Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Az valami Cura módosítás.
Mi az hogy nem ismeri a PETG-t? Annyi a különbség hogy az asztal hőmérséklet 50-60fok helyett 60-70fok, a fej meg 195-220 helyett 220-240fok.
Meg ha nagyon akarsz létre tudsz hozni saját profilt, ami amúgy is ahány nyomtatás annyi féle.
Kapcsold át a basic módot advencedre, és kitárul a világ [#vigyor]

Én is egy 3.6-os Cura-t használok, ami kb. 5 generációval régebbi, mivel ez már mindent tud ami az igényem, nincs benne számottevő bug, és teli volt a hócipőm a felhő alapú változatokkal. Ez működik offline szépen.

Amúgy meg van még a Slic3r, mostanra már az is elképesztő jó dolgokat tud, csak szokni kell a puritán kinézetét és kezelését cserébe gyorsabb.

Vagy ha sok pénzed van a még van a Simplify3D ez egy elég profi program és a legjobb az optimalizálása, de 150$ akciósan. Persze használni ezt is tudni kell. A 3D nyomtatás egy megmunkálás, nem úgy működik mint a lapnyomtatók, hogy csak a gombot nyomod.

B.Zoltán

Gyengébb agyúaknak, mint én is vagyok öreg fejjel, nekem nagyon bejött a DesignSpark Mechanical, nagyon szeretem, hogy minden vizuális benne, egérrel húzom, rögtön látom, hogy megy, letöröm az élét, látom, mennyit tör le, stb.

Megnéztem több programot is, de ez tűnt a legkönnyebben tanulható programnak az én céljaimra.

A többi videót is érdemes megnézni: YouTube lista

A 4-es és 5-ös verzió már magyarul is tud, és jó is a fordítás. Én a 4-est használom.

gtibi

Szia, nekem itt van:

f0e7gg4wc

végig néztem a g kódot, elején bekapcsolja az asztal fűtését a végén pedig ki, a kód közben nincs semmi :(

f0e7gg4wc

amikor kalibrálja magát a gép ( ender 5 plus ) méregeti az asztal szintjét, akkor mennyire kell feljebb lennie a nyomtató fejnek?

keri

Akkor kizárt dolog mert nem tudom [#nemtudom]

Lehet elektronikai hiba, vagy tiltás, bár olyankor a nyomtatást is felfüggeszti.
Nekem pl. ha a hőmérő mást érzékel mint ami a beállítás, akkor biztonsági okokból letilt.

Bitapa

Szevasztok!
Még új vagyok a fórumon és segítséget kérnék 3d-s nyomtatási beállításhoz. Ender 3 nyomtatóm van PLA-t és PET-G-t szoktam nyomtatni, üveglapra, hajlakkal. Az a gondom, hogy az üveglapra lerakott felületet nem tartom elég jónak. Mellékelek képet is. (A felületen kívül ne foglalkozzatok a nyomtatás többi problémájával, ez egy elrontott példány, de hirtelen ez akadt a kezembe.) Ultimaker Cura szeletelőt használok és nem találom, hol kellene beállítani, hogy az első réteg ennél jobb minőségű legyen. Köszönöm, ha tud valaki tanácsot adni a beállításokhoz.

f0e7gg4wc

hát mostanában az lenne a legfontosabb infó, hogy a fej és az asztal között induláskor mekkora hézagnak kellene lennie?

LakEl

Elvileg 0,1-0,2mm között, A4 másolópapírral szokták beállítani, én is azzal állítom be

2vkx6unz

Erre azt mondhatnám, hogy pont annyi amennyi a szeletelőben az első réteghez meg van adva.
Azt nem tudom annál a nyomtatónál, hogy megy a kalibráció, de Ultimaker nyomtató esetében be lehet állítani, hogy kalibrációnál milyen távoságra történjen a kalibráció. Ott 0,2mm pl az én nyomtatómnál, de be lehet állítani a firmware-ben más méretre is. Ott a kalibrációnál a második lépésben egy 0,2mm vastag hézagolóval állítom be ha valamiért szükséges újrakalibrálni. Nem tudom azon a nyomtatón mi a módszer.

laaci

Szia!
Cura 4.8.0
"Minőség_Alsó/felső vonal szélessége"
Ha ezt szélesebre állítod vastagabb vonalat tesz ugyan azzal a magasággal amit a "Minőség_Kezdő réteg magassága" menüpont alatt beállítottál. Ezt szokták megtámogatni "Minőség_Kezdő réteg vonal szélesség_%" menüpont alatt 100%-nál nagyobb érték megadásával. Ilyenkor kicsit több anayagot nyom ki mint amire alapból szükség van, így szélesebbre tud "terülni" az anyag.

laaci

Szia!

Feltöltöttem 1kis videót!
A nyomtató gond nélkül működik, 0.1 első réteg vastagsággal.

Üdv.
laaci

Bitapa

Szia,
a "Minőség_Kezdő réteg vonal szélesség_%" most csalogattam elő a "rejtőzködő" paraméterek közül. Kipróbálom. A "Kezdő réteg vonal szélesség" duplája a magasságnak.
0.4 : 0.2
Kicsit közelebb is viszem a fejet az asztalhoz, bár a tapadással nincs gondom. Köszönöm.

keri

Kezdő réteget én 0.1mm-re veszem, és 120%-os FLOW az első rétegre. Persze ehhez nagyon precízen be is kell állítani az asztal szintezést a fúvókához.
Én nem használok hajlakkot. Sima tiszta üveg. De tényleg nagyon tiszta. Pl. mosogatógépben elmosott üvegre nagyon jól tapad a PLA, és a PETG-vel sem szokott gond lenni.
PLA 50-60fokon, PETG 60-70fokon nyomtatom.

Akkor szép tükrös az alső felület.
Ha Slic3rt használsz, akkor az első rétegre a "hilbert curve" mintázat mégjobb felületet ad.

Persze ha elég tiszta az üveg akkor vigyázz vele mert képes feltépni a felületet. desztvíz-alkohol 1:1-es keverékét ráfújok ablakmosó flakonból, attól lepattan, az üveg sérülése nélkül, és ugyan ezzel és steril papírtörlővel áttörlöm, akkor sokáig nem kell mosogatni az üveget.

keri

0.1mm-el szoktam használni, de ez elég beállítás igényes.
Ha lusta vagy és nem számít a réteg, akkor 0.3-al és 150% FLOW-al indíts, bár ilyenkor a tapadás is gyengébb csodaszerek nélkül.