Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

A régi ETA robotgépben rendes anyagból volt még minden. Nem is romlott el. A motor leégés ellen, meg volt egy törő betét, amiből adtak hozzá egy marékkal. Kb. 3 fogyott el 20 év alatt, szerintem az is anyagfáradás miatt.

Bela2018D3

Huuu, az klassz volna!
Természetesen tudom mellőzni a hibás fogaskerekeket [#nyes], akár örökre is.
Már csak az ár kérdése, mivel nem 200-300HUF kategória, de ha pár 1000-es felett van akkor, nem szeretném a erőforrásaidat foglalni.[#kacsint].
Kérem jelezz ha küldhetem őket.
THX, Béla

RJancsi

csuzlee

Üdv mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék, hogy le lehetne-e gyártani, illetve mennyibe kerülne egy műanyag olajszivattyú fogaskerékpár legyártása. A boltokban, neten sajnos nem találtam. Volt, de már nem gyártott termék. Egy elektromos láncfűrész olajszivattyújáról lenne szó.
Képet csatolok.
Előre is köszönöm a válaszokat.

5yfyyj67

Hali,

Sokan írják a PETG-t, talán az ASA-ban is érdemes gondolkodni, magasabb hőt bír, és talán rugalmasabb.
Én egy két hengeres Briggs motor önindítójának gyári ledarált műanyag bendix fogaskerekét nyomtattam PETG-ből és ASA-ból.
A PETG első indításkor széttört, az ASA azóta is bírja.
De hozzáteszem, a PETG nem kapott új lehetőséget esetleg más beállításokkal, így nem állítom, hogy abból se lehetett volna használható darabot nyomtatni.

keri

Láncfűrész indító racsniját PLA-ból nyomtattam és működik, bár nincs sokat használva.
PETG rétegei gyengébben tapadnak, ezt figyelembe kell venni tervezéskor, de az is alkalmas.
ASA-t nem ismerem.
HIPS egy kalap sz...volt nekem.
ABS+ szintén gyenge.
Sima ABS is azonnal tört.
A létező legerősebb anyag amivel volt dolgom az a nejlon+karbonszál.

RJancsi

Nem tudom hol olvastam/láttam, talán épp itt a fórumon, hogy a kész 3D nyomatokat homokba temetve hőkezelik. A homok megőrzi a formát, a hőtől viszont némiképp meglágyul és a rétegek sokkal jobban összetapadnak.

gyorkecs

Sóval olvastam ugyanezt a módszert, talán németektől, de nem emlékszem már. Azért jó, mert a rátapadt szemcséket utána vízben le lehet oldani, nem marad a felületen. PLA-t az egyik kollégám főzni szokta, belógatja forrásban lévő vízbe és 20-30 percet kis lángon forralja. Mindegyik módszer csak a 100% kitölésre érvényes azonban!

keri

[#eljen] Jó ötletnek tűnik. Ki kéne próbálni.

Alu öntést láttam már úgy, hogy PLA-val kinyomtattak valamit, bele a homokba, és ráöntik az alut. A PLA kiolvad és átveszi a helyét a folyékony alumínium.

keri

A főzés is érdekes.
A haver sütőben hőkezelte hasonlóan.

morvfer7

nem tudom elképzelni, hogy ez működne, mert a PLA 60 fok felet erősen deformálódik, 100 fokban pedig 20 perc alatt szinte szét is folyik

Szalai György

Itt lehet az ideje, a nejlepetésnek!
Kap a nő kriszkindlinek egy jó kis szumidáló készüléket, amiben azután nem csak finom húsokat, de jó kis műanyagokat is készíthet az urának.
[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

keri

Azért kell ami megtartja a formát amíg összeolvad.

VighLajos

Én sem tudom elképzelni. A PLA is, és a PETG is összedőlt a mosogatógépben, pedig az 100 C alatt van.

laaci

Csak elkészült.

Már csak ki kell festeni, a 40cm-es krisztushavert!