Épül a gépem ::: Vetesi75 gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:08

Előző téma - Következő téma

3wc337ax5

Ugyan nem CNC-n, de CNC-hez készült. Valamivel ki kell tűzni a gépburkolathoz a rajzot, jegyzetet. Új géphez, új mágnes dukál!
(Már egy hete vele küzdök - most tanulom, de kérdeznem nem kell, mert nincs kitől...)

3wc337ax5

[#csodalk] Sziasztok! Lebeszélek róla mindenkit!
A szükség törvényt bont - avagy vasárnap délután nincs kéznél megfelelő méretű csigafúró...
Promac FX381 típusú asztali fúró-marógép és D26 váltólapkás telibefúró összeházasítása egy ER32-D25 túlméretes patronos menesztéssel. A forgácskép sok mindent elárul...
A gépecske és a túlméretes patron egy normál kivitelű mellett:

[yt]UMmCbC_KYIY[/yt]

7snm9r7t

Kicsit rövid lett a videó, történt még valami?
Nekem tetszik a forgács! [#eljen]

3wc337ax5

Nagyon megráncigálta az asztalt - főleg a legelején, mikor még csak a központi lapka dolgozott. Ennek a szerszámnak nagyon nem ez a technológiája. (Műszakban az ilyet 2200 1/min forgatom és kb. 0,1mm/ford tolom, de ott egy egész ménes ereje áll rendelkezésre nem pedig egy kiscsikóé. :) )

7snm9r7t

"2200 1/min forgatom és kb. 0,1mm/ford tolom"
Ez számomra eszméletlen fordulat és előtolás, milyen anyagban van ez, és mennyit bír a lapka?

zadtvxh38

D26 2200 1/min kb.0.1 mm/ford A váltólapkás fúró már csak ilyen. Én kb. 10-éve dolgoztam egy forgácsoló cégnél D27 2700 1/min KB. 0.06 mm/ford S235 Tízezer számra fúrtunk sokszor három műszakban, de bírta a strapát , hallani kellet volna a hangját csak úgy visított a fúró (a WNT-és beszálító javaslatára lett beállítva a gép) 20 Kw-os főmotor, a víznyomás kb.6 bár.  De azért ott is beremegett az elején.

3wc337ax5

Csak 180m/min vágósebesség, S355-ben kb. 6...8 métert összességében (mm-enként megszakítva, mert rendszerint folyóforgácsot hoz), de ez élettartam (kb. 30 percre van belőve) nagyban függ attól, hogy mennyire revés a vas felülete (lángvágott vastaglemez). Ja, belsőhűtéssel, mert a 2D mélységhez már nagyon kell. ZCC ZTD03-XP.... ZCC SPGT... lapkával a leggyakoribb, amit használunk.

3wc337ax5

:) Most képzeld el, hogy milyen a hangja ebben a rozsdamentesben a 38-asnak, mikor a közepét fúrom.
Ezekkel, ha elég masszív a technika, lehet akár félfuratot is fúrni.

zadtvxh38

Nagyban függ attól, hogy mennyire revés a vas felülete Kb. 10 köteg húzott köracélt dolgoztunk fel ennél a munkánál. Egyszer hoztak egy olyan rossz minőségű alapanyagot , csak úgy szidtuk. A vége az lett , hogy visszavettünk a vágósebességből meg az előtolásból.

Szerintem jól sikerült az a telibefúróval való fúrás azon az egyszerű kis gépen. GRATULA.

zadtvxh38

ÉN éjszakás műszakban szándékosan teszteltem a négyszöglapkás fúrót. A külső lapka irányába mindig korrekcióztam 0.02 mm-ert majd mindig mértem a furatot , meglepően jól teljesített.

7snm9r7t

Az S235 az jól forgácsolható tapasztalataim szerint, nincs ekkora víznyomásom de az előtolás 0.06 már teccik!
Az öreg gépemet nem akarom így pörgetni és terhelni mert kevés az amper.

3wc337ax5

Ha nagyon ramaty, akkor képes szikrázni is a belépéskor, hiába van "szinte vízbe merítve".
Másik verzió a 23-as csigafúróval történő fúrás és kiesztergálóval való furatbővítés lett volna, de mint tudjuk, a lustaság már egy fél egészség. [#awink]

7snm9r7t

Na ja! az S355 útálatos az esztergagépben, fél óránként lapkacsere? na nem kisműhelybe való beállítás...Ja! nem eszterga?

zadtvxh38

Az S235-ös a legolcsóbb leghitványabb alapanyag. ha lehet elkerülöm S355, 52C , E295 , ha van rá lehetőség ezeket választom.  De az automata acélt szeretem a legjobban. (nem koptatja úgy a szerszámot plusz magasabb előtolás és vágósebességet is kibír) Azt viszont tudni kell ez az alapanyag sem olyan már mint régen , kivették belőle az ólmot meg a cinket (az unió nyomására) De állítólag azóta jobban hegeszthető.

3wc337ax5

Ezek az alacsonyszilárdságú, kis széntartalmú szerkezeti acélok jelentős élrátéttel fúródnak, ezért mérsékelt előtolást igényelnek. A vékony forgács meg a fúrólapka geometriájából fakadóan nem törik meg. A folyó forgács kezelhetetlen, ezért muszáj megszakítani. Egy C45-ben vagy CrMo-ban már más a helyzet, ott mehet a D/100 folyamatos előtolás és előáll a  kiskagyló alakú törtforgács.