Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Több videónál azt láttam,hogy ventilátorral hűtötték egy videónál volt,hogy vízzel oldották meg a hűtést.

ks46twg3x

Szia,
;
;Számos megoldás van erre a neten. Pl. YouTube.
;A legjobban az tetszett ahol fához való csigafúrót használnak csigaként.
;A vákuumozás szerintem nem fog menni...

000000000

Fához használt csigafúróra gondoltam én is 18mm-es átmérőben lehet is kapni,a cső amibe beletenném azt pedig dörzsáraznám.

000000000

PSoft

;A klasszikus,és a legjobb,a vízhűtés lenne.
;&"Ipari&" extrúdereknél is ez a bevált megoldás.
;
;Több lépcsőben temperált vízágyon,kaliberező matricákon keresztül húzzák át a szálat/formát.
;Egy,vagy több precízen szabályozható sebességű vonómotor segítségével,szinkronban az extrúderrel.
;
;
;

000000000

Akkor valószínű a vizes megoldást csinálom meg.

PSoft

;https://www.youtube.com/watch?v=Tp2Rdx69SSo&" TARGET=_fnew>;Tanulmányként,mindenképp jó lehet.;
;
;

000000000

ezsolt74

Itt van egy komolyabb de nagyon egyenetlen szálat készít.
;https://www.youtube.com/watch?v=8mqCHQSSxNs&" TARGET=_fnew>;Russ&#039s  filament extruder;

hduf42fua

Üdv az uraknak !
;Nem nagyon értek a 3D nyomtatáshoz ,de az alábbi videón látható extrudert nem lehet -e kicsiben
;megcsinálni és rögtön a nyomtatófej helyett használni, A darálékot pedig egy hajlékony csövön
;odaszállítani. Így meg lehetne spórolni az idegbajt a pontatlan filament miatt. ??????

ezsolt74

Az lenne a gond vele hogy a szálat vissza is kell húzni mikor épp nem nyomtatandó részen megy a fej, különben folyik az olvadt műanyag ki a fejből és összeszálaz mindent.

hduf42fua

Igen- igen ! De akkor mire valók a tolattyúk  acsappantyúk és az egyéb bizgentyűk.Ja és a nyomás hatására átmérőjét változtató fúvókák ???

vjanos

https://www.youtube.com/watch?v=0l-8UpCbK2A&" TARGET=_fnew>;De meg lehet... :);
;
;Illetve ha jól tudom egy fórumtárs is törpöl ilyenen...

PSoft

;Kézzel húzva,sosem lesz egyenletes a szál.:(
;Pont ezért kell az egyenletes,állandó sebességű szálhúzás,szinkronban az extrúderrel,a kilépő szál sebességével.
;
;Ennél a megoldásnál,az extrúderből kilépő szál a vizes hűtőig azon a pár mm hosszon,még igen csak képlékeny.
;Alig pár fokkal &"hidegebb&" csak,mint az extrúder belsejében.
;Minden apró rezdülésre átmérőváltozással reagál.
;A vizes hűtőben a visszahűtött szálnál,már nincs lehetőség átmérő korrekcióra.
;Ezért fontos a képlékeny szakasz állandó sebességen tartása.
;A hűtő utáni egyenletes &"vonással&" két/három hűtőhossz után beáll a kívánt szálvastagság.
;
;Ilyen megoldásnál,a vonósebesség nagyon finom állításával/gyorsításával,még pontosítható/állítható is a szálvastagság.
;Persze,mindennek feltétele,hogy az extrúdernél is biztosítani kell a változtatható,de egyenletes sebességet.
;
;Az &"ipari&" gépeknél,már a fejben,közvetlenül a matrica után/azzal egybeépítve,egy egységben megkezdődik a nyomat hűtése,ott ilyen gondok nem nagyon vannak.
;
;

xmkwac9

A polipropilénnel már próbálkoztam: sajnos semmihez sem tapad. Kapton szalaghoz sem, ABS-hez sem (azzal volt bevonva az asztal). Saját magához persze tapad, de sajnos szinte semmi sem oldja (acetont, toluolt próbáltam). Persze az acetont PP-ből készült flakonban tárolják, tehát ez nem meglepő. Talán diklórmetán oldja, de az nem csak mérgező, hanem még rákkeltő is. Azért még azt kipróbálom.
;Most jutott eszembe: PP-ből készült ragasztót kellene szerezni és azzal bevonni az asztalt!