3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Péter,én még a helyedben egy galvo motoros megoldást sem vetnék el,ha már ennyire benne vagy a témában!

43pbwjg8s

A 3D nyomtatásnak nem az a célja, hogy funkicionálisan kész alkatrészt szolgáltasson.
;
;Néhány példa ahol mi szoktuk alkalmazni:
;A kisebb finomöntött alkatrészek alkatrészeit készítjük el vele úgy, hogy ennek segítségével el lehessen készíteni a nagyobb sorozatú viaszmintákat.
;Pl durván: elkészül a 3D nyomtatot minta. Erről készül egy öntőforma (általában valamiféle nagyobb szilárságú epoxiból, esetleg szilikonból) majd ennek az új, ellenállóbb formának a felhasználásával készül a viszminta amelyet már csak fel kell fürtölni, kerámiahéllyal ellátni. Ezt már kiégeted egy autoklávban és kész a &"szerszámod, amelybe már csak bele kell öntened a megfelelő szműtyit amiből készül az alkatrész.
;De nagyon hasonló a homokszerkények/síberek/betétek elkészítésének folyamata is a kisszériás homoköntött alkatrészek esetében. Gyorsabb megoldás mint kifaragni egy magszekrényt. Egy gyors nyomtatás után kiöntöd mondjuk &"folyékony fémmel&" (ez egy epoxi) a magszekrényt. Már döngölheted is a homokot és öntheted a fémet!
;
;Más esetben csak beépítési modellek készülnek. Ha valamiféle igénybevétel van, ott ezeket elfelejtheted.
;Ez az eljárás, csupán segédeszköz. A gyakorlatban soha nem készül vele késztermék.

43pbwjg8s

Gyuri! És mindenki!
;Ha 3D modellezés és rajzolásban kjell segítség csak szóljatok. Időmből telően szívesen segítek bárkinek.
;És nem pénzért!!! Hiszen hasonló dolgokkal foglalkozunk. Ér nekem az a segítség ennyit amit itt adtok nekem, hogy és is megtegyem ezt értetek. Nekem ez valahol csak szórakozás.
;
;Az egyetlen korlátozó tényező csupán az idő.

43pbwjg8s

Jó látni, hogy vanak lehetőségek.
;Gondolom, ha olyan méretben alakul ki a dolog) egy ilyet lehet akár tekercselni is.  
;Előzetesen én azt hiszem igen kis méretekről lenne majd szó.
;De előbb egyáltalán a megfelelő elvet kellene megtalálni. Az sem lesz két pillanat.

43pbwjg8s

Erről a galvo motoros megoldáról tudnál egy kicsit többet mondani? Sajnos ez így nekem latin.

vyvk7xm7

Elektronika Léptetőmotorok, vezérlőbeállítások © KisKZ #3349  
;„Én (majd egyszer talán) cseppenként akarom kirakni és felépíteni a modellt. Ez nem új dolog, csak érdekel, hogy lehet olcsón kihozni. „
;
;Linkelnél erre egy áttekinthető példát valahonnan?
;A módszerrel kapcsolatban még mindég van egy fenntartásom. Ha cseppented az anyagot, (még ha a kicseppentett tömeg vagy térfogat pontos is) lehet-e garantálnod a keletkező réteg precíz vastagságát, mert a kicseppentett anyag még terül is. Pedig az nagyon fontos lenne, mert a rétegenkénti vastagsági hibák szummája lesz a végén a kész darab pontatlansága. Ha nem tudod garantálni a rétegvastagságot, akkor mérned kellene azt, és a kapott mérési eredményt visszacsatolni az adagoló rendszerbe. Ha erre kényszerülsz, az rettenetesen elbonyolítja az adagoló mechanizmust is és a vezérlő programot is, és jó sok újabb problémát hoz be a rendszerbe.
;Majd kiderül, hogy van-e alapja a kétségemnek, mert az is lehet, hogy az állandó kicsöppentett mennyiséggel, az állandó hőmérséklettel és az állandó fényerejű és idejű megvilágítással garantálni lehet az állandó rétegvastagságot.
;
;Talán ezért alakult ki előbb a merülős módszer. Ott jóval egyszerűbb garantálni az állandó egyenletes rétegvastagságot.

000000000

a galvo motor le egyszerűsitve, az olyan even alapőszik mint az analog feszűltség mérők,csak bozonyos szőghatárig fordul el a tengely.ezek kőzt már van encoderes tipus is,és ilyen mocikat tesznek oéldául a lézer jelőlő gépekbe is !vagy a lézer show efekt gépekbe is ilyen van.kell hozzá egy jo vezérlő,és egy jo progi,és nerm lehetlen hogy nem e lenne jo arra,amit kigondoltál!? nekem van ilyen,de majd keritek pár linket ahol bővebben tudsz e témárol tájékozodni!:)))

000000000

kőszőnőm a korrekciot,de gondoltam Péter csak kikővetkezteti belőle,és éreztem hogy a rezgés meg jelőlés helyesebb lenne,dolgozom kőzbe,és sajnos lemarad informácio.mert ugye a lézer efekthez is kell min. két moci,egy Y&" és egy X.igy tudnak már oriás rajzokat,és már animáciot is rajzolni az égre.házilag is lehet egyébbként épiteni,és épitenek is,az eddigi leggyorsabb,amiről tudok az 16k-s,és nagyon jol műkődik.

000000000

Gyurikám ha már igy figyeled a témát,elvetélt őtletnek tartod az alkalmazását,a Péter őtletéhez?

vyvk7xm7

Ha egyenlőre a cseppentős módszernél marad, akkor nem kell a fény pozícióját változtatgatnia. Azt a merülős módszer esetében kéne. Az adagoló pozicionálására is lenne hasonló megoldás, ha nem nagy a munkaterület. http://www.motioncontrol.com/media/articlesProducts/2008/MotiCont10108.jpg&" TARGET=_fnew>;A lineáris DC motor.;

000000000

mennyire gyorsak ezek a mocik?

vyvk7xm7

Ezek, mint a zsírzott villám. A számítógép winyók fejpozicionálása is hasonló, csak íves mozgáspályájú. Úgy nem kell még a lineáris csapágyazás sem, elég a radiális. De X-Y pozicionálásra azt a módszert nem tartom egyszerűnek, mert programból kéne megoldani az íves-lineáris átalakítást.
;
;A tekercs mozog egy mágneses üregben. Pont, mint egy hangszórónál, csak hosszabb a löket. Nagyjából ennyi. A mozgó tömeg kevés, a gyorsító mágneses erő meg sok. Ha a kapcsolódó tömeg sem túl nagy, akkor jó a gyorsulás is. A pontos pozicionáláshoz azért itt is kell a PID, a jó serverősítő és a pontos tartós útjeladó. Viszont megszűnik a golyósorsós erőátvitellel járó minden probléma.

43pbwjg8s

Igen... Ritka hogy valaki visszanéz és meglátja, hogy az embert mi foglalkoztatja a legelejéről. :)
;Igazán nem tudok linkelni neked olyat ahol egyértelműen leírják ezt a dolgot. Azonban a szeteolitográfia ideje bizony lejáróban van (ez a merülős módszer amit többször emlegettek) ha szétnézel a piacon.  
;Ha csak a műanyag alapú &"3D nyomtatást&" nézed, felváltott először a most tárgyalthoz hasonló rétegenkénti felépítési módszer, majd a még egyszerűbb nyomtatás.
;A most tárgyalt eszközre létező példa az Attiláék által alakított http://www.prototype.hu/newweb/&" TARGET=_fnew>;Prototype kft.; által forgalmazott eljárás és eszközök.
;A másik, a nyomtatáson alapuló megoldásra példa a http://www.varinex.hu/index.phtml?agid=122&" TARGET=_fnew>;VARINEX Rt.; által forgalmazott Objet rendszer. Nagy szerencsém van, hogy mind a kettő vállalkozás szakági igazgatója jó barátom, és elég sok anyagot, ismeretet sikerült szereznem már. Nem véletlen talán, hogy ez a dolog itt mozog a kisagyamban egy ideje.
;Egy kicsit segíthet a látező technológiák megismerésében a VARINEX belinkelt oldalának alján található kis anyag a LOM (Laminated Object manufacturing) technológiáról.
;Ez ugyan szerepel az oldalukon, azonban már túlléptek ezen a technológián (a gépet megkapta az Egyetem ingyen). E helyett most már a tiszta 3D nyomtatással állítják elő a modelleket.
;
;Szerintem, hogy végleg elfelejtsük ezt a cseppentés kifejezést, az anyagot jobb kényszerpályára állítani és kényszeradagolni.
;Ezért is a futó kérdésem a MAC3 topicban a munkadarab és az adagolófej relatív sebességének méréséről/számításáról.
;Én nem csepegtetni hanem &"rálőni&" akarom a szükséges helyre. Persze itt nem kell nagy sebességű becsapódásra gondolni.
;Ennek oka az, hogy nem akarom azt megengedni, hogy a kiadagoló szerkezetben lehessen olyan még kiadagolatlan anyagrész amely már találkozott az UV sugárzással.
;Emellett ez esetben garantálni tudom, a kiadagolt egységmennyiséget, a kiadagolás pontos helyét.
;A rétegvastagság beállítása megtörténhet a kijuttatott anyag mennyiségének beállításával és/vagy a kijuttatás gyakoriságával is.
;Ha tudom milyen sebességgel mozgok az adagolóval akkor ennek kiszámítása megoldható.
;Amikor az EFD-vel tárgyaltam kiderült, hogy kitűnő választás lett volna erre a feladatra a Microdot 741 MD. Pontosan ezt csinálja amit én elvárnék. Garantált rétegvastagságot ad amelyet a vezérlőelektronikával és a meghajtással kitűnően lehet szabályozni. Csak sajnos nagyon drágán.
;A technológia tehát él, létezik. Csak meg kellene találni azt a hobby megoldást amivel meg lehet közelíteni ezt.
;
;A sebesség egyébként sem lehet túlzottan nagy. Erről már beszéltünk. A dermedés sebessége az ami meghatározza azt, hogy mennyi ideig kell a 365 nm-es sugárzási körben lennie a lerakott anyagnak. Ez persze már változója a bevilágítás erősségének, és a 365 nm-es hullámhosszú UV fénnyel bevilágított terület nagyságának.
;Alapként lehet mondjuk 3s-al számolnia. A bevilágításnál meg kell találni, hogy milyen eszközzel tudja az ember a lehető legjobb dermedési időt elérni, és milyen felületen tudja ezt elérni. A kettőből már meghatározható az a legnagyobb haladási sebesség ami a munkaasztal és az adagoló között lehet.
;Persz ne felejtsük el, hogy ez a bevilágítás csupán a dermedéshez jó. A teljes kikeményedéshez a 250nm-es UV hullámhossz szükséges. Ennek a megoldása talán már egyszerűbb, hiszen ezt érdemes úhgy megoldani, hogy a teljes munakterületet folyamatosan világítjuk be vele.
;
;A sztereolitográfiával kapcsolatban nekem a túlzott felesleges anyagfelhasználás mellett más fenntartásaim is vannak. Tudom, hogy ezek megoldottak kellenek hogy legyenek, hiszen ez a technológia is futott.
;Ilyen a megfelelő fókuszálás. Hogyan lehet hobby körülménye között úgy fókuszálni, hogy a koncentrált fénysugár csak a legfelső felületet és csak a megfelelő mélységben érje és aktíválja.
;Itt látszik az, hogy én gépész vagyok, így inkább a mechanikus, avgy egyszeűbb elektronikus megoldások felé hajlok. Sajnos az otikában (van más projektem is amihez ez kellene).

43pbwjg8s

Szerintem ne vessünk el semmit.
;Az hogy én kispéciztem maganak egy megoldást az még nem jelenti azt, hogy az jobb mint amit Ti gondoltok. Itt (én legalábbis úgy szánom) nem én építenék gépet, ahnem MI.!
;Remélem Ti is így érzitek.
;Úgyhogy lehet több fonálon is szaladni. Valamelyik csak Arianne-é lesz! :)