Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Vékonyabb rétegek az alsó szegmensben, és erősebb hűtést alkalmaznék, alacsonyabb sebességen.

De az ilyen lapos szögű kilógással mindig lesz ilyen probléma.

Nekem a legdurvább amit csináltam ilyesmit és jó is lett az egy modell helikopter farok rotor, ami nagyon kis szöget zár be az asztallal, hasonlóan a tojás aljához.
Alátámasztást nem akartam, hogy sima maradjon a felület.

Ezért 0.2mm-es fúvókával, 0.02mm rétegvastagsággal nyomtattam. Úgy választottam meg a vastagságot hogy legyen átfedés az egymást követő rétegek külső falai között.
Nekem csak egy oldali hűtésem van (lustaságból) ahol érte a légáram ott tökéletes és sima lett a felület alul is, de ahol szélárnyék volt ott ronda lett.

Aztán végül SLA nyomtatóval nyomtattam ki, azóta is az van a helikopteren, mert a sokkal rondább SLA nyomtatás is hatékonyabbnak bizonyult mint a gyári propeller.

https://www.thingiverse.com/thing:5200623

335ubzjy9

Amíg meg nem jön a gépem, elkezdtem tanulgatni a programok használatát. A Thinkercad-ben csináltam egy Star-Wars-os bevásárlókocsi érmét. Az egyik fele birodalmi logós, a másik lázadó. Mindkettőt a Thingiverse-ről töltöttel le, és importáltam. A két fél között egy 0,5 mm sima korong van. Egész jól sikerült (szerintem). Aztán betöltöttem az Ultimaker Cura-ba, és indulhat a szeletelés. Aztán meg is lepődtem, amikor megnéztem az előnézetben. Alul a birodalmi logóval kezdi, amit a 4. réteggel befejez, és jön az elválasztó korong.Az 5-7 rétegek szépen elkészülnek, aztán a 8-14 rétegeken a két oldal egyvelege következik, majd újra 2 réteg sima, és kezdi a rebel oldalt. A képeken látszik, miről beszélek. A kérdés, hogy miért csinálja, ez jó, vagy rossz nekem, és hogyan lehet megszüntetni?

335ubzjy9

Elfelejtettem a kép-aláírásokat.
Sorban a 4-es réteg, az 5-ös és 15-ös, a 8.as, 12-es és 18-as rétegek.

xhadp99yn

Szia

Jó lesz ez semmi baj vele
Tehát a hol a minta van ott nincs teljes kitöltés azért vannak benne a forma

ha jól nézem a két logó domburú ezt inkáb két darabból össze ragasztanám

335ubzjy9

De a két fél között teljes kitöltésű réteg van, 1,5 mm. (rosszul írtam a poostban). Ezért nem értem. Nem akarok a ragasztgatással vacakolni. Persze majd kiderül, ha lesz nyomtatóm, hogy milyen lesz.

xhadp99yn

100% kitöltés van állítva mert lehet az alsó felső réteg tévész meg mert azzal is lehet játszani

KBalázs

Némelyik publikált "nyomtatásra-kész" szerkezeti modellnél (STL) azt látom hogy a furatok nem átmenôk, hanem be vannak falazva, egy vékony rétegben. Ha csak egy helyen/szerzôtôl látnám, véletlennek is gondolnám, de már sokadiknál látom. Ráadásul nyomtatási síkra fektetve függôleges furatok, tehát alapvetôen könnyen nyomtatható helyeken. Vagy, pl. ha egy hatlapfejû csavar helyénél, ami az asztalra fekve inudul, nem egy csavar helyét adja ki, hanem van a hatszög, majd a befalazott rész (ez jellemzôen tized-mm vékony) majd a furat. Szerintem ha lyukas az idom, könnyebben nyomtatható, mintha a nyomtatónak ki kellene töltenie a teljes felületet.
Mi motiválta erre a tervezôket? (Nem gyôzöm kilyuggatni, mikor belenyúlok úgy is a dizájnba.)

keri

Nem tudom pontosan mire gondolsz, de úgy sejtem a homogénebb felület miatt csinálják, mert a kitöltés így egységes, nem kerülgeti a lyukakat, tehát esztétikai szerepe van.
Főleg látszó részeknél, műszer előlapnál bevált trükk ez.
Ha nem látszó rész, akkor nem tudom miért így csinálják. Én igyekszem úgy tervezni, hogy a lehető legkevesebb utómunka kelljen.

keri

Hatlap fej mögötti falazás meg azért kell, mert akkor az "bridge" módban kinyomtatható, míg egy levegőben lógó lyuk ronda lesz.
Én erre azt szoktam, hogy a furat falát viszem le az asztalig, így meg van oldva az alátámasztás, és könnyű kitörni.
Bár igazából a sima automata alátámasztás is egész jól meg szokta oldani ezt.

KBalázs

Mutatok két példát, bekarikáztam a lényeget. Nem látható részek ezek.

gyorkecs

Hasonlóval találkoztam már FreeCad alatt, amikor pl. két darabból készíted a kivágandó részt. Ha nem csinálsz egy "refine"-t a kivágott darabon, akkor az benne hagy egy élet, ami a modellen csak élnek látszik, és ha exportálod .stl-be akkor szintén megjelenik. Aztán pedig a szeletelő valószínüleg egy réteg vastagságban azt gondolja, hogy oda kell anyag (a két él találkozásához). Szóval bugnak gondolom első körben. De a csodás mai világban azért az is lehet, hogy direkt van benne, hogy mégse legyen úgymond "konyhakész" a letöltött model. Hülyeség?

KBalázs

Azt hogy "mire gondolhatott a szerzô", talán sose tudjuk meg. Majd kinyomtatok egy eredeti, és egy lyuggatott mintát is, és kiderül [#fejvakaras] van-e elônye.
Más. Sikerült találnom itthon 4 bontott tekercs (kisebb nyomatokra félreraktam) sokat tárolt PLA anyagot (Herz, 3mm). Úgy számolom álltak 4 évet, átlagos szobai körülmények közt, egyszerû áruházi zacsiba dobva. El tudom ôket törni ha nagyon akarom, de most nyomtattam egyikkel már 4 nyomatot, abszolut jó. Szerintem amikor elporladnak a szálak, az vagy a túl hideg környezet (a felhasználáskor), vagy valami rossz minôségû "önmegsemmisítô" anyag miatt lehet.

B.Zoltán

Ezt a módszert én is nagyon gyakran alkalmazom (amit bekarikáztál), mert ha alátámasztást csináltatok, vagy esetleg amit keri írt, lehúzom a luknak a kontúrját az asztalig, csak így tudja értelmesen kinyomtatni a lukat, mert az szűkebb, mint a csavarnak a hatszögletű feje, és a levegőbe fogja rajzolni, ami le fog hullni.

Amit még szoktam alkalmazni, hogy enyhe kúpot csinálok, amit még biztonságosan ki tud nyomtatni a nyomtató, a hatszöglettől a luk felé. De ez a terhelhetőséget rontja. Ez inkább süllyesztett csavaroknál jó megoldás.

Nekem sokkal egyszerűbb egy 0.2-es hártyát kivágni, vagy esetleg fúróval átlökni, mint ezeket az előbb leírt megoldásokat kikaparászni a lukból.

Amit keri is írt, hogy ha azt akarom, hogy szép legyen a felület, akkor ott is egy teljes vékony 0.2-es egységes felületet nyomtatok, és akkor nincs rajta a felületen (pl. egy műszer felületén) a lukak körüli körvonalaknak az elrondító hatása. Nem beszélve arról, hogy a tapadás is biztosabb, ha egy sík felületre nyomtatja már ezeket a körvonalakat.

Persze kinek mi a fontosabb: a szépség, vagy a gyorsaság. Mindenki döntse el saját maga.

laaci

Szia!

Erről már beszéltünk.
Amúgy 1 ~30mm fogaskerékhez elment az 1 kilós tekercs fele mire rájöttem, hogy nagyon-Nagyon-Nagyon lassan, zárt térben. A nyomtatás befejezése után az asztal fűtést visszakapcsolva, ezáltal a zárt teret egyenletes Hőmérsékleten tartva lehet kerek tárgyakat nyomtatni, de ...
Igazad van, 2 fejes nyomtatóval csak a külső falakat nyomtatva POM anyagból egyszerűbb lett volna! :)
Amúgy a közepe ~20% zsugorodot, a külső ~25%-ot.
Nah ezzel számolj ha tudsz. :)
A belső tengelyátmérőt vettem szűkebre, a szeleteléskor 25% nyagyobb darabot nyomtatva, nagyon lassú nyomtatással, érzsd 10mm/s, a teljes nyomtatás során. kialakult egy működő fogaskerék.
A gyerekjátékot fél Év múlva elajándékozták a Vöröskeresztnek, mert a gyerek már nem játszott vele.
Kisérletnek jó volt!

Üdv.
laaci

laaci

Én is egy "segítségnek" gondolnám a "hibás" tervértelmezés következményeként.
A G-kódot olvasva kicsit világosabb lenne a kép.
PL. a lyuk takaró réteg úgy van írva a kódban mintha az egy egységes felület lenne, csak a "lyuk" felett emeli a ventillátor fordulatát. Azaz mintha "Bridge" módu nyomtatás lenne. Persze számolni kéne hogy az adott hosszhoz tartozó "anyagáramlás" mennyire kevés, mint "Bridge" módban, hogy hidat húzzon a luk fölé. stb.stb.
De ezek már olyan nyüansznyi külöbmségek, amivel idétlen idő mennyiséget el lehetne bohockodni, és hosszútávu haszna nulla lenne.
>Én is egy "segítségnek" gondolnám a "hibás" tervértelmezés következményeként.

Üdv.
laaci