Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

[#vigyor] na ilyen gyerekjátékokba PETG tökéletes megoldás. Illetve én máshova is azt használok. Meglepően tartós, de szeretném kifejleszteni a POM-os technológiát én is, mert az lenne az igazi, ipari használhatóságú alkatrész.

f0e7gg4wc

köszönöm a tippeket, hamarosan kipróbálom

f0e7gg4wc

Helló, Üdv Mindenkinek,
a csatolt képeken látszik a hiba, egymás után lett nyomtatva, a rószaszínű nyuszin látszik a hiba, a piroson nincs, a piros volt az első, a tojásoknál is a piros volt először, PetG mindegyik szál, nem dugulás volt, most épp fehérrel nyomtat hiba nélkül, minden beállítás ua volt, rossz lehet a szál?
a szériaszámból nem derül ki a gyártás ideje,
Üdv,
Csaba

KBalázs

Nedves helyen volt tárolva a rózsaszín szálad. Kiszárítod, jó lesz az. Nem tojás ez hogy megromoljon [#vigyor]

f0e7gg4wc

sajna origi vákuum zacsis volt mind a kettő, és használok szárítót is

335ubzjy9

Sziasztok.
Most nyomtattam egy tesztet, de nem nagyon tetszik az eredmény. Mondjuk értelmezni nem tudom amit látok, ehhez kéne némi segítség.

keri

Ez egész jó.
Kicsit sok az anyag a felső rétegen.
Bekapcsoltad a vasaló funkciót? Vagy kapcsold ki, vagy vedd visszább a vasaláshoz tartozó extra anyagot.
Ha nincs ilyesmi, akkor kalibráld be hogy megfelelő mennyiségű anyagot húzzon be. Azaz ha beírod kézzel hogy 100mm extrudálás akkor annyit is extrudáljon pontosan.
Ha ez megvan akkor lehet nézelődni a többi problémát.
Talán még kicsit lötyögős a mechanika, vagy túl gyorsan nyomtattad, de a túl sok anyag is tudja ezt a fajta csíkozódást okozni.

keri

Máskülönben a fehér PLA a legszívatósabb anyag. Kezdésre próbálkozz másikkal is.

f0e7gg4wc

pár órája feltettem a lilát, ua paraméterek és körülmények, még nem látszanak hibák, lehet hogy nem petg a pink petg?

335ubzjy9

Hol kell keresni ezt a vasalót? A mechanikán húzzak meg valami csavarokat? Ha nem annyit extrudál, akkor mit állítsak?
Köszönöm.

keri

Cura, vagy Cura alapú szeletelő programokban a haladó beállításokban van.
Magyarul nem tudom, mert engem halálba idegesítenek a magyar fordítások.

Ironing néven van nekem és az Ironing overflow érték szokott magas lenni amikor így maszatol, de alapból érdemes is kikapcsolni az Ironing-ot, ha  nem kell kifejezetten olyan felület, mert csak az időt pazarolja.

A nyomtató mozgás beállításainál van extruder beállítás és ott egy step/mm érték azt kell korrigálni általában.

Én úgy szoktam, hogy a leveszem a száltovábbító szerkezetet, vagy a fejet, megjelölöm a filamentet a bevezetésnél. Kiadom a 100mm extrudálás parancsot, és megint megjelölöm. Kihúzom és megmérem tolómérővel. Ha pl 105mm-t extrudál 100mm parancsra akkor a step/mm értéket osztom a valós hosszal, szorzom a kiadott paranccsal és az az érték lesz jó.
Aztán újra tesztelem.
A végén ne felejtsd elmenteni a beállítást, mert különben kikapcsolás után elfelejti a legtöbb gép.

Mechanika. A görgőet/csapágyakat be kell állítani hogy teljesen kottyanás mentes legyen és ne szoruljon. A szíj szokott még laza lenni, azt kell enyhén feszíteni.
Viszont ha túlfeszíted, akkor megnyúlik a szíj, és torzul a nyomtatás mérete, valamint sokkal gyorsabban elszakad a szíj. Ehhez kell egy kis érzék, hogy mi a jó, gépenként, szíjanként eltérő. Pl. nekem acélsodronyos a szíjam, az sokkal merevebb, jobban meg lehet feszíteni, de alapból minden gépen olcsó szíj van.

De mint mondtam ezt csak akkor, ha a fenti paraméterek már a helyükön vannak.
Másik hogy a túl gyors nyomtatás is növeli a rétegek pontatlanságát, nem biztos hogy mechanikai lazaság van.

Nekem volt olyan hogy a durván masszív és precíz mechanika ellenére csinálta, aztán kiderült a fej befogása lötyögött [#vigyor] Tettem alá egy gumi O gyűrűt, azóta jó.

335ubzjy9

Köszönöm a kimerítő választ. A vasalás ki van kapcsolva. A mechanika az összeszereléskor nem lötyögött sehol érzésem szerint. Végignéztem/olvastam egy csomó "megkaptam a gépet mit csináljak vele" típusú anyagot, próbáltam aszerint eljárni. Az extrudálást majd megpróbálom lemérni, bár nem értem, hogyan tudod lemérni, hogy mennyit nyomott ki, ha már kinyomta. Én arra gondoltam, a fej tetejétől lemérek 120 mm-t, extrudálok 100-at, aztán megmérem mennyi maradt a jelig. Jól okoskodok? Ja direkt extruderem van. (Ender 3 S1)

VighLajos

Igen, jól okoskodsz!
Így kell kalibrálni.

harima

A videó szerint.

keri

Igen, úgy is jó, csak én nem szoktam feleslegesen beolvasztani az anyagot. Tehát a fejen nem, csak a továbbító motoron küldöm át a szálat.
Akár úgy, hogy leszerelem a fejet, ha nem bowdenes. Bowdenesnél elég csak kihúzni a fejből a csövet.