Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

sarktibsi

Na de a műhely is olyan mint a ház, ahány annyi féle mindenki másra esküszik , nekem PL. A bevonatos vídia fúrók váltak be alacsonyabb vágó, viszont nagyobb előtolást bír. Most is a miatt kellet csapágyazni a gépet , elkezdte koptatni a szerszámaimat.

Vetesi75

Melóhelyen márciusban levettek esztergáról (régebben megmunkálón voltam, de ott míg "nyaraltam" ki lett a csapat - meg még előtte az utódomat is betanítottam), azóta "megnyertem" az új váltópalettásat a huszonkilós darabokkal. Itthon csak kisgépek, hobby és néha egy-egy baráti szívesség, mint ez is.

KoLa

Nekem is ez a tapasztalatom csak fele fordulaton, a kis kagylókat szeretem én is, ez amikor megváltozik akkor kell a lapkát fordítani, átvált folyóforgácsba amikor a végét járja.

Vetesi75

Normális körülmények között ez az egész forgácsolósdi a gazdaságosságról szól. Nagyon jók a VHM szerszámok, de ha a minimális feltételeket nem biztosítják a használatukhoz, akkor kész ráfizetés lehet a vége. Rendszeresen fúrok én is VHM-mel ezen a kisgépen "kész" rugóacélt (58...60HRC), de néhány furat éltartammal kalkulálok. Még így is jobb a "kuncsaftnak" (késes haver), mint elvinni szikráztatni. (Talán nálam annyival szerencsésebben jön ki, hogy a kínai, bevonat nélküli keményfém fúrót a melóhelyen meg tudom magamnak élezni.)

ywathzay

Miért nem fúrja/ fúrjátok ki edzés előtt a furatokat?

Vetesi75

Passz. Ezt így veszi valahol nemesítve, de majd, ha összefutok vele, akkor megkérdezem, hogy bicskarugót miért nem hőkezel csak pengét.

KoLa

A rugót nehezebb hőkezelni mint a pengét.
A penge törhet, de a rugó nem, szerintem.

sarktibsi

6SI7 , 56SI7 , 60 SM1 , Ezeket az rugóacél alapanyagokat szoktam vásárolni (féder acélnak is nevezik) van egy ismerősöm , rúgóacél kovács teherautókat útánfutókat javít , tölle szoktam hozni dirib-darabokat 6-20 mm vastagságig van neki különböző szélességben. Ezek az alapanyagok nincsenek hőkezelve de így is van KB. 30 HRC, szerintem. Szerszámokat szoktam belőle csinálni PL. a csapágylehúzó körmeit , vagy osztott tárcsákat. Egyszer kell megcsinálni jól szinte örök élet. Alacsony vágóval jó szerszámokkal lehet forgácsolni.

Vetesi75

Készülget a rugóház - az ementáliasítás még ezután:

Vetesi75

Sziasztok! Már eddig is volt elkalandozás itt ebben a topikban más irányban, nem csak az épülő CNC-mre hajazva. Lenne igény rá, hogy más területen adódó itthoni tevékenységemet is közreadjam? ("MM" vagy "Épül és készül..." mintájára, de csak ami itt nálam.) Kis faipari gépészeti, kis kemencézés, kis asztalos, kis stb.?
Reakciókat ide legyetek szíves!
(Most bontom faterom kombinált gyalugépét - hajmeresztő!!! - tervezem összerakni is, szép kis YT-video lesz belőle összevágva...)

jani300

Részemről igen , van rá igény  !
Szinte minden műszaki dolog érdekel .

sarktibsi

Hajrá , figyelni olvasni fogjuk!!!

Én most egy spec lehúzó szerszámot csinálok , ahogy kész megmutatom, hátha érdekel valakit.

jani300

Spéci lehúzó az mindig érdekel , hátha van olyan amit még nem láttam :)

svejk

Én is olvasni fogom, ha nem is kommentelem.

Vetesi75

Haver megtalált... Szerzett valahonnan egy hobbykategóriás faesztergát és felmerült az igény egy M18x1,5/M33 adapterre.
Nem CNC-n, E1N-en készült - egy megfogásból, hogy szaladjon is.
Szóval a napokban elkövettem egy ilyet: