Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Nem lehet hogy a tárgyhûtés ráfúj a fejre, és most nyomtatsz olyant amiben ciklikusan kell a hûtés? Vagy simán manuálban felfûtöd, és közeben ugrál?
Van erre egy PID utasítás (G-kód), azt hiszem az M303, keress rá.
Na rákerestem helyetted:
Auto-tune hotend at 210 °C for 8 cycles:
M303 E0 C8 S210

..utána letárolás eepromba:
E500

Egy próbát megérhet.

VighLajos

Köszönöm, kipróbálom.
Továbbá nyomok olyat, aminél nem csinálta ezt, vagy nem vettem észre...
[#nemtudom]

keri

Nem lazult ki a fejben a hőmérő? Esetleg valami érintkezési hiba?

SzaboDenes

Sziasztok!

Építettem egy 3D nyomtatót, de nem nyomtat jól. Látszatra nagyon szépen nyomtat pl. egy tesztkockát, egy zárt alakzatot tökéletes minőségben sikerül kinyomtatnia. De ha a tárgynak vannak kiálló nyúlványai,részei, ott mintha nem nyomna elég anyagot, elválnak a rétegek, könnyen letörnek. Próbáltam csinálni közeli képeket, hátha valaki tudja mi lehet a probléma.
Csap egy tipp: Szerintem ott jön elő ez a jelenség ahol RETRACTION van.
Olyan mintha a RETRACTION több anyagot húzna vissza, mint amit kinyom mikor folytatja a nyomtatást. Így anyaghiány keletkezik. De elvileg ilyet nem csinálhatna, ha jól gondolom.
Az extruder "hozama" pontosan be van állítva, tárgyhűtés van.

Segítségeteket előre is köszönöm.
Dénes

RJancsi

Első körben kapcsold ki a retract-ot. Egyből kiderül az okozza-e a problémát.

VighLajos

Nem ez volt a probléma.
[#falbav]
Eddig nem figyeltem a felfűtési ciklust. Most ott ültem a gép mellett, és így vettem észre, hogy túllendül-alászalad.
Sejtettem, hogy valami a hőfokszabályzóval történhetett.
A neten valami angol akcentussal beszélő indiai-féle, és a videója adott támpontot.
A gép menürendszerében van: PID. A gyári beállítás öt túllendülés után stabilizálja a hőfokot.
No, én ezt nem vártam ki, és hibát kerestem. [#falbav]
Átállítottam az értéket 3-ra, így nem várakozik annyit a nyomtatás elkezdéséig, stabilan tartja a beállított hőfokot.

Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Lajos

Kádár Ferenc

Szia,

Nagyon valószínű, hogy lépést téveszt az extruder motor.
Próbáld lassítani a sebességét retraction esetén.

SzaboDenes

Sziasztok!

Kikapcsoltam a RETRACTION-t, és az apró kiálló részek is tökéletesek, csak természetesen minden szöszmöszös.

Közben a neten kutakodva találtam sok leírást erről a retraction hibáról.
Az elvet sajnos nem értem, de mindenhol kb. ugyanazt írják:
Ha nincs retraction akkor szöszöl. Ez értem is.
Ha elkezdem növeli a szeletelőben a visszahúzás mértékét,sebességét, lesz egy jó beállítás, amikor tökéletes.
Ezt is értem.
Viszont ha tovább növelem a visszahúzás mértékét, akkor az a jelenség játszódik le, ami az előző hozzászólásomba a képeken látszódik.
Anyag hiány jelentkezik. Na ezt nem értem, hogy miért keletkezik anyaghiány. Mivel pont ugyanannyit nyom vissza a retraction után, mint amennyit visszahúzott. (A motor természetesen nem téveszt lépést, nincs akkora sebesség, gyorsulás,stb.)

Az újabb CURA-ban már elvileg van erre kompenzáció:
"Retraction Extra Prime Amount" ez egy plusz extrudálás minden visszahúzás után, alapból 0 az értéke.

Nekem a jelenlegi beállítás(hibás)
retraction speed 50mm/s
retraction distance 5mm
(direkt extruderem van)

levettem 20mm/s, 2mm -re első próbára, így már nincs anyaghiány, jó a nyomtatás, de így még szöszös.

Holnap elkezdem növelni, hátha sikerül egy jó beállítás találni.

B.Zoltán

Nekem a retraction sebessége 80mm/s, eredetileg 20-30 körül volt. Látványosan csúnyán nyomtatott az Ender.
A retr. sebesség növelése mindkét nyomtatómnak jót tett.
Az A-retraction 1500 nekem most.

A visszahúzás mértéke több, mivel bowdenes az extruderem.
ABS-nél a 3mm így is elég, különben hiányos lesz, PLA-nál 6mm.
Kísérletezni kell vele, és találsz egy jó beállítást.

keri

Én azért csak lefuttatnám azt a PID kalibrációt, hogy kolléga javasolta. Nekem csak ~2 túllendülés van felfűtésnél. Illetve a hőfok stabilitásnak jót tesz a fűtőblokk szigetelése, ha még nincs. Kaptonnal is körbe lehet tekerni, de már vannak rá szilikon tokok.

VighLajos

Lefuttattam, minden OK azóta. Igaz, a fej nincs hőszigetelve azóta, amióta kétszer is ledobta magáról a gumibugyit.

RJancsi

Én is gondolkoztam a gumibugyin, aztán hirtelen felindulásból rátekertem a fejre egy spulni teflon szalagot (amit a víz-gáz szerelésnél használnak). Évek óta teszi a dolgát, mérhetően hamarabb éri el a fej az üzemi hőmérsékletet. És még csak el sem színeződött, pedig elég gyakran nyomtatok 250-260 °C körül PETG-vel.

RJancsi

Nem szép de hasznos...[#nyes]

D.Laci

Ha a hőtorokra is tekersz egykis teflonszalagot akkor még azt is könnyebb hidegebben tartani.

RJancsi

Mi az a hőtorok? [#wilting][#nemtudom]
A fej stimmel, fölötte a bordás részt hűti a ventillátor. De hol a hőtorok? És ha hűteni kell, akkor miért jó, ha betekerem hőszigetelő anyaggal? Nem az a jó ha szabadon szellőzik?