3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Köszi az infót.
;Relatív nem is olyan drága ahogy nézem.
;Nem egészen értem még.
;Ha a külső búrát eltávolítja az ember, tulajdonképpen az alatt még egy teljes értékű, és használható UV fényforrás van (kisülőcső)? A külső búra és az a mögé szivattyúzott gáz csupán egyfajta szűrő szerepet tölt be?
;Azt a hullámhosszot ez a belső kisülőcső adja ami érdekes a számunkra?

vyvk7xm7

http://www.tungsram.hu/tungsram/downloads/kat_fenyforras/tu_ls_ee_10-languge_2001_hid.pdf&" TARGET=_fnew>;Itt találsz paramétert a HgLi lámpáról, de ha letöröd a búráját, akkor már ne vedd komolyan.;
;
;A szemedre nagyon vigyázz !!! Kell a szakmádhoz. Ha belenézel az UV-be, az biztos kötőhártyagyuszi ! Hegesztőmaszk kéne hozzá. Nem szemüveg, mert lesül az arcod és úgy fogysz kinézni, mint egy panda a negatívon.

vyvk7xm7

Jól látod. A belső kisülőcső gyárt egy csomó UV-t. A kisülőcső és a külső búra közötti vákuumon keresztül az UV eléri a külső búra belső oldalán lévő fénypor bevonatot. A fénypor átalakítja az UV-t látható tartományú fénnyé. Így lesz jó a látható fénykeltés hatásfoka. Közben a vákuum hőszigeteli a kisülőcsövet a külső burától. Ha levesszük a külső burát, marad az önmagában is üzemképes kisülőcső, ami csinál neked jó sok UV-t. Széles spectrummal, van benne UV-A, UV-B, és minden ami a hatékony ragasztószilárdításhoz, arcleégetéshez, bőrrákkiváltáshoz elengedhetetlen.
;
;Sajnos mivel a kisülőcső alakja nem gömb, ezért a sugárforrás nem tekinthető pontszerűnek. Így a korrekt fókuszáláshoz eléggé egyedi optikai rendszer kéne. De némi engedmények árán az is megoldható szerintem.

000000000

A BST típusú 3d nyomtatók alapelve nagyon jó. 240 fokon az ABS műanyag 76 fokos környezetben egy saját anyagához nagyon jó ragadó, gyorsan szilárduló, és alaktartó anyagként viselkedik. Gyakorlatilag az elv az, hogy síkonként épít fel a modellt, az alámetszéseket egy másik ABS műanyagból építi, és magától megtervezi a szoftver. Az alátámasztás ABS anyaga eleve rideg, és gyengén ragad a modell anyagához, és az kitörhető. De van olyan változat is, ahol a modellt a végén alátámasztásostul beleteszed egy vödör folyadékba és az alátámasztás feloldódik, csak a modelled marad meg. Visszatérve az elvre: vannak fúvóka átmérők és van egy sebesség, melyet modellépítés során állandó jelleggel tartani kell.Megrajzolja a kontúrt, utána besatírozza a belsejét. Így halad felfelé síkonként. Az alapsík 0,25mm vastag. A gyorsabb változat 0,33mm. Persze a gyorsaság a pontosság rovására megy. Ennyit röviden a műanyag építősdiről.

vyvk7xm7

„Azt a hullámhosszot ez a belső kisülőcső adja ami érdekes a számunkra?”
;http://bolthely.hu/tungsram/kereso/germicid&" TARGET=_fnew>;Találtam szelídebb UV-C (250nm) fényforrásokat a piacon.;
;http://hu.wikipedia.org/wiki/Germicid_l%C3%A1mp%C3%A1k&" TARGET=_fnew>;És tudnivalót erről a hullámhossz tartományról.;

43pbwjg8s

Közben egy kis érdekesség:
;http://www.nordson.com/NR/rdonlyres/CA14CAF8-EB28-40E6-A855-5CF9FAD2DC8B/0/UVL5243CoolArc.pdf&" TARGET=_fnew>;Lámpatest;
;Hát igen. Ez ilyen profi módra.

43pbwjg8s

Hát Gyuri!
;Én már megismerkedtem anno kölyökként egy kvarclámpával. Éjjel kellett bemenni az ügyeletre mert összesült a szemem és a szemhéllyam. (ez ly??!, már a helyesírás sem az igazi :))  
;Azért sikerült redberakni. Azóta vigyázok az ilyesmivel.

vyvk7xm7

Ha a letört burájú HgLi izzó kisülőcsövéhez, vékony tükrösített rozsdamentes lemezből (pl.automata mosógép üst anyaga) készítesz egy http://titan.physx.u-szeged.hu/%7Efureszg/mtech/I-02/parabola.gif&" TARGET=_fnew>;parabola tükröt, ;akkor majdnem ilyen fényvetőt kapsz eredményül. Alu dobozt neki PC-táp ventillátorral, oszt jóvan.
;Minden fémrészt bekötni az érintésvédelembe !!!

43pbwjg8s

Sziasztok!
;A hétvégén bizony ismét (bizony nem először) rá kellett jönnöm, hogy sajnos nincs olyan eszközöm amivel bármit normálisan meg tudnék csinálni. :(
;Szernited egy ventillátor elegendő hűtést adna?
;Tudom a melegedés függ a lámpa teljesítményétől, de láttam ott olyan megoldásokat, ahol bizony szükséges volt a vízhűtés.
;
;Egyébként érdekes dolgot olvastam az UV nyomtatásról. Ez atechnológia (ha jól értettem ) azt takarja, hogy a nyomtatott anyagokat UV fény segítéségvel szárítják.
;Igaz az a festékanyag ami egy nyomtatott ujságlapra kerül nem mérhető (?) össze egy kiadagolt, esetünkben uretán-akril ragasztóval, de megdöbbentő szárítási sebességet adtak meg:
;11.25 m/s!!
;Miylen teljesítménnyel világíthatják ezt be?  
;Hihetetlen.

3ztiz2p39

A ventillátorral csak óvatosan, mert ha nagyon lehűti a csüvet az kialszik, illetve nem tud begyújtani.
;A nyák levilágítómmal mely egy oldalára állított mikrohullámú sütő így jártam :(

000000000

és a winyo lemeze nem jo tűkőrnek?franko fényes!:)

vyvk7xm7

Idegen szakterület, más felszereltség. Én is szenvedek ettől.
;
;Egy ventillátor elegendő hűtést adna, de miféle lámpát kéne hűteni, mekkora hőmérsékletről mekkorára, mennyi idő alatt, milyen ventillátorral.
;A vízhűtésű UV csövek (ahogy én láttam az ismertetőkben) kicsi méret mellett több kW teljesítményű nagynyomású higanygőz csövek. Nagy víztömegek gyors sterilizálására valók, ahol adott a vízhűtés megoldása. A hideg alapnyomásuk is nagy, az üzem közbeni meg óriási. Mint a nagynyomású xenon lámpákban. Az ilyen lámpák kezelése majdnem külön szakma. Remélem Te nem ilyen lámpával kísérletezel.
;
;A HgLi izzó nem nagy, hanem kisnyomású higanygőz izzó A kisülőcsöve a búra hiányában (ha letörted) sokkal jobban hűl, mint burás korában, hiszen már nem vákuum veszi körül. Az üzemi hőmérséklet betartása miatt nem kell ventilátor hozzá. Talán ha lámpaházba teszed, akkor a lámpaház többi alkatrésze és környezete képtelen elviselni a nagy meleget, ezért őket kell inkább hűteni. Lámpaházat lehet természetes hűtésűre is készíteni, (Árnyékoló lemezes réselt oldalú természetes cirkulációjú, vagy zárt kívül hűtőbordás) vagy ventillátorral segítve.
;
;Az az újságfesték az UV hatására szárad? Biztos nem polimerizálódik? Szárításra miért nem IR (infravörös) fényt használnak. UV hatására a polimerizáció nem nulla idő alatt megy végbe, hanem ha az anyag megkapta a dózist, akkor valamennyi idő eltelte alatt folyamatosan halad az anyagban, mint egy láncreakció. Elég az anyagot rövid ideig világítani, és utána időt hagyni neki. Nem így lehet nagy a szárítási sebesség?
;
;Mit kellett volna „normálisan megcsinálni”?

43pbwjg8s

Ugy érzem mindenben igazad van amit leírtál. Köszönöm, hogy felvilágosítottál.
;Én az UV szárítás szónál ragadtam le. De lehet hogy ez nem a hétköznapi értelemben vett száradást jelenti.
;Maga a nyomtatástechnológia is UV nyomtatás címen fut, így gyanús, hgy az alkalmazott alapanyagok és azok viselkedése is más mint a hagyomásnyos nyomdafestékeknek.
;
;Lentebb elfelejtettem a linket betenni. Most Itt van:
;http://www.print-publishing.hu/102/102beszallitok8.html&" TARGET=_fnew>;UV nyomtatás;
;
;Viszont ez tényleg egy más technolgia, más terület mint amiről mi itt beszélünk.
;
;Áááá. hogy mit kellett volna megcsinálni? 2x4 db kis alkatrészt.  
;Az egyik az amivel egy D10-es tengelyt odafogok egy mozgó elemhez, a másik pedig az ami a D10-es tengelyen futó siklócsapágyat fogja hozzá egy mozgó elemhez.
;Kész siralom, hogy az utóbi pár napban mennyire nem működik az agyam. Kinn vannak a képek az oldalamon (blogomon).
;Ha kevés kép jön fel, oldalt az archívum alatt az utolsó hónapra kell kattintani.
;Ezzel a fa géppel jól végigjárom a poklot.
;Persze ezért csinálom.

43pbwjg8s

De nem is lehet dolgozni azokkal az eszközökkel amik nekem vannak. :(

43pbwjg8s

Egy kérdés közben:
;Ha egy lemezrugó darabot befogok az egyik végén, és két elektromágnes közé teszem, normál esetben különösebben nagy elektronika nélkül ugye max 50Hz et tudok csak elérni úgy hogy hol az egyik, hol a mésik elektromágnest kapcsolom be? Mint a tetovűló készülékeknél.
;Nagy dolog megoldani ha valaki más (esetleg akár nagyobb) és szabályozott frekvenciát akar elérni?