Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Kifejezetten jól bírja a fogaskerék üzemmódot a PETG.
A PLA is mellékesen, csak az a nagy fordulatot nem szereti, mert megolvad.
De amíg nem melegszik túl, van kenése, addig mindkét anyag nagyon jól bírja a koptatást.

Bár turmixban nem próbáltam még, de én úgy tippelem bírni fogja a garancia időt.

Nejlonból persze jobb lenne, de azt meg durván nehezebb nyomtatni a zsugorodása miatt.

Nekem régi mániám hogy két fejes, vagy fejcserélős megoldással, a fogaskerék magját nejlon-karbonból nyomtassam, a külső 0.4mm réteget, meg POM-ból. Így nagyon erős, és tartós nyomtatott fogaskerék készülhetne, ami jobb mint a gyári.
Ugye a karbon miatt nagyon abrazív amit ebből nyomtatunk, ezért kell a külső réteg, viszont a POM önmagában túlságosan zsugorodik.

keri

Nekem soha nem volt semmi ilyen bajom.
Igaz, nem is ügyelek arra hogy páramentes legyen [#vigyor]

Viszont nekem Herz filamentjeim vannak főleg.
Bár van pár kínai noname is, vannak az újrahasznosított PLA-k, amikről azt hallottam tényleg törékenyebb. Valamennyit mindig tesznek bele, de gondolom ha túl nagy az aránya, akkor probléma.
Illetve nekem hidegben volt törékeny a szál...gondot persze nem okozott még, nem tört a nyomtatás közben, csak ha kézzel nagyon meghajlítottam.

yb8iik8sz

Sziasztok.
Szeretném segítségeteket kérni. Érdekelne, hogy 3D nyomtatóval mekkora a legnagyobb munkadarab amit tudnak készíteni és kb. milyen áron? Pl. egy d=2000 mm gömb héját hány darabból lehetne kinyomtatni?
Köszönöm.

RJancsi

Árat nem tudok mondani, de 3D nyomtatással már készült emeletes ház, beton és acél híd is. Szóval a 2 méteres gömb nem akadály. [#nyes]
Házak
Hidak
Hajók

laaci

Lehet jobban jársz, ha habból kivágatsz egy pozitív formát. Arra egy negatív hély-forma mesterdarabnak. Azon kialakítod a szondák és egyébb "mütyűrok" helyét. Majd ebbe a neked kellő kompozit.

Lassú, hosszadalmas, de működőbb megoldásnak gondolom. Még úgy is hogy az én nyomtatóm 350x350x400mm darabokat tud nyomtatni

Persze volt ember aki az eredeti Prusa i3 (200x200x140mm) nyomtatóval épített komplett kenut, és sok csavarral tekerte össze a részeket, de... Neki is problémája volt a külső vízzáró szigetelés.

Üdv.
laaci

Bela2018D3

Pont fogaskerék ügyben szeretnék érdeklődni... Vállal(sz)-e vagy valaki a fórumon ilyen nyomtatott fogaskerék gyártást, "eladásra" is pl: 3-4 párost a melléklet kép formát?
Minta alapján? Létezik -e hozzá valami CAD adatbázis? Valamint milyen kalkulált költsége egy ilyen párosnak?

laaci

Szia,

Neked is ledarálta a TEFAL turmixgép

Inkább ne tegyél bele 0.5kg-nál több liszt állagú anyagot.

https://cnctar.hobbycnc.hu/laaci/Fogaskerek1.stl

Én vettem erre 1 DLP nyomtatód, de.....

Használd egészséggel a file-kat.

Üdv.
laaci

RJancsi

PETG-ből érdemes megpróbálni, az elég jól bírja. Bár itt nagy a fordulatszám (melegszik) és a nyomaték is. De relatív olcsó az alapanyag. A laaci által felajánlott stl file 0.1 mm-es rétegvastagsággal 11 gramm/db, azaz 22 gramm/pár anyagfelhasználást ír, ami egy jobb (Verbatim kb. 10000 Ft/kg) esetén is csak 220 Ft. A kérdés a munkadíj, kinél mibe fáj kb. 3 óra gépidő amíg 2 db elkészül.

PSoft

Alapvető, tervezési "hiba" szinte az összes ilyen "habverőnél", hogy csiga hajt csigakerék helyett fogaskereket. :(
Így, borítékolva van a fogazás ledarálása, a hulladékhegyek szaporodása. :(

Még, a 3D nyomtatók előtti időkben, szigorúan csak a családban előforduló gépeknél...
Az agyrészt meghagytam, csak a sérült fogazást esztergáltam le.
Sárgaréz, vagy bronz "koszorút" esztergáltam, fogaztam csigakeréknek, majd 3-4 szegeccsel rögzítettem az eredeti agyrészen.
Kicsit ugyan hangosabb lett mint a fos műanyag kerék, de...örök élet és még egy nap.
Persze, a családban ugye...nem volt se gépidő, se anyagköltség, meg munkadíj se. :)

B.Zoltán

Most nemrég, amit nyomtattam PETG-ből fogaskereket, azokat kínoztam a gyúró rúdjaival szinte a motor lefulladásáig.
Bírja, és ami jó, hogy a nyomtatás rétegeiben megmarad egy ideid a zsír, ami jól keni.

Bajt ott látom elsősorban, hogy nők használják, minimális műszaki érzék nélkül.
Jobb lenne a helyzet, ahogy Béla is írja, hogy a fogaskerék helyett csigakerék lenne, de akkor lehet, hogy több motor égne le.

Ezt azért gondolom, mert sikerült az első fogaskerék garnitúrát egy hétvégén haza váni az ismerősömnek, persze semmi kopás, csak egy helyzetbe szétdarált fogaskerék.
Annyit sikerült megtudni, hogy "talán a habverőnek túl sűrű volt a tészta", majd máskor kicseréli a gyúróra.

Habverésre használva, sokáig bírnák ezek a nyomtatott kerekek is, csak ott is van egy ellenség, amikor belenyúlnak a kanállal forgásközben, és összeakasztják a habverőlapátot.

Emberi hülyeség ellen nincs orvosság. A nejemnek még nem sikerült tökre vágni egy robot gépet sem, még az NDK-ás is megvan valahol, csak van már korszerűbb helyette.

RJancsi

Nem a reklám helye, de az én Bosch MUM konyhai robotgépem idén ünnepelte 20. születésnapját. Múlt évben a kapcsolója ment tönkre. Bevittem a szervizbe, ahol megállapították, hogy szó szerint elkoptak a csúszó érintkezők a hosszú évek alatt. Szerencsére a mai napig gyártják kisebb ráncfelvarrásokkal, így volt hozzá alkatrész. Kértem, hogy ne csak a kapcsolót cseréljék, de ha már ott van egy teljes szétszedést és tisztítást, kenést is adjanak neki. Azóta sokkal csendesebb és remélem még vagy 10 évig bírni fogja. Pedig tényleg nem kíméljük, szinte minden nap használjuk. Dagaszt, zöldséget szeletel, húst - időnként mákot- darál, turmixol stb. Pedig ebben is műanyag fogaskerekek vannk, csak lehet, hogy valami jobbféle anyagból.

B.Zoltán

Amikor ezeket a gépeket csinálták, még nem kellett az elévülést beletervezni.

Most nem viccelek, egyik ismerősöm lánya, aki Németországban járt tervező suliba, mondta, hogy nem szabad úgy tervezni nekik, hogy "örök élet", csak garancia + max 1-2 hónap.
Nem kérdeztem, hogy milyen berendezésekre vonatkozott, de gondolom az ilyen használati cuccokra.

RJancsi

Helyi autószerelő szakszervizben dolgozik egy ismerősöm. Nekik havonta el kell küldeni a német gyárba, hogy egyes tipusoknál milyen alkatrészeket kellett cserélni. Állítólag azért, mert ami soha nem megy tönkre az túl van méretezve, karcsúsítani kell rajta.

keri

Nem ebből élek, inkább csak hobbiból magamnak és családomnak szoktam ilyeneket

PETG-ből nyomtatnám első próbálkozásra. Általában tartós szokott lenni, amíg van kenése.
Maga a nyomtatás filléres dolog.

Tervekre rá lehet keresni, de ilyen jellegű dolgot még soha nem találtam meg.
GrabCAD, Thingiverse, Yeggi oldalakon érdemes keresgélni.

A visszafejtő tervezés elég macerás. Bár a fogaskerekek úgy tűnnek hogy szabványos dolgok minimális variációval. A nyers terv gyorsan meg is szokott lenni, azzal nincs gond, de szinte mindig van valami trükközés a profil eltolással. Ezt meg az én eszközeimmel csak a helyére próbálgatással tudom kideríteni.
Illetve ezen felül is érdemes tesztelni, hogy illeszkedik, hogy dolgozik a helyén az alkatrész és módosítani az eredetihez képest, egyrészt azért, hogy alkalmazkodjunk a nyomtatott alkatrész gyengeségeihez, másrészt, hogy az eredeti tervezési hibákat is kiküszöböljük.

Viszont amilyen szerencséd van, úgy látom több embernek van ezzel gondja, és én imádok keresztbe tenni a tervezett avulásnak [#vigyor]
Szóval, ha van egy nélkülözhető akár hibás alkatrészed, és idén már nincs is szükséged rá, akkor megpróbálhatjuk, ha elég a PETG ide, akkor biztosan megoldom.

Ha kevés hozzá, akkor kell egy két fejes nyomtatót építenem előttem és akkor PA-Carbon maggal, POM külső héjjal a gyárinál sokkal jobb fogaskereket is tudnék csinálni.

keri

[#taps][#eljen]
Na de jó akkor nekem már nem kell tervezni.