" helyett "-#13", és
"-#7" helyett "+#7".

7snm9r7t

Azt tudtad hogy a Linuxcnc sem tökéletes?
Most derült ki számomra (ennyi év után) hogy a kúpos menetet másként gondolják a régebbi verziók.
Nálam! pont megtaláltam a határvonalat, a 2.7 a palástfelületen számolja a kúpos menet menetemelkedését!
A 2.7.13 meg a z tengelyen, elképesztő!
A gyári vezérlők hová számolják a kúpos menet emelkedését? Gondolom a z-re mint egy hagyományos csúcseszterga.
Ha egy gépen készül a külső és belső menet akkor ok! de külön bukta lett, így derült ki számomra ez a különbség.
Valamire még jó lehet ez az infó!

3ztiz2p39

De miert is kellene a palástra számolni, hiszen a menetemelkedés az anya egy fordulatra történő elmozdulása az orsón.

Gondolom a későbbi verziónál ők is rájöttek, hogy ez a helyes.

7snm9r7t

Hasznos lehet ha belegondolunk!
Ezzel a verzióval vágtam spirál menetet is, vagyis x irányban.
Nem ellenkezett!oda vágta' a mentet ahová akartam csak a menet emelkedést tartotta be a következő pontig mindegy milyen irányban, a gömbön is betartotta.

3wc337ax5

Köszönöm az infót! Ezt kipróbálom a napokban - lesz mivel szórakozni. :)

3wc337ax5

Ha jól számolom, akkor ez 1:16 kúposságú csőmenet esetében, a szokásos menethosszon, kb. tizen mikron eltérést is jelenthet.

3ztiz2p39

Most hogy írtad mintha az NCT-nél olvastam volna régebben olyasmit hogy ha 45 foknál nagyobb a szög akkor az X-re ha kisebb akkor a Z-re értelmezi. De ez csak halovány emlékkép, utána kellene nézni.

3wc337ax5

Fanuc-on sem különb, ha jól értelmezem, de majd, ha ismét gép mellé kerülök, szánok rá időt, hogy lemeccseljem élesben is.

7snm9r7t

Na!ja![#nyes]
15 fok a félkúpszögem, itt már számít!
Már ez a topik lett a "Linuxcnc a gyakorlatban"...

7snm9r7t

Az lenne a profi megoldás ha én választhatnám ki hogy melyiket szeretném!

3wc337ax5

Délután összehoztam egy több-szerszámos esztergálást, gondoltam megosztom, úgy is kevés a hobby tartalom mostanában:

[yt]Zybq-p6HOjg[/yt]

3ztiz2p39

Jó-jó, de az hogy lehet hogy acélt esztergálsz és bronzok a végeredmények?

3wc337ax5

Alu. (Abból is valami lágyabb kenődő vacak, közelebbit nem tudok róla.)

uscv34aum