Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

zadtvxh38

Na de a műhely is olyan mint a ház, ahány annyi féle mindenki másra esküszik , nekem PL. A bevonatos vídia fúrók váltak be alacsonyabb vágó, viszont nagyobb előtolást bír. Most is a miatt kellet csapágyazni a gépet , elkezdte koptatni a szerszámaimat.

3wc337ax5

Melóhelyen márciusban levettek esztergáról (régebben megmunkálón voltam, de ott míg "nyaraltam" ki lett a csapat - meg még előtte az utódomat is betanítottam), azóta "megnyertem" az új váltópalettásat a huszonkilós darabokkal. Itthon csak kisgépek, hobby és néha egy-egy baráti szívesség, mint ez is.

7snm9r7t

Nekem is ez a tapasztalatom csak fele fordulaton, a kis kagylókat szeretem én is, ez amikor megváltozik akkor kell a lapkát fordítani, átvált folyóforgácsba amikor a végét járja.

3wc337ax5

Normális körülmények között ez az egész forgácsolósdi a gazdaságosságról szól. Nagyon jók a VHM szerszámok, de ha a minimális feltételeket nem biztosítják a használatukhoz, akkor kész ráfizetés lehet a vége. Rendszeresen fúrok én is VHM-mel ezen a kisgépen "kész" rugóacélt (58...60HRC), de néhány furat éltartammal kalkulálok. Még így is jobb a "kuncsaftnak" (késes haver), mint elvinni szikráztatni. (Talán nálam annyival szerencsésebben jön ki, hogy a kínai, bevonat nélküli keményfém fúrót a melóhelyen meg tudom magamnak élezni.)

ywathzay

Miért nem fúrja/ fúrjátok ki edzés előtt a furatokat?

3wc337ax5

Passz. Ezt így veszi valahol nemesítve, de majd, ha összefutok vele, akkor megkérdezem, hogy bicskarugót miért nem hőkezel csak pengét.

7snm9r7t

A rugót nehezebb hőkezelni mint a pengét.
A penge törhet, de a rugó nem, szerintem.

zadtvxh38

6SI7 , 56SI7 , 60 SM1 , Ezeket az rugóacél alapanyagokat szoktam vásárolni (féder acélnak is nevezik) van egy ismerősöm , rúgóacél kovács teherautókat útánfutókat javít , tölle szoktam hozni dirib-darabokat 6-20 mm vastagságig van neki különböző szélességben. Ezek az alapanyagok nincsenek hőkezelve de így is van KB. 30 HRC, szerintem. Szerszámokat szoktam belőle csinálni PL. a csapágylehúzó körmeit , vagy osztott tárcsákat. Egyszer kell megcsinálni jól szinte örök élet. Alacsony vágóval jó szerszámokkal lehet forgácsolni.

3wc337ax5

Készülget a rugóház - az ementáliasítás még ezután:

3wc337ax5

Sziasztok! Már eddig is volt elkalandozás itt ebben a topikban más irányban, nem csak az épülő CNC-mre hajazva. Lenne igény rá, hogy más területen adódó itthoni tevékenységemet is közreadjam? ("MM" vagy "Épül és készül..." mintájára, de csak ami itt nálam.) Kis faipari gépészeti, kis kemencézés, kis asztalos, kis stb.?
Reakciókat ide legyetek szíves!
(Most bontom faterom kombinált gyalugépét - hajmeresztő!!! - tervezem összerakni is, szép kis YT-video lesz belőle összevágva...)

8irerv4i

Részemről igen , van rá igény  !
Szinte minden műszaki dolog érdekel .

zadtvxh38

Hajrá , figyelni olvasni fogjuk!!!

Én most egy spec lehúzó szerszámot csinálok , ahogy kész megmutatom, hátha érdekel valakit.

8irerv4i

Spéci lehúzó az mindig érdekel , hátha van olyan amit még nem láttam :)

3ztiz2p39

Én is olvasni fogom, ha nem is kommentelem.

3wc337ax5

Haver megtalált... Szerzett valahonnan egy hobbykategóriás faesztergát és felmerült az igény egy M18x1,5/M33 adapterre.
Nem CNC-n, E1N-en készült - egy megfogásból, hogy szaladjon is.
Szóval a napokban elkövettem egy ilyet: