Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

7snm9r7t

Közbe megértettem a működését![#heureka]
Elég elcseszett egy szerkezet lehet!
Szegény Linuxcnc, dolgozhat rajta, kicsit fékez, nagyon fékez, de hogyan oldottad ezt meg?

"A remegés ne tévesszen meg, sz@r a tokmánypofám, billeg a tokmányban a húzott anyag"
Már azt hittem hogy azé' morzsolja az anyagot a menetvágó kés mert életlen[#hehe]

3wc337ax5

Szia!
"Már azt hittem hogy azé' morzsolja az anyagot a menetvágó kés mert életlen" [#dumcsi]
Már fél napig járt előtte egy másik -egyetlen- menetárokban. Ez most a videó kedvéért egy friss anyagvég volt, hogy forgács is legyen. (+11SMnPb28k, +cirka még 7éve fogtam be ezt a kést és ez idő alatt egy párszor már rátalált a menetcsúcsra teliben...)
"Elég elcseszett egy szerkezet lehet!"
Az, de kinematika szempontjából sokkal egyszerűbb szerkezet is  egy toronyrevolvernél.
" kicsit fékez, nagyon fékez,"
Nem ragaszkodom annyira a LinuxCNC-hez, de hobby kategóriában egy esztergára szerintem jelenleg ez a legjobb választás.
Fék még nincs megoldva, de tervezve van.  M-kóddal lenne jó, - lehet, hogy a kicsit fékez állandó lesz, mert a meghajtás elbírja, a holtjáték tizeden belül van - a tűretlent irányfüggetlenül lazán hozza. A rablómunkákhoz (fúrás) viszont feltétlen kellene a rögzítés, mert attól tartok, hogy másképp nem fogom győzni szerszámmal... A tárcsa és a pofák is "Z-tengely" irányban rugalmasan deformálódó elemek lennének, nem lesz ún. csúszó és csukló mechanika a fékben.

3wc337ax5

A dob forgatása szíjáttétel  + az eredeti homlokfogaskerék-hajtás. (Utóbbi rendesen rendbe téve.)
Ha meglesznek a feltételek hozzá, majd lesznek távolabbi képek is. (A kupi is nagy, de nem ez a fő oka.)

7snm9r7t

Sok sikert a gépedhez! majd követem a fejleményeket.[#eljen]

3wc337ax5

Ráérek - gondoltam kipróbálom...
[yt]jcqlbZyojKI[/yt]
Hatszög szerintem szóba sem jöhet, mert ez a legkisebb fordulatom.
Majd ugyanezt szeretném kúposan, majd furatba. Ha így haladok vele, még a végén nyéllyuk is lehet belőle a műanyagkalapácsomhoz.  :)

3wc337ax5

Rossz a link szeintem
[yt]tLHTuzlIl7s[/yt]

ywathzay

Robsy-nak vannak kifejezetten ilyen speciális igényekre "szoftverei". Az a gond csak hogy DOS alapú, és még a fórumon senki nem mutatta be hogy használná, vagy lett volna valaki aki a tapasztalatait ezekkel kapcsolatban megosztaná.

3wc337ax5

Ez sima G33 ismételve. 2012-ben Kola próbálkozott hatszöggel, akkor alaposan ki lett tárgyalva.
Ha nem muszáj, Robsit mellőzném - ennek az okát leírtad. (Nem a DOS-szal van bajom.) A speciális igény most 2-3db "kalapácsnyél-lyuk"* , amihez nem biztos hogy kellene szoftvert fejlesztetni.  :)
*+a kíváncsiság.

7snm9r7t

Nekem még megvannak ezek a programok!valahol.
Béni fórumtársunk web lapjára illenének mert, Ő írta őket!
Windows alatt kell futtatni, és a Linuxcnc ngc fájl-t kreálnak!
Van egy hatszög, és egy excenter esztergáló is!
Most nem tudom likelni, de ha megtalálom őket akkor feltöltöm valahová!

3wc337ax5

Sajnos nem épül, stagnál, időnként félkészen használatban...
[yt]OxglaJQ8kcQ[/yt]

3wc337ax5

Sziasztok! Egy kis előzetesként küldöm ezt a videót a "Lefagyott az EMC2 - csak a főkapcsoló segített" című szösszenethez. Lesz majd kód is, benne a megoldással, hogy hogyan kerülhető el az esemény. Íme a mai napi küzdés eredménye:

[yt]CfiRCsHGq3U[/yt]

7snm9r7t

Szeretem nézni hogy mások hogyan használják a Linuxcnc-t!
Tudom hogy a szerszámpálya rajzolása századpontos, a második fogás még szemüveg nélkül is rövidebb -z mint a többi!
Kíváncsi vagyok a kódra, Te írtad biztosan.

3wc337ax5

Észrevettem, de nem tudom mire vélni. Erre az anomáliára én is kíváncsi lennék.(mert odáig van küldve, az konstans "változó") Igen saját küszködés, saját igényeknek megfelelően, mert az instant megoldás nem passzol a feladathoz.
Ez most tényleg a sajáthoz (is) kell - full hobby*, (zőődenergiás projekt, ami évek óta áll és özön kúpos csőmenetet kellene vágnom) - nem bedolgozás.
A vicc az egészben, hogy kb. 9 éve egy hasonló szitu (-k) kapcsán, akkor eszközhibásnak titulált PC ki lett a gépről  dobva, ami a  mostanit messze verte LPT sebességben!
*Iparosra nem akarok áldozni, mert kb. passzol a tevékenységi körbe. (gyk. csőszerelés, automatizálás)

3wc337ax5

Szösszenet:
 Az történt, hogy g-edit-ben program hibajavítgatás közben, azt az axis felületen frissítve (vagy csak simán mentésnél?)  kimerevedett a szerkezet. Újraindítást követően sem tudta megnyitni a szerkesztő a file-t, mintha sérült volna. Újabb próba, látszólag minden jól működik, míg hozzá nem nyúlok az adott állományhoz. Aludtam rá egyet, azután gondolkoztam kicsit.
Ha tört számot szorzok törttel, és az eredményt az ismétlések kapcsán tovább szorzom törttel, akkor rövid időn belül tengernyi tizedesjegy és karakter fog keletkezni.
Erre kitaláltam, hogy a kifejezést szorzom ezerrel, veszem az egész részét és visszaosztom ezerrel, így korlátozva a számjegyek számát*. Megnyitni, szerkeszteni csak az EMC (axis) indítása nélkül tudtam.
Lehet, hogy elérte a 255 karakteres határt, az is lehet, hogy a 17 helyiértéket meghaladók figyelmen kívül hagyása ilyen szisztémával történik - nem tudom, csak azt, hogy ezt nem fogom elfelejteni.
*Ezt lehet másképp is csinálni? Van rá valami bevett eljárás?
Beteszem a kódot is - nem garantálom, hogy gépelési hiba mentes, mert adatot hordozni a két PC között csak papíron tudok.

m6 t1 g43
g7
g21
g18
m3 s325

#1= 5   (kiindulási érték Z)
#2= 25   (kiindulási érték X)
#3= 18.7   (magátmérő)
#4= -8   (menet vége pozíció)
#5= 1.814   (menetemelkedés)
#13= 2.32   (menetmélység átmérőben)
#6= 3   (kúposság a teljes hosszra)
#7= 0.5   (a kezdő fogás értéke átmérőben)
#8= 27.5   (fogásvételi szög - profil félszöge)
#9= 2    (simító fogások száma)
#10= 0.82  (szorzó a fogásvételhez -  1=egyenlő mélység)
#11=[0.001*[round[1000*[#7*#10]]]]

g0 x#2 z#1    (nagyolás)
o100 while [#13 ge #7]
g0 x[#3+#13-#7] z[#1-[[tan[#8]]*#7*0.5]]
g33 z#4 x[#3+#13-#7+#6] k#5
g0 x#2
g0 z#1
#7=[#7+#11]
#11=[0.001*[round[1000*[#11*#10]]]]
o100 endwhile

o101 repeat [#9]   (simítás)
g0 x#3
g0 z[#1-[[tan[#8]]*#13*0.5]]
g33 z#4 x[#3+#6] k#5
g0 x#2
g0 z#1
o101 endrepeat

g0 x25 z60
m30

3wc337ax5

Alapértelmezett G64, 1. és 2. kép, G61-gyel 3. és 4. kép. Persze lassulni G61-gyel is fog, az nem akadályozza meg a kifutásban a menet torzulását.