Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

szf

Melyik bolt?
4féle méret, 10 különböző szín.

Devecz Miklós

neduddgi

Sziasztok!

Érdeklődnék, talált-e már valaki közületek ipad os-re működő szeletelő progit?
Nekem eddig nem sikerült!

Köszönöm!

üdv
András

VighLajos

Nagy százalékban eltörtek (PLA).
Ujjgyakorlatnak jó volt.

neduddgi

Sziasztok!

Szerintetek mitől lett ilyen remegős?
Egy dugulás óta csinálja.
(ESD-PETG)

köszi

dezsoe

Na, közben előkerültem. Még aznap este újra megpróbáltam, a sebességet 50-en hagytam, mert akkor még nem írtál sebességet. (Öt óra alatt nyomtatta ki. A végleges méret ezek szerint lesz vagy 20 óra. És kettő kell belőle...) A helyzet sokkal jobb, ez az első, ami egyben maradt. De, ahogy a képen is látszik, az alsó fal kilóg az egyébként kifejezetten pontos nyomtatásból. Ameddig az asztalon fekvő fal tart, addig nagyobb, aztán onnantól pontos a méret, pedig egy másik fallal fejezi be. Ha mindkét falnál rossz lenne, akkor érthetőbb lenne. Talán.

keri

Elefántláb szindróma.
Nem lehet hogy túl erős a hűtésed?
Az megmagyarázná azt is hogy miért lett hideg annak a rétegnek a nyomtatása és nem tapad össze. Pár mm magasan indul a hűtés, amitől a fej visszahűl, amit idővel kompenzál a PID vezérlés.

Játsz a hűtés csökkentésével, meg tegyél hőszigetelést a fűtőblokkra. Az is sokat segít, ha rátekersz egy réteg kaptont, de lehet kapni szilikon burkolatot, az is jó.

keri

Amúgy milyen méret ez és milyen rétegvastagság?

Egy sima nagy méretű dobozt, nyomtathatsz 0.2-0.3 rétegvastagsággal. Sebesség az kb. jó, én is 40-60 körül szoktam nyomtatni, de nézd meg az egyes komponensek sebességét, mert a külső falat a CURA fele sebességgel nyomtatja. Belső fal, kitöltés 50-60-al mehet, a külső fal, alsó,felső rétegek 30-40. Nem szükséges felezni a sebességet.
Nekem pl. alacsonyabb sebességen van egy kis rezonancia, ezért nem érdemes teljesen levenni.

Másik. Tervezésnél is tudsz gyorsítani a nyomtatáson. Kevesebb éles sarok, kevesebb lassítás/gyorsítási szakasz. Ezért én legalább XY irányba mindent lekerekítek. Ettől jobban is néz ki általában a modell.
Illetve ha úgy tervezed hogy sokat kell ide oda kapkodnia a nyomtatónak a túl sok részlet miatt, vagy túl vastag falat nyomtatsz, az is nagyban növeli a nyomtatási időt.

CURA-ban lehet olyat is állítani hogy egy réteget hol kezdjen. Lehet véletlen szerűen. Bár a kezdésnél látszó kis gubók megszűnnek, de lassítja a nyomtatást. Lehet éles sarokra rendezni ezeket, ahol nem zavaró, ez is jó és gyorsabb, illetve lehet a legrövidebb útvonalra optimalizálni, ez nem feltétlenül szép, de ez a leggyorsabb.

Ez a beállítás mindig az adott munkadarab funkciójától függ.

Ha átküldöd az STL-t, meg elmondod mi akar ez lenni, akkor megszakértem neked, de persze nem kötelező, ha titkos.

keri

Fú basszus, jól látom hogy legalább 5 réteg a falvastagság?
Na az tök felesleges.
2-3 réteg, és rácskitöltés 2-5mm vonaltávolsággal szilárdsági igénytől függően. A tervezésnél lehet nagyobb a falvastagság, (2-4mm-t szoktam) az üreges fal ellenére nagyon erős lesz, és nem 20 óra a nyomtatás.

000000000

ez pet palack kupak méretü de vizes balon az már nagyobb (száj kell de nyomtatni is lehet kupakot)

dezsoe

Érdekes. A hűtésnek 50% van fixen beírva. Közben meg azt írja a Cura, hogy ez normál esetben számított érték. Ez egy újabb kiadású Ender 3, gyárilag van egy szilikon zacsi a fejen.

0.2-es réteggel kezdtem, azzal készültek a simán széthulló változatok. (Ekkor jöttem rá, hogy időszerű kérdezni, mert szemmel láthatólag nem értek hozzá...) Az is vicces, hogy alapból a beállítások nagy része nem látható. Most, hogy megjelenítettem, tényleg a felével nyomtatja a falakat.

A kerekítéssel lehet, hogy megpróbálkozom, bár nem túl egyszerű, mert a terv OpenSCAD-ban van, meg ide a szögletes jobban is illik.

Igen, 5 réteg, 0.5mm. A falazásban még el kell mélyednem, az biztos.

Ebből indultam ki, de már jó pár dolgot módosítottam a feladatnak megfelelően.

PSoft

3wm3x3zz

Szia irok  üzit

vjanos

Háztáji TIG fémnyomtató.
(remélem nem volt még)

Miki2

Vannak még pihent agyú emberek.