Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

3wc337ax5

Idáig jutottam a mai nap vele:  :)

[yt]JfRq3vSBE6I[/yt]

3wc337ax5

Elkészült:

ihvhgd64x

3wc337ax5

Sziasztok! Aludtam már rá párat és kezdek lehiggadni, így kifejteném a kezdeti történéseket bővebben.
A forrás a 3DJake, jónak nevezhető átfutási idővel érkezett, belföldön adták fel, a Magyar Posta szállította a szokásos csomagkövethetetlenséggel, a vele együtt rendelt PLA filament két nap késéssel külön csomagban jött. O.K.
A csomagolás az fenomenális. Még ennyi szemetet! Fél köbméterrel kevesebb lett az életterem. Tartalom hiánytalan - gép, szerszámok, apróságok, kezelési útmutató összeszerelési leírással és külön füzetecske a beállításhoz, szintezéshez, ami csak angol nyelvű, rengeteg ábrával és könnyen értelmezhető.
Z-oszlopot rárakva a megmunkálásnak köszönhetően merőleges, de állítási lehetőség se nagyon van. Elektromos csatlakozások egyértelműek, leírásban is jól illusztráltak.
Első szopacs: Az X-vezetéken a jobboldali kocsi alig mozdítható, görgők agyon vannak feszítve. Excenteren állítható lenne, de mégsem... Fellazítva sem igazán, de vissza sem rögzíthetőek, mert a csavarfejek nem hozzáférhetőek. Szétbombázva az egészet nyilvánvalóvá vált az ok - a csavarfejek útban vannak egymásnak. Némi anyag elvételt eszközölve beállíthatóvá vált, de a hosszú ideig tartó erőszak folytán a POM-C? görgők deformálódtak, ami érezhető döccenésben nyilvánul meg. Kicsi az esély az alakjuk visszatérésére - szóval ez majd cserés.
(folyt. köv., ebédidő van...)

3wc337ax5

Ami nem látszott a képeken és a termékleírásból sem jött le (vagy csak elkerülte figyelmem), hogy ugyan a jól megszokott két csavarorsós Z-tengely, de ez két motoros is, mindenféle mechanikus függés nélkül. Van hozzá két forgácsolt plexi lap, amivel beállítható a vízszintesség. Kikapcsolt állapotban az orsók tekergetésével. Kicsit vicces, mert ez az íróasztal lapjához történik. Kétségeim vannak a beállítás pontosságát és reprodukálhatóságát illetően, továbbá a hosszútávú stabilitással kapcsolatban is, hogy a beállítást mennyire őrzi meg. Erre ki kell találni valami megbízható ellenőrzési, beállítási procedúrát.
Szíjfeszítők könnyen hozzáférhetők, állíthatók, de másodlagos fixálási lehetőséget nem véltem rajtuk felfedezni, remélem menet közben nem fogják magukat önállósítani.
Az asztal jó nagy. Csak középen megvezetett, de stabilabb, mint amire számítottam. Szintezés nem macerás, de az asztal  közepe becsüng vagy másfél tizedet, csak a sarkai vannak alátámasztva. A túl könnyen állítható szintező tekerentyűkkel, ugyan az az aggályom, mint a szíjfeszítéssel.
A kezelő a szokásos érintős, rém egyszerű menürendszerrel - bonyolultabbra számítottam. Semmiféle internetes bohóckodás, a külvilággal USB-n vagy SD kártyán tartja a kapcsolatot. A kártyán a doksik .pdf-ben, videofájlok a beáálításhoz, kalibrációs G-kódok, néhány demó kód/modell és egy a gép profilját is tartalmazó Cura szeletelő található.
2. szopacs: Sehol nem esik szó róla, hogy szimpla nyomtatáskor a másik fejhez tartozó filament érzékelőnek is aktívnak kell lenni. Elment vele egy bő órám mire rájöttem. (Arra is, hogy a kütyü kompatibilis a 2-es imbuszkulccsal.  :) )
Nyomtatás közben nagyon hiányoltam egy munkadarab megvilágítást, nagyon nem látni, hogy mi történik.
A dob tartója sem nyerte el tetszésem, valamit ki kell majd találni a szál dobon való lazulása ellen.
Röviden ennyi. Két fejjel még nem nyomtattam, folyamatban van a kalibrálása.

3wc337ax5

Újév napján az X-Y offszet is a helyére került.
Szilveszterkor meg indultam vele a kályhától... A magasságbemérő és a fúvoka közötti Z-offszet "gyárilag" be van állítva és ha valami okból (gyári értékek visszaállítása?) felülíródik (nullázódik), akkor szintezéskor csinálja a hülyeséget. Még jó, hogy emlékeztem rá, mi szerepelt ott eredetileg.
Ilyen beállító létrát nyomtat - tapadásra nem lehet panasz, mert ez így egyrétegűként szinte levakarhatatlan: