Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

PSoft

"Azért rámutatnék" hogy egy apróságot figyelmen kívül hagytál.

[#4220@morvfer7]  kolléga akinek írtam, értette a viccemet.
[#9191@OlyFlyer]  pedig -aki még nem oly régen A-Camera néven domborított itt a fórumon- csak "beletrollkodott" és konkrétan bevásárlókocsi tolvajnak nevezett, mert...úgy tartotta a kedve.

De, tényleg "ugorgyunk".

OlyFlyer

Én senkit nem neveztem tolvajnak. Csak a szavaidat igéztem és kérdeztem valamit, viccelni próbáltam, de úgy látom nem tetszett, megsértődtél. Bocsánatot kérek. [#integet2]

OlyFlyer

IdézTegezhetsz nyugodtan, hisz...

Köszönöm az engedélyt. [#vigyor2]

IdézTe vagy a korosabb.

Igen, úgy látom 3 évvel nyerek mert én 56-ban születtem... [#nevetes1]

afjybsise

Hát, úgy tűnik senkinek nem jött át a vicced...[#nemtudom]

remrendes

jani300

És hova dugod ? :)
Nekem 12 es rémlik ,csak azért :)[#integet2]

remrendes

Marmint lapos alatetet, eddig nem tudtam mekkora.
Most megneztem, hogy a 100Ft-os:
Átmérő: 23,8 mm; Súlya: 8 g
Vastagság (az érme pereménél mérve): 2,6 mm

Szoval ez alapjan igen, M12 a mukodo meret.

emerzee_

https://www.printables.com/model/540019-removable-trolley-100huf-coin-keys
Ezt rajzoltam hajdanán. Tök jól működik minden eddig próbált kocsival...

NickE

Régi PLA filamentem már kezd könnyebben törni. Van valami gyógymód erre? El kell használni a filamenteket időben, nem szabad sokáig tárolni? Az a baj, hogy vannak olyan színek, amire ritkán van szükségem, de néha mégis kell, ezek szoktak felmaradni.

RJancsi

A legjobb időben elhasználni. Megpróbálhatod alacsony hőfokon (legfeljebb 30-40°C légkeveréses sütőben) kiszárítani. De vigyázni kell, nehogy nagyon meglágyuljon mert akkor deformálódik a szál és nem fogod tudni használni.

PSoft

Van már tán három éve is [#nemtudom] hogy nem nyomtattam...
Van még jó pár bontott -negyed, fél, majdnem egész- PLA filamentem, csak úgy..."szanaszét".
De egész, bontatlan tekercsek is.
Lehet hogy...nyomtatnom kéne? [#nemtudom] :)

RJancsi

Lehet, de már új filamentekkel. [#nyes] Nekem a fél éves (Gembird) PLA is annyira törékennyé vált, hogy alig tudom befűzni. A "spulniból" adódóan nem egyenes a vége, így nehéz betalálni a bowdenbe. Korábban 3 ujj között kiegyenesítettem a végét, de most esély sincs rá, egyből elpattan. Úgy szoktam segíteni ezen, hogy láng felett megmelegítem és meghúzom. Így az elvékonyodó rész egyenes és vékonyabb is lesz, azt már gond nélkül be lehet fűzni. Óvatosan kell melegíteni mert könnyen pörkölődik. Ha már kifutott tej szaga van az régen rossz. [#wilting]

B.Zoltán

Én 60 fokos meleg vízbe raktam bele egy 10 méteres nagyon törékeny darabot 10-15mp-re amíg átmelegszik, utána tökéletes lett.
Tekercsnél nem tudom működne-e.

A lényeg, hogy ne legyen 60 foknál melegebb, mert akkor deformálódik.
Szerintem a víz nem árt neki, gyártáskor is abban hűtik.
Csak a granulátum ne tartalmazzon vizet, azt szárítják is előtte.
Volt olyan filamentem, ami lezárt  zacskóban nedvszívó mellett a tekercs 5-10 cm-es darabokra volt szét esve.

keri

Felmelegítés után jó ideig megint nem törékeny. Én csak hőlégfúvóval szoktam kezelni.
Bár igazság szerint nem volt még komoly problémám ezzel, csak télen próbáltam kiegyenesíteni a befűzéshez és eltört.
Másik hogy én főleg Herz anyagot használok.
Az újrahasznosított kínai anyagokról hallottam rosszat, pár tekercsem van, de még azzal sem volt gondom.

PSoft

Régebben, egyik Fórumtársunk árult kínai PLA-t.
Jó pár gurigával vettem én is belőle, mindenféle színben.
Van is még belőlük pár, eredeti csomagolásban.
Egyikkel sem volt gondom/bajom, de gyanítom most, évek elteltével sem lenne.